oduševio studente u Stokholmu

Veliki uspeh našeg glumca i pantomimičara u Švedskoj

0
Predsednik Svetske organizacije pantomimičara i bivši đak Marsela Marsoa, naš poznati glumac Marko Stojanović održao je veoma zapažen master-klas studentima odseka za pantomimu Stokholmske akademije dramskih umetnosti prošle sedmice.
foto: Promo
foto: Promo

Studenti su bili vidno oduševljeni predavanjem koje je bilo bazirano na tehnici Marsela Marsoa, ali i na originalnom pristupu telesnom kreiranju lika koje je inspirisano učenjem Huga Klajna i stvaranju psihološkog profila analizom neverbalne komunikacije karaktera.

 

Navedeni pristup, koji je Marko Stojanović razvijao i kao glumac i pantomimičar na sceni, ali i kao profesor koji još od 1994.godine radi sa studentima glume, osobama oštećenog sluha, ali i sa ljudima kojima gluma i pantomima nisu polje interesa već su to veštine komunikacije, je ostavio snažan utisak i bio veoma inspirativan kako studentima tako i profesorima pantomime Stokholmske akademije dramskih umetnosti, koji su već najavili nastavak saradnje sa našim glumcem i pantomimičarem.


Inače, Srbija nema tradiciju pantomime, već samo sporadično pojavljivanje pantomimičara kroz našu istoriju pozorišta i medija, ali i pored toga dobija na značaju na međunarodnoj sceni jer je Svetska organizacija pantomimičara registrovana u Beogradu, a osnovali su je Marko Stojanović i izraelski pantomimičar Ofer Blum još 2004.godine. Njih dvojica su i inicijatori obeležavanja Svetskog dana pantomime 22.marta na dan rođenja Marsela Marsoa. Scetski dan pantomime je prihvaćen u preko 30 zemalja sveta na 4 kontinenta.

makonda-tracker