društvena akcija

Ivan Bosiljčić, Dragan Vujić Vujke, Sestre Gobović... Poznati apeluju: #NeDamoCvetkovic

0

KUD "Branko Cvetković" prinudno je iseljeno iz prostorija u kojima je radilo 73 godine, a u odbranu društva uključile su se brojen poznate ličnosti.

Ivan Bosiljčić priključio se akciji za očuvanje KUD 'Branko Cvetković
Ivan Bosiljčić priključio se akciji za očuvanje KUD "Branko Cvetković"foto: promo

Kulturno umetničko društvo "Branko Cvetković" iz Beograda od osnivanja se nalazi na istom mestu već 73 godine, međutim, izvršitelji i policija bukvalno su pre nekoliko dana zaposeli zgradu u Ulici Miloša Pocerca 10 u kojoj se nalazi od 1936. i izbacili ih na ulicu.

 

Brijne poznate ličnosti uključile su se u društvenu akciju za očuvanje ovog KUD-a, a najviše pažnje privukao je Ivan Bosiljčić, koji je i sam godinama igrao folklor.

Dobar dan, moje ime je Ivan Bosiljčić. Više od 16 godina aktivno sam se bavio folklorom. Kulturno umetnička društva u kojima sam odrastao formirala su me kao ličnost više od ijedne škole u koju sam išao i više od ijednog drugog ambijenta u u kome sam boravio. Apelujem da javnost obrati pažnju na ovu situaciju u kojoj su se našli članovi KUD "Branko Cvetković" iz Beograda. Mi ne smemo da zaboravimo da su kulturno umetnička društva jedine preostale oaze u našoj državi danas, u našem društvu, gde se deca uz tradiciju uče ljubavi prema sebi, gde se formira njihov identitet, gde se kroz muziku i ples ostvaruje odnos sa precima. Ja sam siguran da postoji neko razumno rešenje za ovu situaciju koja je nastala i ovom prilikom i ovim putem šaljem veliku podršku od cele porodice Bosiljčić", rekao je glumac u ovom video obraćanju.

Protestu za očuvanje ovog društva pridružio se i glumac Nemanja Janičić.

 

I njihov kolega Dragan Vujić Vujke apelovao je na javnost.

 

Etno pevačice sestre Gobović, koje su karijeru počele u "Cvetkoviću", apeluju preko društvenih mreža da se KUD-u vrate prostorije.

Koliko je samo divnih koncerata i turneja bilo i koliko smo samo prijatelja stekle u KUD-u “Branko Cvetković”!!! Upravo iz ovog KUD-a smo krenule nas dve kao vokalne solistkinje i vežbale u ovim prostorijama, zajedno sa orkestrima i zajedno sa igračima! Ovo je tužno i mnogo nam je žao! Nadamo se da će se rešenje naći i da će se kultura, igra i tradicija KUD-a “Branko Cvetković” nastaviti upravo u ovim prostorijama! “CVETKOVIĆU” UZ VAS SMO!!!", napisale su Sestre Gobović.

Društvo danas broji više od 400 članova, koji su se praktično našli na ulici, bez prostorija za vežbanje.

 

Uprkos tome što je igračko umeće članova KUD "Branko Cvetković" videlo 8 miliona gledalaca na 7.000 nastupa širom sveta, i što neguju tradiciju, izbačeni su iz prostorija u kojima su radili.

 

Iza iseljenja stoji Savez samostalnih sindikata Srbije, koji je folklorašima izdavao prostor bez naknade.

 

Iz sindikata navode da su igrače tužili zbog duga višeg od milion dinara za struju i vodu i da je još 2012. godine beogradski Privredni sud doneo rešenje o iseljenju, dok advokat KUD kaže da je rešenje nezakonito, jer, objašnjava, u međuvremenu je presudom Višeg suda u Beogradu zgrada promenila vlasnika. Pripala je državi, a sindikatu je naloženo da se iseli.

 

Predsednik društva "Branko Cvetković" Jovan Šijački negirao je da postoji bilo kakav dug i rekao da nije tačno da ne plaćaju račune za komunalne usluge.

 

Neka nam pokažu jedan račun koji nismo platili", rekao je Šijački za agencije i dodao da su u Pravobranilaštvu Srbije dobili rešenje kojim se od sudskog izvršitelja traži da prekine izvršenje sudskog rešenja o izbacivanju KUD "Branko Cvetković" iz tog prostora, ali izvršitelj Bojan Isoski to nije učinio.

 

makonda-tracker