Jul – mesec za Belef

0
Beogradski letnji festival počinje drugog jula i trajaće do kraja meseca, a njegov program inspirisan je Univerzijadom
foto: promo
foto: promo

Tema vizuelnog programa 18. BELEF-a je Grad, a publici će biti predstavljeni projekti Terratoria, Street art, Grafoskopi i Sajberkinematografija i Superzid, kao i fotografska izložba na fasadama Korzo. Najavljeno je i gostovanje inostranih umetnika Marka Dženkinsa, koji će se predstaviti skulpturama od selotejpa, i Bleka Le Rata, koji će raditi intervencije na fasadama. Tu su i dva specijalna vizuelna programa - BelgrADe festival i Majstori dizajna autorke Nade Rej.

Muzički program ovogodišnjeg BELEF-a obuhvata žanrovski raznovrsne nastupe muzičara iz Srbije, Velike Britanije, SAD, Japana, Nigerije, Etiopije i drugih zemalja. Na svečanom otvaranju festivala, drugog jula na Trgu Republike nastupaju Beogradski džez trio i sastav J.U.S.T. Ešli Tomas ima koncert trećeg jula, sastav Baba Zula iz Turske, čiji je zvuk dobio odrednicu oriental dub predstaviće se sedmog, a Seun Kuti, sin afrobit pionira Fele Kutija, u pratnji benda Egypt 80 održaće koncert osmog jula. Koncert legendarnog gitariste Karlosa Santane održaće 11. jula. Sledećeg dana nastupa Soil & Pimp sessions, japanski džez bend sastavljen od šest muzičara. Za 18. jul zakazan je nastup perkusioniste, di džeja i novinara Snouboja, a 28. koncert ima trio Lerija Vučkovića iz Amerike. Na zatvaranju BELEF-a očekuje se nastup Mulatua Astatke, jednog od najvećih muzičara Etiopije, poznatog i kao Otac Etio-džeza.

Na 18. BELEF-u će nastupiti i brojne evropske ulične pozorišne trupe, kao i Antagon teatar iz Nemačke, Natura kompani iz Velike Britanije, beogradski Dah teatar i pobednica prošlogodišnjeg Festivala koreografskih minijatura Marta Lađanski iz Mađarske.

TAGOVI: BELEF
makonda-tracker