nagrađeni najbolji

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U KANU: Evo kome je dodeljena glavna nagrada "Zlatna palma"

0

Završen je još jedan Međunarodni filmski festival u Kanu, a glavna nagrada Zlatna palma dodeljena je za film "Parazit" (Parasite), južnokorejskog reditelja Bong Džun-hoa.

foto: promo
foto: promo

Nagradu za najbolju režiju dobila su braća Darden za film „Mladi Ahmed“ (The Young Ahmed) koji će se naći u distribuciji MCF MegaCom Film-a, kao i film "Portret devojke na vatri" (Portrait Of The Lady On Fire), čiji je scenario nagrađen najboljim na festivalu.

 

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Emili Bičam, za film "Mali Džo", a posebna nagrada žirija dodeljena je za filma "To mora biti raj"(It Must Be Heaven), reditelja Elije Sulejmana.

 

Film "PARAZIT", crna komedija sa elementima trilera istražuje dinamiku društvene klase.

 

- Pisao sam scenario za film u ćošku jednog kafića i osluškivao buku koju su pravili ljudi - rekao je reditelj Bong i dodao "to me je stimulisalo."

 

Film dvostrukih Kanskih laureata braće Darden „MLADI AHMED“ govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana. Belgijski duo, braća Žan-Pjer i Lik Darden prave potresne, dramski zaokružene priče o ljudima koji žive u svetu kome ne pripadaju. Poznati su po filmovima: „Dva dana, jedna noć,“ „Rozeta,“ „Lornina ćutnja,“ „Dečak s biciklom.“

 

U domaćoj distribuciji naći će se i film palestinskog reditelja Elijea Sulejmana koji na satiričan način u putopisnoj komediji “TO MORA BITI RAJ” pravi neočekivane paralele između različitih gradova i njegove zemlje - Palestine.

 

Ovi filmovi zauzeće istaknuto mesto na predstojećim domaćim festivalima kao što su Festival autorskog filma i beogradski FEST.

 

 

makonda-tracker