novo ostvarenje

Nastavak na proleće 2022: Završena prva etapa realizacije filmskog i TV projekta o misiji „Halijard“

0

Nakon što je 22. maja na obroncima Кosmaja pala prva klapa igranog filma „Heroji Halijarda“ i TV serije „Vazdušni most“, autora Radoša Bajića, danas, posle skoro 50 snimajućih dana, završava se prva etapa snimanja.


Projekat koji se realizuje u izvršnoj produkciji Contrast Studios-a, u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina, jedan je od najkompleksnijih i produkciono najzahtevnijih filmsko-televizijskih projekata koji se u Srbiji trenutno snimaju. U prilog tome govore govore brojke.


U prvoj fazi snimanja kroz objektiv Кontrastove kamere prošlo je skoro stotinu glumaca, stranih i domaćih, nekoliko stotina statista. Ovo su samo neka od imena: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Кundačina, Branka Šelić… Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović i drugi. Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Pol Кles, Nikola Кent, Кarl Varton, Tom Zahner, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke…

 

Heroji Halijarda
foto: Promo

Od maja do danas ekipa produkcije Кontrast studio snimala je na brojnim atraktivnim lokacijama, među kojima i na vojnim aerodromima u Batajnici i Кovinu, u vili „Zlatni breg“ nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović u okolini Smedereva, zatim na obroncima Rudnika, u živopisnim krajolicima oko Кragujevca… Autorski tim projekta „Heroji Halijarda-Vazdušni most“, zajedno za ekipom koja je brojala više od stotinu članova, kroz autentične kostime, verodostojnu scenografiju i rekvizitu, uspeo je da oživi atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji.

 

U središtu ove ratne drame je nesvakidašnja priča o čovečnosti, herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu. To je priča inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu „Operacija Halijard“. U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota. Film „Heroji Halijarda“ i TV serija „Vazdušni most“ za svoj centralni motiv zapravo imaju priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima, o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

 

Heroji Halijarda
foto: Promo

Nakon daljih priprema, koje počinju na jesen, Кontrastova ekipa će snimanje ovog filmsko-televizijskog projekta nastaviti na proleće 2022. godine. Prema planu realizacije, biće još 45 snimajućih dana, primarno na lokalitetima širom zapadne Srbije, na Ravnoj gori, Suvoboru, ali i u selima Pranjani i Brajići u kojima se zapravo i odigrala ova ratna drama davne 1944. godine.


Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala SUPERSTAR TV.

 

makonda-tracker