kultura

Film „Ko to tamo peva“ prvi od deset naslova koji će biti sačuvan od propadanja

0

Deset kultnih filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju biće digitalno restaurirana i spremna za ponovno prikazivanje u vrhunskom kvalitetu slike i tona

foto: Promo
foto: Promo

Novi projekat Jugoslovenske kinioteke ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije, koji je od Jugoslovenske kinoteke proglašen za najbolji srpski film - ostvarenje „Ko to tamo peva“.

 

Gala premijera restauriranog i digitalizovanog filma zakazana je za 14. decembar. U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića itd.

 

- Kada sam stupio na dužnost direktora Jugoslovenske kinoteke obećao sam da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet za vreme mog mandata - izjavio je Jugoslav Pantelić. - Negde pre godinu dana izašli smo pred javnost sa prvih 100 srpskih filmova koji su dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Preduslov kvalitetne digitalne restauracije podrazumeva da smo u posedu negativa filma koji se po zakonu čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored ponovnih premijera u Beogradu restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlje.

 

1 / 7 Foto: Promo

 

Ovim projektom, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost.

 

makonda-tracker