pred velikim brojem posetilaca

Svečano otvoren festival Dani Danila Lazovića

0

Ko je bio Danilo Lazović i ko danas čuva uspomenu na ovog velikog glumca?

foto: Promo
foto: Promo

Pred velikim brojem posetilaca, pribojaca i gostiju, glumaca i prijatelja Priboja , šestu godinu za redom, svečano je otvoren festival „Dani Danila Lazovića“.

 

Predstoje četiri večeri druženja, dobrih predstava , razmene iskustava i takmičenje mladih studenata glume u govorenju poezije. Ovogodišnji slogan festivala glasi „Poezija! Mladi! Pozorište!“

 

Glumci Katarina Žutić, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanović. Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Suzana Lukić, Milica Janketić, Milorad Damjanović samo su deo kolega koji su posebnu čast ukazali Danilu Lazoviću. Svako na svoj način i predstavljajući onaj deo glumačkog zanata koji najviše voli. Neko je recitovao poeziju, neko govorio monolog a ne iznenađuje što su neki glumci i zapevali jer mnogi imaju i ovaj talenat.

 

“Zavičaj Danilu” je umetnička postavka fotografija za života ovog velikog glumca ali i poruka koje su napisali njegovi sugrađani pamteći ga od najranijih dana. Izložba je otvorena pre početka programa “Mladi glumci Danilu u čast”

U četvrtak 1 oktobra u Priboj stižu članovi ansambla pozorišta Puž koje predvodi omiljeni Branko Kockica i koji će izvesti predstavu “Brankova gusarijada” . Istoga dana deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta izvešće popularnu predstavu “Ne igraj na engleze” u kojoj igraju Marko Živić, Ivan Tomić i Danijel Sič.

 

foto: Luka Marković, Milutin Rvović

Subota 3 oktobar svakako je najznačajniji dan za mlade studente koji će se takmičiti u govorenju poezije a ocenjivaće ih žiri sačinjen od profesora fakulteta dramskih umetnosti a poseban gost glumac , član žirija, ove godine je prvakinja narodnog pozorišta Radmila Živković.

 

Najbolji među mladima zasluženo će dobiti povelju “Danilo Lazović” kao i novčanu nagradu.

 

foto: Luka Marković, Milutin Rvović

 

Jedan od naših najomiljenijih i najboljih glumaca Danilo Lazović rođen je u Brodarevu na Limu u Srbiji. Detinjstvo i mladalačke dane proveo je u Priboju zbog čega festival i nosi njegovo ime. Puno je pomagao mladima, i rado se vraćao u ovaj gradić i družio sa meštanima. Glumu je diplomirao u Beogradu i već 1974 godine ostvario svoju prvu značajnu ulogu u seriji “Otpisani”. Zauvek je ostao upamćen po ulozi Šćepana Šćekića u tv seriji Srećni ljudi. Bio je član ansambla Narodnog pozorišta ali je igrao i u pozorištu Atelje 212 a ponajviše u Zvezdara teatru sarađujući sa Dušanom Kovačevićem.

 

Danas neki novi klinci i budući mladi glumci slede njegove uloge , govore poeziju i sa radošću dolaze u Priboj. I ne samo oni ,već i veliki broj kolega Danila Lazovića.

 

 

 

 

makonda-tracker