beogradski mesec fotografije

Najuzbudljiviji trenuci dobrog provoda zauvek sačuvani na slici: Izložba fotografije sa rok koncerata u Božidarcu

0

Izložbu potpisuju Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević. Posetioci će moći da pogledaju njihove radove u periodu od 31. marta do 12. aprila, a otvaranje izložbe biće u subotu, 31. marta, u 19h.

foto: Anamarija Vartabedijan

Vec jedanaest godina Rock Momenti donose svoje najbolje fotografije sa aktuelnih rok koncerata u Srbiji i regionu. Posle uspešnih izložbenih postavki u toku 2017. godine ‒ proslave 10 godina postojanja izložbe u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija u Zemunu i izložbe koju smo u saradnji sa projektom O3on i Galerijom Pro3or realizovali decembra 2017. godine ‒ „50 godina koncertne rock fotografije u Srbiji‟ (100 fotografija ‒ 25 autora, od 1966. do 2017. godine) sada imamo čast da učestvujemo na značajnoj manifestaciji Belgrade Photo Month u Galeriji Božidarac.

 

Misija manifestacije Belgrade Photo Month (Beogradskog meseca fotografije) jeste da pojača vidljivost srpskih fotografa i uopšte fotografije u Beogradu, kao i da pokaže ostatku sveta šta se dešava u Beogradu, jednom od najuzbudljivijih gradova u Evropi. Da pokaže Srbiji šta se dešava u svetu kroz gostovanje fotografa iz drugih delova sveta, a sve to tokom trideset tri dana – od 29. marta do 30. aprila 2018. godine.


Od svojih početaka pedesetih godina prošlog veka pa do danas, rokenrol pruža jedinstvenu poruku slobode i mogućnosti postojanja boljeg sveta. Slaveći i ove godine rokenrol i njegove snažne poruke, Rock Momenti se ovoga puta predstavljaju kao fotografska trojka – Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević, tri generacije sa tri različita ugla posmatranja koncertne rok scene i doživljaja fotografije.

 

foto: Stanislav Milojković

Izložba nosi snažan autorski individualni pečat svakog od troje fotografa potvrđen različitim, ali ujednačenim izborom motiva i muzičkih grupa, i jasnom idejom šta je željeno da se tim izborom prikaže. Kroz strogu selekciju ukupno trideset koncertnih fotografija velikog formata, Rock Momenti nam donose raznovrsne umetničke dokumente o događajima koji su oplemenili našu stvarnost u proteklih nekoliko godina, od domaćih prezentnih aktera na muzičkoj sceni do poznatih muzičara sveta i regiona.

 

Portret, atmosfera, gest, emocija, snaga, zanos, moć, osetljivost, magija muzike i ekspresije izvođača muzičkog čina iskazanog pred publikom, dovode nas do prepoznavanja i poistovećivanja ili sa onima koji fotografijom beleže te vanvremenske trenutke ili čak sa samim izvođačima. Značaj ovih foto-zapisa jeste u njihovom dokumentu vremena i scene, veličanju samih muzičkih događaja, podsećanju na ljude koji su prošli prostorima Srbije i regiona i svojim nastupom doprineli da naša stvarnost bude malo čarobnija, lepša, otvorenija i bolja.

 

Predstavljamo vam umetnike:

 

ANAMARIJA VARTABEDIJAN rođena je 1974. u Beogradu. Magistrirala je na slikarskom odseku – smer mozaik, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2001. godine. Titulu master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, septembra 2014. godine. Doktorand na trećoj godini doktorskih akademskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a i ULUS-a. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012. godine. Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika od 2017. godine, a u zvanju predavača je bila od 2003. godine.

 

Priredila je trideset i osam samostalnih izložbi i učestvovala na preko 120 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Od 2005. godine urednik je fotografije u jednom nedeljnom rok i art web magazinu, a od 2014. godine je fotograf-saradnik za rubriku Hit strana Politikinog zabavnika. Knjiga 4. dopunjeno izdanje − Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015, Petra Janjatovića, ilustrovana je i njenim fotografijama.

 

Pokretač je projekta Rock Momenti − izložbe koncertne rok fotografije realizovane osamnaest puta od 2007. godine do danas. U toku 2017. godine priređuje dve samostalne izložbe fotografija Neno Belan i Fiumens – mojih deset godina u Beogradu i Rijeci.

 

Decembra 2017. organizovala je izložbu „50 godina koncernte rock fotografije u Srbiji‟ (25 fotografa, 100 fotografija). Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

 

foto: Nemanja Đorđević

STANISLAV MILOJKOVIĆ rođen je 1966. godine u Beogradu. Fotograf je i urednik fotografije u beogradskom listu Danas. Preko tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Prve fotografije sa koncerta Erika Kleptona na Beogradskom sajmu objavio je 1984. godine u Omladinskim novinama. Ubrzo otpočinje saradnju sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije – objavljuje u Poletu, Mladini, Studentskom listu, StavuMladosti... Potpisuje omote ploča Partibrejkersa, Električnog orgazma, Discipline kičme, KUD Idijota.

 

Poslednjih godina sarađuje sa većim brojem internet portala. Od 2014. godine objavljuje fotografije u okviru Hit strane Politikinog zabavnika. Knjiga 4. dopunjeno izdanje – Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015, Petra Janjatovića, ilustrovana je velikim brojem njegovih fotografija.

 

Priredio je preko trideset samostalnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Gran-prija na Međunarodnoj izložbi rok fotografije Gitarijada 2007 u Zaječaru. Radio je u žiriju Međunarodne izložbe rok fotografije 2013. i 2015. godine.

 

NEMANJA ĐORĐEVIĆ rođen je 1985. godine u Vranju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2008. godine. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Član je Foto-kluba FON u Nišu.

 

Pored socijalne i lajf fotografije intenzivno je posvećen rok fotografiji od 2005. godine. Od 2008. radi kao foto-reporter (fotograf i novinar) web magazina Balkanrock gde je i urednik fotografije, kao i hrvatskog magazina Sound Guardian. Sarađuje sa mnogim dnevnim listovima u Srbiji i regionu.

 

Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i priredio je preko trideset samostalnih izložbi. 2015. godine priređuje izložbu rok fotografija Senke zvuka u Beogradu i Banjaluci. 2016. godine postavkom Nebeska tema u čast Vladi Divljanu obilazi Vranje, Pirot i Niš. Uz odobrenje i zajedno sa američkim sastavom Wovenhand organizuje postavku rok fotografija Iskrenost inspirisanu istoimenim bendom u Domu omladine Beograda 2017. godine. Oficijelni je fotograf raznih festivala i koncerata. Dobitnik je više stručnih priznanja.

 

 

makonda-tracker