muzika za svakoga

Urbane note na naš način: Nezaboravni rok hitovi na tradicionalnim instrumentima

1
U okviru programa manifestacije Manakovo kulturno leto, u četvrtak 14. jula od 20.30 sati biće održan koncert Urbane nore muzičkog tria „Naš način“.
foto: Promo
foto: Promo

Publici će posebno zanimljivo biti da čuje kako zvuče najveći hitovi beogradske rok scene (EKV, ELektrični orgazam..) na harmorici, basu i akustičnoj gitari...
Manifestaciju organizuju Tangram centar i Etnografski muzej u Beogradu, uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.


Muzički sastav „Naš način“ nastao je kao spoj dobre energije i pozitivne i vesele atmosfere. Skup drugara, ljubitelja dobre muzike koji nastoje da očuvaju tradiciju naše muzike u različitim žanrovima, izvodi program, kao što i samo ime grupe kaže, na naš način, tj. već postojeće pesme u nekom novom aranžmanu.

 

"Srpski glasovi" će izvesti neke od najstarijih tradicionalnih pesama i stilova pevanja sa ovih područja.
Na programu će biti numere iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bugareske. Publika će moći da čuje pesme "na bas", "na glas", "kantalice", "groktalice","potresalice", "nabrajalice" i druge krakteristične vokalne oblike, od kojih se neki nlaze na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i listi UNESKO-a.

 

foto: Promo

 

Etnomuzikolog Bojana Nikolić se od svoje četrnaeste godine profesionalno bavi pevanjem. Učestvovala je na preko dvestotinepedeset koncerata u zemlji i inostranstvu.Sarađivala je sa narodnim orkestrom Radio televizije Srbije pod upravom Ljubiše Pavkovića i Vlade Panovića,  grupama Sanja Ilić i "Balkanika", "Hazari", "Biber", "Carski drum", Teodosim Spasovim (Theodosii Spassov), Vlatkom Stefanovski,  Poja Boem (Palia Bea) i brojnim drugim muzičarima i grupama koje interpretiraju muziku Balkana.


2013. godine osniva grupu "Srpski glasovi" koje čine njene najbolje učenice.
Sa njima izvodi najarhaičnije srpske i balkanske vokalne oblike sa ciljem očuvanja i promocije naše tradicionalne kulture.

 

Jubilarno, 200-to izvođenje komedije „Ergegovac sa velikim E“, biće priređeno u subotu 16.jula u okviru programa Teatar na Đumruku.

 

foto: Promo



Ova etno monodrama je priča o običnom čoveku iz naroda u večitoj borbi sa vetrenjačama. Na jednostavan i duhovit način Tripo kroz opširno pismo koje piše svojoj deci u inostranstvu, kazuje šta ga je sve u životu snašlo.
Dramatizaciju zbirke pripovedaka „Memoari Joka Kokota" Dragutina Gute Dobričanina uradila je Jadranka Barzut, predstavu je režirao Aleksandar Volić, a naslovnu ulogu igra Peđa Milojević.

makonda-tracker