Završen Mikser Festival

Mikser festival, koji se dešavao u Silosima Žitomlina na donjem Dorćolu od 25-29. maja završen je u subotu uveče nastupima Laura 2000, Zemlja Gruva i Mauricea Fultona (NY), uz repriznu projekciju filma Igora i Marka Stoimenova Novo vreme i Pecha Kucha nastup n
0
1 / 5

Mikser festival je ambiciozno zamišljen kao regionalni festival kreativnosti i inovativnosti sa jedinstvenim miksom sadržaja, koji promoviše Beograd i Balkan kao novi razvojni epicentar ovog dela Evrope.

U Art zoni u Silosima predstavljeno je 75 umetnika iz Srbij i inostranstva u četiri selekcije: Mikserovoj, selekciji galerije O3on, časopisa Kvart pod nazivom Uključujem i izboru iz kolekcije Telenor fondacije. U Talent zoni predstavljeni su radovi 72 dizajnera, kroz izložbe Ghost Project i Young Serbian Designers. Specijalnu nagradu Mikser zirija kojim je predsedavao Konstantin Grcic dobili su Maja Mesic (Hrvatska), Uros Jankovic (Srbija) i Ziga Volk (Slovenija).

U Expo zoni, predstavlja se 61 izlagač. Komercijalni izlagači, kao i prošle godine, predstaviće najnovije kolekcije svojih proizvoda. Nagradu za najbolji stand dobili su Beng&Olufsen/Porcelanosa/Berlight.

U Zoni edukacije na 3. spratu Expo zgrade predstavljene su 23 visoke škole iz Srbije i regiona gde se obrazuju nove generacije kreativaca raznih profila.

Kontakt zona na 4. spratu Expo zone je bila mesto na kome su se dešavala predavanja, debate i okrugli stolovi, u kojima učestvovalo 68 predavača i diskutanata. Medju njima su bili Konstantin Grcic, svetski poznati dizajner, Reiner de Graaf iz svetski poznatog arhitektonskog think/tanka AMO iz Rotterdama, Douglas Tompkins, konzervacionista i ekolog koji se bavi spasavanjem južnoameričkih prašuma, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradski arhitekta Dejan Vasović, Veran Matić, Mirko Ilić, Uroš Đurić, Momo Rajin, Peca Popović, Goranka Matić, Sandra Štajner (Telenor), Olja Stojanović (Coca Cola),

Eko zone obuhvatila je nekoliko punktova na lokaciji Žitomlina: od komada čiste Srbije i regrutnog punkta kampanje Očistimo Srbiju realizovanog u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i eko instalacije realizovane sa UNDP-jem, do broda Argus, ukotvljenog iza Silosa, na kome su se četiri dana odvijala različita predavanja i debate sa temom ekologije.

Music Mikser je bio mamac za najmlađu i najmasovniju publiku. U četvorodnevnom muzčkom programu pojavila se nekoliko DJ gostiju iz inostranstva kao što su Ichisan & Nakova, Maurice Fulton, Kay Kay i T. Raumschmiere i neki od najzanimljivijih domaćih bendova: Svi na pod, Lira Vega, Inje, Sevdah Baby, Repetitor, Zerkman Big Bang,Threesome, Zemlja gruva, Petrol i mnogi drugi.

 

makonda-tracker