Počelo je snimanje dugometražnog igranog filma i mini TV serije Zverinjak

0
U skromnoj seoskoj kući na proplancima sela Ripanj, na lokaciji koju meštani nazivaju Put za pećinu, filmska ekipa Radio-televizije Srbije započela je danas snimanje dugometražnog filma i mini serije TV Zverinjak, po tekstu dramskog pisca mlađe generacije Duša

Reditelj filma Marko Novaković više od pola godine priprema ovaj projekat, uz proverenu ekipu autora i protagonista koji će ga u realizaciji ovog obimnog i psihološki složenog dramskog teksta pratiti.

Zverinjak je priča koja se odigrava početkom devedesetih godina prošlog veka, u jednom srpskom selu blizu obale Drine. To je svedočanstvo o vremenu moralnog i geografskog raspadanja jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima. Srna, kćer Straina, najmoćnijeg čoveka u selu, obećana je za ženu Jovanu, sinu seoskog šumara Tadije, koji Strainu omogućava da se bavi lovokrađom i bespravnom sečom seoskih šuma.

Iako među njima postoji privlačnost, Srna i Jovan ne žele da uđu u brak iz interesa koji njihovi roditelji pokušavaju da im nametnu. Iznenada, u selo se vraća bivši šumar koji je sedam godina proveo u zatvoru zbog ubistva starijeg Strainovog sina, kojeg je zatekao u lovokrađi. Petar dolazi da pronađe Anđu, ženu koju je voleo dok je živeo u tom kraju i koja je misteriozno nestala baš u vreme kada je on odveden na odsluženje kazne. Petrov povratak pokreće gomilu događaja i lomova glavnih junaka Zverinjaka nagoveštavajući neizvestan kraj ove trilerske priče.

U ulozi Petra videćemo jednog od najznačajnijih makedonskih glumaca srednje generacije - Nikolu Ristanovskog. Straina i Tadiju tumače veliki bardovi srpskog glumišta, Miodrag Krstović i Tanasije Uzunović, a kao Srna i Jovan debituju dvoje mladih glumaca sa glumačkih akademija, Marijana Pejatović i Mladen Sovilj. Strainovu ženu i mlađeg sina igraju Branka Šelić i Ivan Đorđević, a uloge lokalnih probisveta, braće Lukića, poverene su Aleksandru Đurici i Igoru Damnjanoviću. Kao specijalni gost, u ulozi Anđe, pojavljuje se glumica Nada Šargin.

Pored scenariste Spasojevića i reditelja Novakovića, film će realizovati proverena autorska ekipa sa direktorom fotografije Bojanom Rakićem i scenografom Irenom Marjanov, kostimografom Suzanom Gligorijević, snimateljem tona Srđanom Bajskim, kompozitorom Vladimirom Pejkovićem... Urednik filma i serije je Mirjana Lazić.

Nakon završenih scena u Ripnju ekipa filma se seli u selo Trešnja, da bi se poslednja faza snimanja odigrala u selu Pinosava, u lovačkom domu smeštenom u šumsko gazdinstvo tog mesta.

Zverinjak će biti sniman od 20. juna do 22. avgusta 2011. godine, a premijera filma i mini serije očekuje se na proleće 2012. godine.

makonda-tracker