Klasik Srđana Karanovića „Miris poljskog cveća“ u novom sjaju

0

Vip kinoteka donosi deveti digitalno restaurirani film

foto: Promo
foto: Promo

Projekat „Vip kinoteka“ udahnuo je novi život još jednom filmskom klasiku koji je obeležio domaću kinematografiju. „Miris poljskog cveća“, film reditelja Srđana Karanovića u produkciji Centar filma 1977. godine, koji je ostao zapamćen po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalom rediteljskom pristupu, prikazan je sinoć u vrhunskom kvalitetu slike i tona u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

 

Premijeri je prisustvovala ekipa filma, reditelj Srđan Karanović, glumci - Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Goran Marković, Sonja Divac, producent Slobodan Pavićević Pava.

 

foto: Promo

Višestruko nagrađivan film, za koji su scenario pisali Srđan Karanović i Rajko Grlić, pamti se po glavnoj ulozi Ljube Tadića, koji igra Ivana Vasiljevića glumca koji odlučuje da se povuče sa posla i iz porodice. Kroz neobičan rediteljski pristup u kome se smenjuju igrani i dokumentarni delovi Srđan Karanović nam predstavlja pobunu, individualnu čin koji najavljuje promene koje će se desiti. U ovom filmu uloge su ostvarili mnogi poznati glumci poput - Aleksandra Berčeka, Olge Spiridonović, Čedomira Petrovića, Slobodana Aligrudića, Bogdana Diklića, Gorice Popović, Branka Cvejić, Milivoja Miće Tomić i mnogi drugi.

 

foto: Promo

Na Kanskom festivalu 1978. godine, film osvaja nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara, na Filmskom festivalu u Puli, iste godine, osvaja čak tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, muziku i fotografiju. Film je dobio nagradu Mala Pula u Beogradu i plaketu Doma omladine za film i filmsku muziku.

 

foto: Promo

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Proces digitalne restauracije ima za cilj da nacionalno filmsko stvaralaštvo bude sačuvano i za buduće generacije, ali i za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Specijalne projekcije filma „Miris poljskog cveća“, za beogradsku publiku biće organizovane 28. decemba u 17 i 19 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani će moći da preuzmu ulaznice na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

 

 

 

makonda-tracker