preporuka

Stranputica na otvaranju Festivala nitratnog filma

0

Za otvaranje 20. Festivala nitratnog filma odabrana je nemačka melodrama „Stranputica” (Abwege) iz 1928. godine, u režiji Georga Vilhelma Pabsta, jednog od najznačajnjih autora neme epohe.

foto: Promo
foto: Promo

 

„G. V. Pabst, veliki realista vajmarskog filma, koristeći krizu u braku para iz višeg sloja, bleštavo oslikava portret celokupnog tadašnjeg društva. Kamera, neobuzdana kao i sama Irena, glavna junakinja filma, uranja u svet luksuza i poroka”, navodi se u programu ovogodišnjeg Berlinala, na kojem je prikazana sjajno restaurisana kopija Kinoteke iz Minhena.

 

 

Prema sinopsisu, bogati advokat Tomas Bek zbog posla zapostavlja suprugu Irenu, koja započinje vezu sa slikarom Valterom. Kada shvati da ga žena vara, Tomas joj zabrani da izlazi iz kuće, ali ona se iskrade u nameri da s Valterom pobegne u Beč. Tomas osujeti taj plan, a Irena odgovara tako što se prepušta raskalašnom noćnom životu vajmarskog Berlina. Tomas traži razvod, Irena je u početku zadovoljna, ali ubrzo uviđa da Valterova jedina strast nije ona već slikanje. Usamljena i tužna, pred sudijom za razvode, zajedno s Tomasom shvata da ljubav između njih dvoje i dalje tinja i oni odlučuju da se ponovo venčaju.

 

foto: Promo

Pabst je između dva klasika – „Ljubav Žane Nej” (Die Liebe der Jeanne Ney, 1927) i „Pandorine kutije” (Die Büchse der Pandora, 1929) snimio ovo naizgled manje važno ostvarenje. Međutim, pomalo konfekcijska i mnogo puta viđena priča o ljubavi, preljubi, razvodu i ponovnoj ljubavi, dobila je u njegovoj režiji stilski strogu i umetnički mnogo višu dimenziju. Gotovo slikarski izvedeni kadrovi, komponovani specijalno za famoznu glumicu Brigite Helm, prikazuju dosadnu svakodnevicu mlade bogate žene iz više srednje klase koja razočaranje utapa u dekadentnom neobuzdanom društvu i razvratu noćnog lokala.

 

foto: Promo

I upravo tamo, u najboljim, skoro vrtložnim i montažno ubitačnim (od cenzora zabranjivanim) scenama prostitucije, narkomanije, homoseksualizma i lezbijstva, Pabst otelovljuje duh raspadanja koji je podjednako preplavio i visoko društvo i svet boema i umetnika, minuciozno prikazujući sliku stranputice na mikro i makro planu.

 

Festival se održava od 6. do 16. juna u salama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i Kosovskoj ulici.

 

 

makonda-tracker