trčanje, vino i muzika

"Više vinograda - više zabave" 22. septembra: Drugi vinski maraton na jesen na Paliću

0

Vinski maraton, manifestacija koja se već drugu godinu održava na Paliću, biće održana 22. septembra.

foto: promo
foto: promo

Manifestacija Vinski maraton, pod sloganom Više Vinograda - Više Zabave će po drugi put biti održana 22. septembra na Paliću.

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona pokazao je da manifestacija ima potencijal da bude među najvažnijim i najposećenijim manifestacijama ovog tipa u Srbiji.

foto: Promo

Vinski maraton je manifestacija koja spaja naizgled nespojivo – trčanje, vino, muziku, gastronomiju i zabavu i namenjena je svima koji žele da se sa porodicom i prijateljima zabave i uživaju u trčanju ili šetnji kroz prirodu, gde ih u prelepo uređenim vinogradima i vinarijama očekuju odlično vino, gastronomski specijaliteti i muzika.

foto: promo

I ove godine će biti organizovane dve trke – Vinska trka (21,1 km) i Trka uživanja (8 km), a kostimirani trkači će pokazati da trčanje nikada nije bilo zabavnije. Posle trka takmičare i sve posetioce očekuju: besplatni koncerti, zabavna takmičenja, degustacije vina, vinske radionice, vožnja vinskim brodom, vinske ture, provod u čardi i vinski piknik. Na sajtu manifestacije, na adresi www.vinskimaraton.rs, možete pronaći aktuelne cene učestvovanja na ovim zanimljivim trkama, koje su uz pomoć partnera događaja umnogome ispod sličnih u inostranstvu.

foto: promo

Iako je prošle godine po prvi put u Srbiji bila organizovana manifestacija ove vrste, na maratonu je učestvovalo više od 1.000 trkača, koji su bili prezadovoljni svim segmentima organizacije trka i propratnih događaja. Od svog prvog izdanja Vinski maraton je imao međunarodni karakter, tako da su pored trkača iz cele Srbije, na vinskoj stazi trčali i takmičari iz Nemačke, Velike Britanije, Amerike, Turske, Singapura, Češke, Crne Gore, BiH, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Manifestaciju će ove godine podržati i Autonomna pokrajina Vojvodine i tim povodom Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković ističe:

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam Vlade Vojvodine je prepoznao Palićku manifestaciju »Vinski maraton« kao izuzetno važnu za značajniju promocije vinske tradicije Severnobačkog okruga. Njen karnevalski duh spaja rekreaciju, vino, muziku, gastronomiju i mnogobrojne sadržaje zabavnog karaktera. Vinski maraton je namenjen svima koji žele da uživaju u vinskim potencijalima Vojvodine, prirodi, gastronomskim i tradicionalnim specijalitetima. Bogatstvo različitosti jedne sredine, poput vojvođanske, umnogome utiče na kreativne ideje, inovativne koncepte, kao i na samu percepciju stvarnosti, umetnosti, kulture, ali i preduzetništva i zanatstva. Kroz specifične vojvođanske manifestacije promoviše se odnos cene i kvaliteta vina, gastronomije, usluge, zvukova tipičnih za podneblje čitave Vojvodine. Pokrajinski sekretrijat za privredu i turizam namerava da kategorizuje sve manifestacije u Vojvodini i shodno tome da ih podrži kroz svoje podsticajne programe. Na ovaj način svakako podstičemo podizanje kvaliteta regionalnih manifestacija međunarodnog karaktera, ali i manifestacija koje oslikavaju mentalitet i tradiciju nacionalnih zajednica sa teritorije Vojvodine.“

Sekretarka Udruženja za turizam u Privrednoj komori Srbije, Tijana Maljković je, povodom manifestacije izjavila da Privredna Komora Srbije kao produžena ruka privatnog sektora, posebno daje podrsku turizmu kao najbrže rastućoj privrednoj grani:

Devizni priliv je samo u januaru mesecu ove godine bio 22% veći od januara 2017., s toga verujemo da će Srbija i ove godine oboriti rekord u broju stranih i domaćih turista. Kroz formiranu grupaciju za manifestacije i organizatore događaja pri Privrednoj Komori Srbije, tokom cele godine se aktivno bavimo prilagođavanjem zakona i odluka samoj privredi, kao i brojnim olakšicama da se što veći broj različitih događaja uspešno organizuje svuda po Srbiji. Palić je upravo jedna od strateški bitnih lokacija za održavanje događaja i već prepoznat od strane MICE industrije. Vinski maraton se ističe po spoju sporta i gastronomije tj vina i veliku atraktivnost postiže upravo zbog kostimiranih trkača. Kao i prošle godine, PKS će biti partner događaja i upravo omogućiti što većem broju članica da se uključe i predstave na maratonu, od malih domaćinstava koja mogu ponuditi ručak ili prenoćište, do većih hotela, poznatih vinarija i kulturno atraktivnih institucija“

Ispunjeni su osnovni ciljevi koje su od početka podržali, pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da će ove godine Vinski maraton zauzeti važno mesto na mapi kulturno-sportskih dešavanja u zemlji i regionu.

makonda-tracker