nesvakidašnja prezentacija

Završen desetodnevni multimedijalni umetničko-istraživački projekat Jasmine Holbus - LET’S TALK

0
Sinoć je u Galeriji Štab u prisustvu velikog broja prijatelja i većine učesnika, Jasmina Holbus zatvorila svoj desetodnevni multimedijalni umetničko-istraživački projekat Hajde da razgovaramo (Let’s talk), koji je bio postavljen od 11. novembra.
foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović
foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović

​Povodom objavljivanja nove knjige odabranog izbora iz širokog opusa poezije Jasmine Holbus, umesto klasične promocije, koja obično podrazumeva čitanje delova knjige i prigodni govor nekog od stručnjaka, autorka je pozvala veliki broj umetnika da svojim umetničkim radom posredno daju odgovor, komentar, prilog njenim stihovima. Projekat je kao proces, serija događaja, izložba i konačno performans imao u osnovi zadatak da ispita odnos umetnika različitih senzibiliteta i interesa, odnos reči, zvuka i forme, ali i prirodu komunikacije umetnika, publike i dela.

 

foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović


Razgovor započinje iz praznine, iz one ponekad neugodne tišine između rečenica i riječi - dok uzdišemo, ne gledamo, dok primjećujemo, osjećamo. Da li samo slušamo, da li uistinu čujemo ono što drugi govore? Osvještavamo zaglušujuću buku slova i znakova osluškujući druge, tražeći pritom sigurnost u tihom prostoru između misli.”

foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović

Jasmina Holbus je poslednje večeri predstavila video i integralni katalog, kao finalni zapis ove izložbe, koji je potpisivala svim prisutnima u galeriji.

 

foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović

Ova nesvakidašnja prezentacija knjige poezije, bila je na kraju i jedinstvena izložba izuzetnih radova čiji su učesnici bili poznati umetnici, njih više od 20, a koje je Jasmina pozvala da odgovore svojim radom na njenu poeziju. Umetnici su na samom početku pozvani na "Otvoreni sto", koji je bio svojevrstan performans posle zvaničnog otvaranja.

 

foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović

Umetnici koji su učestvovali u projektu LET’S TALK su: vizualni umetnici Saša Pančić, Mihael Milunović, Filip Mikić, Uroš Đurić, Ivan Gračner, Nenad Maksimović, Marijana Gvozdenović, Goran Mećava, Vladimir Končar; umetnički fotografi Vukica Mikača Lovren i Jelena Janković; kompozitori i pijaniste Bojan Zulfikarpašić, Nadina Janković i Miroslav Miša Savić; scenograf Aleksandar Denić, multimedijanlni umetnik Darko Rundek i Dragan Novković, arhitekta Dragomir Nikolić, pesnikinja Marta Radovanović, glumac Pavle Pekić i mnogi drugi. Kustos ovog projekta je Milica Pekić, dok je dramaturg Periša Perišić.

 

foto: Marina Bugarčić, Stanko ​Prvanović


 

makonda-tracker