umetnost

Identitet, napuštena sela i rok muzika: Počinje Beogradski mesec fotografije

0

„Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije i mi ćemo ga tu ucrtati‟ Mi ne šaljemo svemirski brod na Mesec, samo hoćemo da ucrtamo Srbiju na fotografsku mapu sveta!

foto: Promo
foto: Promo

Beogradski mesec fotografije‟ je neprofitna organizacija, posvećena popularizaciji fotografije kroz edukativne i umetničke programe. „Belgrade Photo Month‟ predstavlja međunarodni festival fotografije koji se održava tokom aprila, u više od 35 galerijskih i javnih prostora u Beogradu.

 

Naša misija jeste da pojačamo vidljivost srpskih fotografa i uopšte fotografije u Beogradu. Da pokažemo ostatku sveta šta se dešava u Beogradu, jednom od najuzbudljivijih gradova u Evropi. Da pokažemo Srbiji šta se dešava u svetu tako što ćemo dovesti fotografe iz drugih delova sveta i organizovati propratne događaje tokom trideset dana – od 29.03 do 30. aprila 2018. godine, što će biti treće godišnje izdanje festivala.


Do danas nije bilo priređeno ništa slično u ovoj oblasti. Najbliže tome jesu Ljubljana, Beč, Budimpešta ili Bratislava. Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije i mi ćemo ga tu ucrtati. Tokom festivala, blisko saradjujemo pored lokalnih/nacionalnih institucija, sa Ambasadama Švajcarske, Poljske, Španije, Mađarske, Instiutom francuske kulture, Institutom italijanske kulture, Austrijskim Insitutom, Institutom Cervantes.

 

foto: Promo

Cilj projekta je pozicioniranje Beograda na fotografsku mapu Evrope i sveta, povezivanje šire publike sa fotografijom, promovisanje fotografskog stvaralaštva fotografa/-kinja iz Srbije u inostranstvo, i obrnuto, kako bi se omogućilo njihovo povezivanje i buduća saradnja. Organizacija želi da pruži podršku i edukaciju osoba zainteresovanih za fotografiju, podsticanje većeg interesovanja za fotografiju i omogućavanje dijaloga izmedju umetnosti i publike u saradnji sa različitim institucijama i organizacijama u Beogradu.


O festivalu:


Manifestacije poput Beogradskog meseca fotografije, koje neguju otvoreni konkurs kao princip selekcije, pružaju nam priliku da se upoznamo sa različitim temama, estetikama i poetikama, koje istovremeno govore kako o najsuptilnijim ličnim pričama i interesovanjima tako i o činjenici da smo svi deo istog sveta i da te teme, ma kako bile udaljene, mogu da komuniciraju globalno.‟ kaže Mia David, sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

„Već 18 godina živimo u 21. veku. Mnogo toga se promenilo, fotografija možda najviše od svih medija. Izgubila je auru posebnosti prostom činjenicom da je svuda oko nas. Postala je važna koliko i reč, iako ne tako precizna. Stoga je često posmatramo u savezu s tekstom koji će je objasniti, proširiti ili produbiti njen smisao. U savremenoj praksi edukacije vizuelnih umetnosti, tekst i teorija neodvojivi su deo praktičnog rada. To dokazuju i radovi učesnika trećeg konkursa Novi talenti, na kom većinski učestvuju studenti fotografije. Iako svaka od fotografskih serija predstavlja neki narativ, njihovo puno značenje i usmerenje, očitava se spojem slike i teksta. I to odavno više nije novina. Ali način stvaranja priča jeste. One variraju od režirane situacije menjanja forme fotografije u 3D objekat, akcije, kombinovanja arhivskog materijala i ličnog, pa sve do klasične reportaže.‟ piše Ivana Tomanović, kustos i profesor.

 

foto: Promo

PROGRAM:

 

I NEDELJA BPM 2018
OTVARANJE FESTIVALA

Četvrtak 29/3 do 19/4

Lokacija: UK Parobrod
Vreme: 19h


Festival Belgrade Photo Month će biti otvoren izložbom odabranih projekata u takmičenju „Novi talenti 2018“ uz podršku Nikon-a, u Uk parobrod. Uporedo sa izložbom „Novi talenti 2018“ predstavićemo i najbolje radove koji su pristigli na „Instagram“ konkurs na temu „Kretanje“, uz podršku BG Elite Foto. Pet najboljih foto projekta „New Talents“ i „Instagram“ izložbu moći ćete da pogledate do 19. aprila 2018. u UK Parobrod.

 

NOVI TALENTI 2018 je međunarodno takmičenje namenjeno mladim fotografima rođenim posle 31.12.1992. godine. U sastavu međunarodnog žirija koji je zadužen za selekciju radova su Thomas Licek (Austrija, predsednik Udruženja Evropskog meseca fotografije), Mia David (Srbija, Arhitektkinja i Docentkinja na Fakuletu tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu), Sophia Greiff (Nemačka, Ko-osnivačica Fotogoks festivala), Dragan Pavlović (Srbija, Profesor na Fakultetu za medije i komunikaciju) i Vicenç Boned i Lloveras (Katalonija, direktor Tagomago Collectors Projects).

 

Žiri je pregledao i evaluirao 88 projekata koji su zadovoljili uslove konkursa. Ove godine smo imali radove iz 24 zemlje. 

 

Tri pobednika Novi Talenti 2018 su Adam Žondlo (Adam Żądło), rođen 6. jula 1993. godine u Poljskoj. Studirao na Jan Matejko Akademiji lepih umetnosti u Krakovu, gde se usavršavao u oblastima animacije i fotografije. Nakon detinjstva provedenog u planinskom selu Pcim, Adam kombinuje svoje životno iskustvo iz ruralnog sveta sa naukom i novim tehnologijama. Na Beogradskom mesecu fotografije, Adam će se predstaviti izložbom „Napušteno selo“, pričom o životinjama koje se više ne osećaju kao kod kuće u prirodi, a koje se sve ređe i ređe daju videti na selu, dok nemaju budućnost u našim gradovima. Kao što je Adam rekao, „njihove sudbine pokazuju transformaciju koja se dešava na našoj farmi, u celom selu i u našim glavama“.

 

foto: Promo

Miljan Vuletić rođen je 1994. godine u Novom Sadu. Trenutno živi u Pragu, gde je na master studijima na Fakultetu umetnosti i dizajna na Univerzitetu Jan Evangelista Purkyne u mestu Ústí nad Labem. Na Beogradskom mesecu fotografije Miljan će predstaviti seriju fotografija „Mali spomenici“. Ove fotografije su uzete iz albuma nepoznate jugoslovenske porodice. Uzimajući pojedinačni primerak iz društvenog sistema, građansku porodicu, gestovima savijanja, bušenja i preklapanja teži se uzdizanju njenog privatnog na status javnog u formu spomenika.


Nana Hajtman (Nanna Heitmann), rođena 14. oktobra 1994. godine u Ulmu, u Nemačkoj. Trenutno studira foto-žurnalizam i dokumentarnu fotografiju na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Hanoveru. Nana će na Beogradskom mesecu fotografije predstaviti svoj serijal fotografija „Iščezli s prozora – Kraj jednog vremena“. Kao što je Nana objasnila, „Niko neće žaliti za preteranom eksploatacijom čoveka i prirode nakon što se poslednji ugljokop zatvori. Toplina rudara, njihove tradicije i veoma speci čan identitet ovog regiona će zauvek nestati. To je ono što će nedostajati.“


Petak 30/3 do 9/4

Lokacija: Pro3or Galerija

Vreme: 19h

 

GRUPNA IZLOŽBA/ IDENTITET Nikon

Na godišnjoj ReFoto izožbi „Identitet“ u galeriji „Pro3or“ predstavićemo sve one posebnosti koje nas razlikuju jedne od drugih, snimke na kojima je najvažnija stvar identitet predstavljene osobe.


Identitet koji svakog od nas čini posebnim kao što su izgled, ličnost, vrline, mane ali i sve ostale individualne karakteristike. Među raznim objašnjenjima identiteta nalaze se i ona koja predstavljaju pitanja „ko sam“, „odakle sam“ i „čemu težim“. Prevedeno u fotografski jezik, sve ovo znači traganje i snimanje portreta na kojima je pored uobičajenog prikaza lica, predstavljeno i okruženje u kojem snimljena osoba živi ili radi. Identitet pojedinca takođe je nešto što nastaje kao proizvod specifičnosti vremena, okruženja i društvenog uređenja a na nama je da svojim ličnim pristupom i izborom načina kojim pokazujemo pojedine osobe (ili grupe) ukažemo na one osobenosti koje smatramo najvažnijim i prikrijemo sve ono što ne treba pokazati.


Pozivamo vas da pogledate izložbu 100 najboljih fotografija koje je (od pristiglih 2634 radova, koje je poslalo 178 autora) izabrao žiri u sastavu Nebojša Babić, profesionalni fotograf - ULUPUDS; Imre Szabo, fotoreporter -ULUPUDS i el gvojos, fotograf - ULUPUDS.

 

foto: Promo

Subota 31/3 - 12.4

Vreme: 19h
Lokacija: Centar za obrazovanje i kulturu Božidarac 1947 Rock momenti

Izložba koncertnih rock fotografija ROCK MOMENTI na Beogradskom mesecu fotografije

Autori: Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković, Nemanja Đorđević

Kustos: Anamarija Vartabedijan


Već jedanaest godina Rock Momenti donose svoje najbolje fotografije sa aktuelnih rock koncerata u Srbiji i regionu. Posle uspešnih izložbenih postavki u toku 2017. godine - proslave 10 godina postojanja izložbe u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija u Zemunu i izložbe koju smo u saradnji sa projektom O3on i Galerijom Pro3or realizovali decembra 2017. godine - "50 godina koncertne rock fotografije u Srbiji" (100 fotografija - 25 autora, od 1966. do 2017. godine) sada imamo čast da učestvujemo na značajnoj manifestaciji Belgrade Photo Month u Galeriji Božidarac.

 

Od svojih početaka pedesetih godina prošlog veka pa do danas rokenrol pruža jedinstvenu poruku slobode i mogućnosti postojanja boljeg sveta. Slaveći i ove godine rokenrol i njegove snažne poruke ROCK MOMENTI se ovoga puta predstavljaju kao fotografska trojka – Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević, tri generacije sa tri različita ugla posmatranja koncertne rock scene i doživljaja fotografije.

 

foto: Promo

Izložba nosi snažan autorski individualni pečat svakog od troje fotografa potvrđen različitim ali ujednačenim izborom motiva i muzičkih grupa, i jasnom idejom šta je željeno da se tim izborom prikaže. Kroz strogu selekciju ukupno trideset koncertnih fotografija velikog formata Rock momenti nam donose raznovrsne umetničke dokumente o događajima koji su oplemenili našu stvarnost u proteklih nekoliko godina, od domaćih prezentnih aktera na muzičkoj sceni do poznatih muzičara sveta i regiona.

 

Portret, atmosfera, gest, emocija, snaga, zanos, moć, osetljivost, magija muzike i ekspresije izvođača muzičkog čina iskazanog pred publikom, dovode nas do prepoznavanja i poistovećivanja ili sa onima koji fotografijom beleže te vanvremenske trenutke ili čak sa samim izvođačima. Značaj ovih foto zapisa jeste u njihovom dokumentu vremena i scene, veličanju samih muzičkih događaja, podsećanju na ljude koji su prošli prostorima Srbije i regiona i svojim nastupom doprineli da naša stvarnost bude malo čarobnija, lepša, otvorenija i bolja.

 

 

makonda-tracker