dokumentarac

Život srpskih zatvorenika: Uzbudljiva priča o sukobu sistema i identiteta na Martovskom festivalu

0

Dokumentarni film Isti, Dejana Petrovića, imaće domaću premijeru na 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), koji će biti održan od 28. marta do 1. aprila 2018. godine.

foto: Promo
foto: Promo

Nakon svetske premijere na prestižnom 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u novembru prošle godine i regionalne premijere, početkom marta na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, film Isti biće prikazan u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma ovogodišnjeg Martovskog festivala, u petak, 30. marta 2018. godine, u 16 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

foto: Promo

Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

U autorskom delu ekipe, pored Dejana Petrovića, su i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, a koproducent je Cinnamon Films.

 

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

 

foto: Promo

Pored filma Isti, u takmičarskom programu ovogodišnjeg Martovskog festivala biće prikazan još jedan film iz produkcije požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart‟, dokumentarac Svitanje, Havijara Rodrigeza. Film je snimljen u Čačku tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2017. Opservacijski dokumentarac koji prikazuje ljude koji rade noću, dok ostali spavaju, ljude zahvaljujući kojima se osećamo sigurnije. Dokumentarac, ovog mladog reditelja iz Španije, biće prikazan u subotu, 31. marta 2018. godine, u 15 časova, takođe u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

U takmičarskom programu ovogodišnjeg Martovskog festivala biće prikazano 80 kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Pored projekcije filmova, tokom festivala biće održane i radionice, razgovori sa autorima i susrete sa gostima iz sveta filma.

 

 

 

makonda-tracker