kultura

Na najvećem broju lokacija do sada: Ovog novembra filmofile očekuju kanski favoriti i domaće premijere

0

Dobitnik Zlatne palme otvara 24. Festival autorskog filma.

Film 'Kradljivci
Film "Kradljivci" reditelja Hirokaze Koredefoto: Promo

Film japanskog reditelja Hirokazu Korede "Kradljivci“ svečano će otvoriti 24. Festival autorskog filma dan ranije, 23. novembra. Festival će trajati do 30. novembra 2018. godine.

Ova krimi-drama predstavlja priču o socijalno ugroženoj porodici, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama i upravo posle jedne takve, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u konstantnoj borbi za opstanak, kada su zajedno, svi izgledaju kao vrlo srećna porodica. Njihove tajne počinju da se otkrivaju nakon jednog incidenta i tada njihov porodični sklad biva ugrožen.

Pored ovogodišnjeg Kanskog pobednika na festivalu će biti prikazana još ostvarenja koja su obeležila Kanske kao i ostale svetske festivale.

 

Među njima su novi film Žan Lik Godara ‚‚Slikovnica’’, novi film reditelja filma ‚‚Šaulov sin’’ Lasla Nemeša pod nazivom ‚‚Zalazak sunca’’, koji je prikazan na upravo završenom Venecijanskom festivalu, kao i uvek kontroverzni Gaspar Noe sa filmom ‚‚Klimaks’’.

 

Na Festivalu autorskog filma biće i nekoliko domaćih premijera među kojima su ‚‚Granice, kiša’’ Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara i „Teret“ Ognjena Glavonića, veoma očekivanog srpskog ostvarenja koje je učestvovalo ove godine na Kanskom filmskom festivalu.

Ovogodišnji FAF će se održavati na najvećem broju lokacija do sada. Kao i prethodnih godina, festival će imati raznovrstan program koji čine ostvarenja sa najprestižnijih svetskih filmskih festivala. Publiku će zaintrigirati kako nagrađena, tako i nova ostvarenja stranih i domaćih reditelja.

 

 

makonda-tracker