detaljno

Radno vreme za Uskrs u Srbiji: Izmenjen raspored rada tržnih centara, prodavnica, pijaca...

0

Kako će raditi prodavnice, tržni centri i drugi objekti u Beogradu i Srbiji tokom praznika?

Uskršnja jaja na trpezi
Uskršnja jaja na trpezifoto: Shutterstock / olgaarmawir

Tokom uskršnjih praznika, u periodu od 14. do 17. aprila, menja se radno vreme trgovina, tržnih centara, pošta, benzinskih pumpi, apoteka, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno, piše Kurir.

 

  • Tržni centri

 

Tržni centri radiće 14. aprila do 18.00. U subotu, 15. aprila, imaće redovno radno vreme, a u nedelju će svi tržni centri biti zatvoreni, osim bioskopa u sklopu njih - koji nastavljaju da rade. Tržni centri će raditi redovno od ponedeljka, 17. aprila.

 

  • Pijace

 

Sve pijace, koje posluju u sastavu Javnog komunalnog preduzeća "Beogradske pijace", danas, subotu, kao i u ponedeljak, 14, 15. i 17. aprila radiće po uobićajenom radnom vremenu.

 

Iz ovog preduzeća saopštili su da je radno vreme pijaca od 6 do 19 časova. Na Vaskrs, u nedelju, 16. aprila, neće raditi zelene pijace osim pijaca: "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac", koje će raditi od 6 do 14 časova.

 

Kako će raditi pijace za Uskrs?
Kako će raditi pijace za Uskrs?foto: NDAB Creativity, Shutterstock

Što se tiče pijace "OTC" - Novi Beograd, u petak i subotu, 14. i 15. aprila, rade po uobičajenom radnom vremenu od 8 do 16 časova, dok će na Uskrs, 16. aprila, te u ponedeljak, 17. aprila, pijaca biti zatvorena.

 

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji grada Beograda, privredni subjekti koji obavljaju ove delatnosti radiće prema izmenjenom rasporedu za vaskršnje i prvomajske praznike, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu, navodi u saopštenju Beoinfo.

 

  • Pekare

 

Njihovo radno vreme je najneodređenije, s obzirom da najvećim delom zavisi od samog gazde. 

 

Što se tiče subote, većina njih će da prima mušterije, dok će na Vaskrs sve da budu zatvorene. Što se tiče ponedeljka, takođe zavisi od vlasnika do vlasnika.

 

  • Marketi

 

U subotu, 15. aprila, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati, dok u nedelju, na Vaskrs, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.
Drugi dan Vaskrsa, u ponedeljak, 17. aprila, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati.

 

Za prvomajske praznike, u nedelju, 30. aprila, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati. Na Praznik rada, u ponedeljak, 1. maja, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni, dok drugog dana praznika, u utorak, 2. maja, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati.


U dane vaskršnjih i prvomajskih praznika, nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo, pretežno neprehrambenog asortimana, kao i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

 

  • Apoteke

 

Većina državnih apoteka će biti zatvorena od petka do ponedeljka, ili će njihovo radno vreme da bude skraćeno na Veliki petak i u ponedeljak. Naime, dežurne apoteke radiće 24 sata na dan, isto kao i mnoge privatne apotekarske ustanove.

 

kupovina za Uskrs
kupovina za Uskrsfoto: eldar nurkovic/Shutterstock
  • Dežurne apoteke u Beogradu

 

Radno vreme dežurnih apoteka u Beogradu koje inače rade od 00 do 24 časa, isto je i tokom praznika.

  1. „Zemun“, Glavna 34 (2618-582)
  2. „Prvi maj“, Kralja Milana 9 (3241-349)
  3. „Gornji grad“; Dr Đorđa Kovačevića 27, Lazarevac (8129-611)
  4. „Bogdan Vujošević“, Bulevar maršala Tolbuhina 30 (2601-887)
  5. Sveti Sava, Nemanjina 2 (6643-170)

Tokom praznika, većina privatnih apoteka radiće po redovnom radnom vremenu.

 

  • Benzinske stanice

 

Benzinske stanice u vreme navedenih praznika rade 24 sata na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

 

  • Pošte

 

Iz JP Pošte Srbije saopšteno je da će tokom uskršnjih praznika, od 14. do 17. aprila 2023. godine, raditi dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i pošte na graničnim i administrativnim prelazima – ukupno 82 pošte u celoj zemlji.

 

Svih dana praznika, Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, radiće neizmenjeno - non-stop.

 

kupovina za Uskrs
kupovina za Uskrsfoto: NDAB Creativity, Shutterstock

U petak i subotu 14-15. aprila i ponedeljak 17. aprila, radiće pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, pošte u „Univereksport“ objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Somboru i Zrenjaninu.

 

  • Šta još treba da znate?

 

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

 

Svi trgovinski i zanatski objekti u dane vaskršnjih i prvomajskih praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena koje je navedeno u saopštenju.

 

 

makonda-tracker