direktan prenos

NOVA SEZONA: Opere iz njujorškog Metropolitena i ruskog Boljšoj teatra pred beogradskom publikom

0

Sezona opera iz Metropolitena i baleta iz teatra Boljšoj nastavlja se ovog vikenda.

foto: promo
foto: promo

Prvo u subotu, 26. oktobra direktnim prenosom spektakularnog izvođenja opere „Manon“ Žila Masnea, a zatim u nedelju 27. oktobra prenosom baleta Marijusa Petipe „Rajmonda“. Opera „Manon“ je prvi put izvedena 1884. i od tada, pa sve do danas uživa veliku popularnost. „Manon“ prati život istoimene glavne junakinje koja na putu za manastir u koji je roditelji šalju upoznaje De Grijea i ulazi sa njim u turbulentnu romansu koja ima tragičan kraj.

 

U glavnoj ulozi našla se Lizet Oropesa, dobro poznato lice Metropolitena, ali ovo je prvi put da imamo priliku da je vidimo i čujemo u ulozi Manon, mlade devojke koju nedostatak iskustva i želja za uživanjem na kraju koštaju ljubavi i života. Ulogu njenog partnera, čoveka koji zbog Manon prolazi kroz pravu agoniju i na kraju joj ipak oprašta sve, De Grijea igra poznati američki tenor Majkl Fabijano. Dirigent je Mauricio Benini, koji je dirigovao i u milanskoj Skali, pariskoj Operi, kao i u mnogim drugim dvoranama širom sveta. Producent opere je Lorent Peli, jedan od najtraženijih francuskih producenata, kako u operi tako i u pozorištu.

 

foto: promo


U nedelju, 27. oktobra počinje nova sezona baleta, ukupno 7 izvođenja koji će biti prikazani u Cineplexx UŠĆE Shopping Center bioskopu. „Rajmonda“ predstavlja poslednje klasično delo Marijusa Petipe i spada u balete koji se retko izvode zbog zahtevnosti produkcije. Boljšoj teatar zahvaljujući velikom broju kvalitetnih igrača rešio je da ovo delo kroz koje se prožimaju različiti stilovi – francuski, orijentalni i mađarski – predstavi publici. Olga Smirnova je Rajmonda, verenica Žana de Brijena - koga igra Artemij Beljakov - galantnog viteza koji se zakleo da će otići na krstaški pohod koji predvodi mađaraski kralj. Kada njen voljeni odlazi, Abderhman (Igor Tsvirko), strani vitez, daje ponudu za Rajmondinu ruku i preti joj kada ga ona odbija...

 

Karte za novu sezonu prenosa opera iz Metropolitena i baleta iz Boljšoja mogu se kupiti na blagajni bioskopa Cineplexx UŠĆE Shopping Center.

 

 

makonda-tracker