uskoro

Belgrade SAXperience: Ko sve dolazi na ovogodišnjem festivalu

0

Za sve ljubitelje muzike, a posebno saksofona peti međunarodni festival će doneti mnogo poznatih imena sa klasične muzičke scene

foto: Promo
foto: Promo

Peti međunarodni festival saksofona u Srbiji, Blegrade SAXerience počinje u utorak, 2. oktobra i trajaće pet dana, sve do subote 6. oktobra 2018.

 

Belgrade SAXperience 2018 biće svečano otvoren u utrorak, 2. oktobra 2018. u 20 časova, koncertom World Premieres u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ovaj koncert okupiće izuzetne internacionalne muzičare, a publika će imati priliku da čuje dve svetske muzičke premijere: delo naše nagrađivane kompozitorke Anje Đorđević- Nightscapes of Babylon za alt saksofon i gudače i delo poznatog saksofoniste i kompozitora Frančeska Santučija - Belgrade Tango za alt saksofon, gudački orkestar, harfu i vibrafon, uz poznate kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosa i Johana Sebastijana Baha.

 

foto: Promo

Ove kompozicije izvešće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas (Eva Barthas) i Nikola Arsenijević (Nikolas Arsenijević) u pratnji Velikog kamernog orkestra, a pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

 

Festival se nastavlja koncertom Pitera Pelensa (Pieter Pellens) u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, zatim koncertom Mobilis Night, u izvedbi Mobilis Saxophone Quarteta iz Austrije u Skupštini grada Beograda i koncertom sastava Le Nunurs (Les Nounours) u Italijanksom institutu za kulturu. 

 

Frančesko Santuči
Frančesko Santučifoto: Promo

 

Svečano zatvaranje festivala održaće se u Kombank dvorani, u subotu, 6. oktobra u 20 časova, koncertom poznatog francuskog saksofoniste

Batista Erbena (Baptist Herbin) i pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

 

Festival saksofona obogaćen je zanimljivim pratećim programom:

  • Saxperience nights. koji će se održavati svake večeri posle glavnog programa festivala od 22:00, u Lounge Baru hotela Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade,
  • Popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda - na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Trgu Nikole Pašića, na Cvetnom trgu, u Knez Mihailovoj ulici i na Kalemegdanu. Svakog dana u 14 časova nastupaće Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofonaiz Srbije koji čine učenici Osnovne i Srednje muzičke škole Josip Slavenski.
  • Majstorski kursevi u Dvorani kulturnog centra Beograda, koji su otvoreni za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

     

  • Sajam saksofona u holu Dvorane kulturnog centra, na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

     

 
Po završetku festivala u Beogradu, od 7. oktobra kreće Le Tour de Sax, koncertna turneja koja se organizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale Srbija. Na Le Tour de Sax turneji će nastupiti jedan od najboljih džez saksofonista nove generacijeiz Francuske - Batist Erben (Baptiste Herbin) i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević. Le Tour De Sax će tokom pet dana obići sledeće gradove u Srbiji: Pirot, Niš, Smederevo, Sombor, Subotica i Vršac, sve do 12. oktobra 2018.
 

Karte za veče otvaranja u Kolarčevoj zadužbini kao i završno veče u Kombank dvorani dostpune su na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama ove dve dvorane. Ulaz na sve ostale koncerte festivala Belgrade SAXperience su besplatni.

 

 

makonda-tracker