Ne propustite

Festival Sedam veličanstvenih od 8. juna u Kombank dvorani

0

14. Festival dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih biće svečano otvoren 8. juna u Kombank dvorani, novom elitnom beogradskom bioskopu sa vrhunskom opremom za projekcije i zvuk

foto: Promo
foto: Promo

Dokumentarci koji nam dolaze uglavnom su upravo doživeli ili imaju svoje premijere u Evropi. Dan posle svetske premijere na festivalu u Šefildu ekskluzivno dolazi avangardno ostvarenje San ima svoju kuću“ Skota BarlijaMladi britanski autor, koga neki proglašavaju najvećim filmskim autorom milenijumske generacije, na vrlo poseban način objedinjuje dokumentarne snimke, crteže i animaciju, kreira kadrove u čak po šezdeset vizuelnih slojeva.

 

Film "Događaji u mestu Idre je bioskopski hit čije su premijere i projekcije trenutno širom Švedske. Rad rediteljskog trija, Male Grapengiser, Pera Bifrosta ,Aleksandra Riniusa je zabavna i otkrivajuća šetnja švedskim selom. Kombinovanjem mitova, bajki i svakodnevnog realizma švedski trio kreira diskretnu komediju u dokumentarcu neobične atmosfere.

 

Posle svoje nordijske premijere, za sve ljubitelje maestralnog modernog

dokumentarca, pred nama je najnoviji rad Virpi Sutari, jedne od najznačajnih evropskih autorki. Nepoetično nazvan „Preduzetnik“, što liči na finsku ironiju i otkačenost, pre svega je poetična priča o ljubavi i bliskosti, ali u surovom svetu biznisa i korporacija. Kao i  najnovije ostvarenje Tomasa Ridelšajmera, autora velikih filmskih hitova Reke, plime i osekei Dodirni zvuk, filma koji je otvorio prvi festival Sedam veličanstvenih“ .

 

Festival otvara Princ i dibuk, najbolji na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji u kategoriji dokumentaraca o filmu. Priča o glamuroznom svetu filma, o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne.

 

foto: Promo

 

Festival Sedam veličanstvenih“ vrhunskom selekcijom poziva na velik praznik modernog dokumentarnog filma u Beogradu.

 

 

makonda-tracker