icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Ne propustite

Počinje "Festival evropskog filma Palić": Šerbedžiji još jedno priznanje

Jubilarni, 25. "Festival evropskog filma Palić", koji će biti održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, zadržaće svoj gabarit od stotinak filmova u 12 programskih selekcija, najavio je na konferenciji za novinare danas u Kombank dvorani u Beogradu direktor Festivala Radoslav Zelenović. Detaljan program Festivala, sa naslovima filmova, biće objavljen početkom jula.

foto: Promo
foto: Promo

Novi predsednik Saveta je akademik Dušan Kovačević, a potpredsednik Đorđe Kačanski. Na sednici Saveta za programskog direktora izabran je Miroslav Mogorović, za selektora Glavnog takmičarskog programa Nenad Dukić, a Nil Jang, filmski kritičar iz Velike Britanije, za selektora programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope".

 

Nagradu "Aleksandar Lifka", koju "Festival evropskog filma Palić" dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, dobiće proslavljeni glumac Rade Šerbedžija, a ime drugog laureata biće poznato uskoro.

 

 

Predsednik Saveta, akademik Dušan Kovačević, napomenuo je da se filmom bavi 40 i nešto godina tako da je "nešto malo upoznat sa prilikama u našem filmu".

 

- Posle prvog sastanka Saveta mogu da kažem da odavno nisam čuo nešto što je toliko kvalitetno. Festival obeležava jedan lep jubilej. U ovoj i narednoj godini predviđa se da se na Paliću i u Subotici događaju programi koji su retki i u velikim evropskim gradovima - izjavio je Kovačević.

 

 

Radoslav Zelenović je istakao da se Festival sprema u boljim uslovima nego prošle godine, kada se na kraju 24. Festivala nije znalo ni da li će uopšte biti novog izdanja, mada je sam festival, koji se već 15. put odražava kao Festival evropskog filma, dobio visoko priznanje, proglašen je za jedan od šest najboljih festivala u Evropi, i to kao jedini filmski festival među nagrađenima.

 

foto: Promo

 

Ovog leta vraća se program "Klasici na trgu", koji će obuhvatiti neke od dosadašnjih pobednika, kao i filmove dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka". Za program "Kinematografija u fokusu" odabrana je crnomorska regija. Tu je i stalni program "Eko doks", čiji je selektor ponovo Igor Toholj, kao i "Palić u Beogradu", zatim selekcija sa festivala "Žigmond Vilmoš" u Segedinu, kao rezultat projekta "Film IPA" preko granične saradnje između Mađarske i Srbije.

 

 

Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, nekadašnjoj dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala, predstavu "Kad je Sombor bio Holivud" o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, promociju dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića "Dodir večnosti", o dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka".

 

 

U planu su i okrugli stolovi, radionice, master klasovi, koncerti, a jedan od njih održaće Rade Šerbedžija.

 

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent Festivala, Ilija Tatić istakao je da je cilj da se vrate svi sadržaji koji nisu mogli biti održani prošlog leta zbog finansijskih problema.

 

Kako je najavio, biće održan i jedan bitan skup radi zvaničnog formiranja mreže festivala evropskh filmova.

 

- U kontaktu smo sa kolegama iz Linca, Sevilje, Lezarka i drugima. Nema ih tako mnogo, ali odlučili smo da ozvaničimo našu mrežu i zajedno nastupamo po pitanju projekata i generalno na kulturnoj sceni Evrope, da se povežemo preko Evropske asocijacije festivala, čiji smo sada član Skupštine, zbog pomenute nagrade kao jedan od šest najboljih festivala - zaključio je Tatić.