Počinje Dunav film festival

Filmski festival podunavskih zemalja od 18. do 23. avgusta u Smederevu

0

Najznačajnija aktuelna ostvarenja sedme umetnosti koje je iznedrila kinematografija podunavskih zemalja biće premijerno prikazana na novoosnovanom međunarodnom filmskom festivalu „Dunav film festival – Smederevo 2018“, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Centru za kulturu grada Smedereva povodom najave manifestacije.

foto: promo
foto: promo

„Dunav film festival“, koji će se prvi put održati i to u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, u periodu od 18. do 23. avgusta, pružiće priliku ljubiteljima filma da se upoznaju sa nekima od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav.

 

- Smederevo će od ovog leta biti bogatije za još jednu kulturnu manifestaciju. Izuzetno smo ponosni što imamo priliku da ugostimo međunarodni filmski festival i da naš grad pretvorimo u mesto afirmacije ovog umetničkog izraza, relevantno za kulturni život naše zemlje , kao i regiona -  rekao je Dragoljub Martić – direktor Centra za kulturu Smederevo i organizator festivala.

 

- Inovativnost, raznolikost u umetničkom izrazu, promišljanju i temama, ali i aktuelnost su osnovni parametri u odabiru filmova koji će biti prikazani publici pored same geografske odrednice koja sama po sebi donosi sve to u jednom - izjavio je g. Jugoslav Pantelić – direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Festa, gost selektor 2018, i dodao:

 

- Kinematografije podunavskih zemlja imaju mnogo toga da ponude filmskoj publici i pravo je zadovoljstvo učestovati u projektu i birati naslove koje će premijerno biti prikazani tokom trajanja festivala.

 

foto: promo

- Pružiti priliku filmovima koji nisu dobili svoje mesto u bioskopskim salama da žive svoje život na festivalu bila je osnovna ideja prilikom osmišljavanja manifestacije - rekao je g. Igor Stanković – idejni tvorac festivala i dodao:

 

- Bogatstvo kinematografija dunavskog sliva je neisrcpan resurs koji smo želeli da podelimo sa našom publikom.

 

Festival se ove godine održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu ovoga grada.

 

 

makonda-tracker