osveženo

„Specijalno vaspitanje“ u obnovljenom izdanju: Poboljšan izgled kultnog filma

0

U svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke 21. marta održana je projekcija trećeg po redu restauriranog filma u okviru projekta „Vip Kinoteka“. Kultni film Gorana Markovića Specijalno vaspitanje prikazan je u novom ruhu, uz visokokvalitetnu sliku i ton.

foto: Promo
foto: Promo

Projekciji filma, koji u svom scenariju obuhvata čak 42 uloge, pored glumaca i filmske ekipe, prisustvovali su i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip.

 

foto: Promo

„Kao treći digitalno restaurisani film iz projekta „Vip Kinoteka“, večeras vam predstavljamo film Gorana Markovića Specijalno vaspitanje nastao 1977. u produkciji Centar filma“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „ovaj celovečernji debi jednog od najvećih reditelja naših prostora nagovestio je briljantnu nadolazeću Markovićevu karijeru, ali i doneo izuzetno ostvarene uloge – Štimca, Fehmiua, Samardžića, Berčeka.“

 

foto: Promo

Još jedno digitalno restaurirano delo u okviru projekta na kome radimo zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom za nas je doprinos očuvanju kulturne baštine i velikih filmskih dostignuća od zaborava publike. Pored beogradskih premijera, organizujemo besplatne projekcije širom Srbije i zadovoljstvo mi što je na ovaj način filmove približavamo i nekim novim generacijama, koje nisu imale prilike da u njima uživaju ranije“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

foto: Promo

Specijalno vaspitanje, debitantski film Gorana Markovića prikazan u više od 50 zemalja sveta, premijerno je predstavljen 1977. na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli. Film koji je okupio neverovatnu glumačku ekipu (Bekim Fehmiu, Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Ljubiša Samardžić, Branislav Lečić i Olivera Ježina, koji su ovim filmom debitovali) dobio je u Puli niz nezvaničnih nagrada. Iste godine film je dobio i Zlatni dukat Manhajmskog festivala, smotre koja je u to vreme smatrana najboljim međunarodnim festivalom debitantskog filma.

 

foto: Promo

Zahvaljujući projektu „Vip Kinoteka“, realizovanom u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, do sada su prikazani filmovi Ko to tamo peva, Slobodana Šijana i Kad budem mrtav i beo, Živojina Žike Pavlovića. Publiku očekuje još sedam velikih ostvarenja domaće kinematografije koja će biti digitalno restaurirana i dostupna kako širom Srbije, tako i u inostranstvu.

 

 

 

makonda-tracker