ne propustite

Španski metar: Najbolji filmovi na španskom jeziku od večeras u Beogradu

0

Nakon uvodnih ciklusa "Počasne Goja nagrade" i "Ženski ugao", posetioce festivala Španski metar od večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda očekuju najnoviji filmovi iz Španije i Latinske Amerike koji će biti prikazivani sve do 30. maja!

foto: Promo
foto: Promo

Ciklus "Savremeni film" večeras u 19 časova otvoriće crna komedija "Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca" nakon koje će beogradsku publiku pozdraviti rediteljka ovog ostvarenja Ines Paris, gošća Instituta Servantes u Beogradu. Ovaj film prošle godine nominovan je za nagradu Goja, koju dodeljuje Španska akademija za film i umetnost, u čak 18 kategorija.

 

foto: Promo

"Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca" moj je poslednji film, koji je u bioskopima prikazan prošle godine. Mislim da je ovo moje najbolje ostvarenje. Iako se glavni junaci u njemu ponovo bave industrijom zabave, ovoga puta u pitanju je jedna porodica glumaca i reditelja, jedna navodno savremena porodica u kojoj svi imaju divne odnose, uključujući i bivše partnere. Radnja filma dešava se tokom jedne noći u kojoj neočekivana situacija primorava sve junake da otkriju svoje pravo lice", navodi Paris.

Tokom vikenda, Španski metar nastavlja se filmom "Showroom" (26. maj, 19 časova) u kojem glavni junak takođe prolazi kroz krizu nakon što ostane bez posla. Ipak, tada odlučuje da ponovo živi u Buenos Ajresu, po svaku cenu. Ostavlja porodicu i postaje opsesivni prodavac u showroom-u u jednoj zgradi: savršena kombinacija koja će ga odvesti u apsurdne situacije na granici ludila.

Radnja nagrađivanog katalonskog ostvarenja "Prevrtljivi sjaj" (26. maj, 21 čas) smeštena je u 1937. godinu i prati vojnika Ljuisa koji ne veruje u rat u kojem se bori. Smešten na neaktivnom vojnom položaju, udaljen od dugogodišnje devojke i malog sina, slučajno upoznaje i ludo se zaljubljuje u Karlanu, lukavu i uticajnu zemljoposednicu čija je jedina strast još veća moć.

Film "Obespravljeni" (27. maj, 19 časova) prati dešavanja iz 1988. godine sa granice između Venecuele i Kolumbije. U mestu El Amparo dvojica muškaraca preživljavaju oružani napad na kanalima reke Arauka, dok njihovih 14 kolega stradaju na licu mesta. Vojska ih optužuje da su gerilci i, uz zastrašivanje, pokušava da ih izvuče iz ćelije u kojoj ih čuvaju policija i građani, očajnički pokušavajući da spreče da ih odvedu.

 

Ostvarenje "Nevidljiva ruka" (27. maj, 21 čas) na nesvakidašnji način se bavi položajem radnika u savremenom društvu, kroz priču o desetak osoba koje su angažovane u jednoj fabričkoj hali da radi svoj posao pred publikom. Umetničko delo, rijaliti ili morbidan eksperiment – tek niko od radnika ne zna šta ih čeka, niti ko je osoba čije ruke pokreću konce ovog perverznog pozorišta.

Znatno vedrije teme pokrenute su u filmu "Stari prijatelji" (28. maj, 19 časova), u kojem trojica vremešnih prijatelja odlučuju da ukradu urnu sa pepelom preminulog prijatelja i da je odnesu u njihov stari kraj. Na tom putovanju provešće nas kroz mesta koja su posećivali tokom svojih života, ostavljajući na svakom od njih komadić uspomene na svog prijatelja.

Ljubitelje romantičnih filmskih priča oduševiće hvaljeno ostvarenje "10.000 km" (28. maj, 21 čas) u kojem se zaljubljeni par odjednom suočava sa izazovom održavanja veze na daljinu tokom godinu dana. Aleks i Serhio pokušaće da deset hiljada kilometara udaljenosti između Barselone i Los Anđelesa ponište uz pomoć dva računara i internet veze.

U filmu "Iluzije d.o.o" (29. maj, 19 časova) grupa profesionalnih glumaca na urnebesan način fingira određene situacije u stvarnom životu. Angažovani su od strane jednog bogataš kako bi glumili porodicu njegovog unuka, a on na taj način sprečio veliku patnju svoje supruge koja ih željno iščekuje pošto je primila jedno pismo.

 

Šijao, glavni junak filma "Spajanja" (29. maj, 21 čas), inženjer je zvuka koji obilazi najudaljenija mesta u Galisiji u potrazi za zvukovima, ljudima i prirodom. Na tom putovanju upoznaće Olalju, koja radi na žetvi algi, a u Šijaou će probuditi strast za životom, zemljom i divljinom Obale smrti.

 

Festival će zatvoriti romantični mjuzikl "Ludi od ljubavi" (30. maj, 19 časova), priča o četiri rođake koje žive u istoj zgradi i suočavaju se sa različitim životnim situacijama, ljubavnim problemima i brojnim tragikomičnim avanturama.

Kao poseban poklon publici, nakon projekcije filma "Ludi od ljubavi" biće prikazano kratkometražno ostvarenje "Plesač" španskog glumca Frana Peree. Ulaz na projekciju filma "Plesač" je besplatan.

 

 

makonda-tracker