pravo blago

Oskarovac u Kinoteci: Aleksandar Pejn oduševljen Carskom panoramom

0

Američki reditelj, scenarista i producent, dvostruki oskarovac Aleksander Pejn posetio je Jugoslovensku kinoteku 14. septembra i upisao se u Knjigu utisaka, izražavajući veliko zadovoljstvo svime što je video i čuo tokom obilaska stalne muzejske postavke i aktuelne izložbe u zdanju u Uzun Mirkovoj ulici.

Aleksandar Pejn u Kinoteci
Aleksandar Pejn u Kinotecifoto: Promo

Poseban utisak na Pejna ostavila je Carska panorama i odgledao je ceo program, a pažnju su mu privukli i originalna kamera braće Limijer, Legat Pavla Vuisića i drugih srpskih filmskih umetnika.


Tokom razgovora sa direktorom Pantelićem, koji mu je predstavio srpsku filmsku baštinu, Pejn je u svoju beležnicu zapisao naslove većeg broja ostvarenja koja bi želeo da pogleda. Zainteresovao se i za evropski opus glumca srpskog porekla Svetislava Ivana Petrovića.

 

Aleksandar Pejn u Kinoteci
Aleksandar Pejn u Kinotecifoto: Promo

Obilazeći aktuelnu izložbu posvećenu Sonji Savić, izrazio je želju da tokom boravka u Beogradu pogleda i neki od njenih filmova na retrospektivi koja je u toku u Kinoteci.


Aleksander Pejn je dobitnik dva Oskara – za najbolji adaptirani scenario za filmove „Stranputice“ (Sideways, 2004) i „Potomci“ (The Descendants, 2011). Puno uspeha imali su i njegovi filmovi „Građanka Rut“, „Sve o Šmitu“, „Nebraska“.

 

Aleksandar Pejn i Jugoslav Pantelić
Aleksandar Pejn i Jugoslav Pantelićfoto: Promo


U poseti Kinoteci Pejn je bio u društvu direktora fotografije Radana Popovića i osnivača Festivala nezavisnog američkog filma, koji se održava u Domu omladine Beograda, Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića.

Pejn je 15. septembra u DOB-u primio nagradu tog festivala „Indie Icon Award“ za ukupan doprinos nezavisnom filmu.

 

 

makonda-tracker