Ne propustite

Za ljubitelje UMETNOSTI: U okviru UMETNIČKOG projekta PERCEPCIJE otvorena PRVA IZLOŽBA

0

Večeras je u prisustvu brojnih zvanica i ljubitelja umetnosti, svečano otvorena izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i British Council-a.

Izložba 'Zašto nema velikih muških umjetnika
Izložba "Zašto nema velikih muških umjetnika"foto: promo

Ovo je prva u nizu od pet izložbi koje će obići Zapadni Balkan, u okviru projekta ‘’Percepcije’’, u kojem pored Narodnog muzeja Crne Gore učestvuju još i Galerija Matice srpske (Novi Sad), Nacionalna galerija Kosova (Priština), Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (Banja Luka) i Muzej savremene umetnosti Skoplje.

 

Svaka od izložbi sastoji se od radova umetnica iz bogate kolekcije British Council-a, koji će biti prikazani zajedno sa radovima lokalnih umetnica.

 

Teme ovih izložbi osmislilo je pet kustosa iz pet muzeja u kojima
će biti prikazani ovi radovi.

 

Na otvaranju su govorili britanska Ambasadorka Alison Kemp, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, direktorka British Councila Vanja Madžgalj i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović.

 

Izložba 'Zašto nema velikih muških umjetnika
Izložba "Zašto nema velikih muških umjetnika"foto: promo

Nakon otvaranja održan je koncert kantautorke Ane Ćurčin, a samom otvaranju je prisustvovao veliki brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Crne Gore i regiona kao što su Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja, glumica Dubravka Drakić i mnogi drugi.


Koncept izložbe osmislila je kustostkinja Natalija Vujošević, koja svojim ironičnim narativom ukazuje na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umetnica.


Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018.

 

Umetnički projekat ‘’Percepcije’’ nastavlja se izložbom u Galeriji matice
srpske
izložbom ‘’Žena po meri društva’’ 28. septebra 2018.do 6. januara 2019.godine.

 

makonda-tracker