prizori za pamćenje

Pantomima u Beogradu: Besplatne izvedbe na Svetski dan pantomime, 22. marta

0

Svetska pantomima stiže u Srbiju! Istorija se stvara sa Prvom svetskom konferencijom pantomime (21-23. marta), a u okviru nje imaćemo priliku da prisustvujemo studentskim predstavama 22. marta u Studentskom kulturnom centru, sa početkom u 18h.

foto: Promo
foto: Promo

Ulaz je besplatan i pozivamo sve zainteresovane da dođu jer će nam se u takmičarskom delu predstaviti: Krisanta Džajabahu iz Šri Lanke, Emerson Vergel iz Kolumbije i Maksim Litvinjenko iz Ukrajine.

Dok žiri bude zasedao, u pratećem programu publici će se scenskim pantomimskim minijaturama predstaviti učesnici Prve svetske konferencije o pantomimi: performer Marko Nektan, kao predstavnik Srbije, Marko Nikolić i Stefan Stanojević, studenti glume Fakulteta savremenih umetnosti, pantomimičarka i rediteljka sa Daka univerziteta iz Bangladeša, Pavlo Višnjevski i Maksim Litvinjenko iz Ukrajine i Ši Đin Ksin, profesorka sa Univerziteta u Pozorišne akadenije u Šangaju u Kini.

Ovo je retka prilika da se vidi toliko raznorodnih umetnika različitih stilova, koje povezuje pantomima, odnosno ljubav prema neverbalnom scenskom izrazu, i zato još jednom pozivamo sve koji vole neverbalno pozorište, ples, performans, pantomimu da besplatno odgledaju sve predstave.

 

foto: Promo

Radionice i predavanja: raspored


Već narednog dana, 23. marta, u Plesnom centru „Tango naturalis‟ u Resavskoj 28, u prizemlju zgrade Udruženja novinara Srbije, održaće se četiri izuzetne radionice, na koje je za sve studente glume, baleta i plesa, kao i studente defektologije, učestvovanje i posmatranje potpuno BESPLATNO. Potrebno je samo da se prijave elektronskim pismom na adresu conference@worldmime.org jer je broj učesnika ograničen na 20, a još 10 osoba mogu da posmatraju.

Od 10 do 11:15 Kakumoto Atcuši iz Japana (d’UOMO ex machina & International Theatre Institute Japan) održaće radionicu pod nazivom „Kulturne razlike kao temelj fizičkog pozorišta‟.

Od 11:30 do 12:45 profesori Lena Stefenson i Stanislav Brosovski sa Katedre za pantomime Stokholmske akademije dramskih umetnosti vodiće radionicu „Pantomima sa ili bez reči‟. Stanislav Brosovski je osnivač navedene katedre i prošlogodišnji laureat Specijalne nagrade Svetske organizacije pantomimičara za izvanredan doprinos razvoju umetnosti pantomime.

Od 14 do 15:15 časova Ofer Blum iz Izraela, potpredsednik Svetske organizacije pantomimičara, vodiće radionicu „Klovnovi u bolnicama‟.

Od 15:30 do 16:45 profesorka Natalija Uzvenko, uz asistenciju Natalije Skrjabine sa Departmana za pantomimu Kijevske Akademije za cirkus i varijeteske umetnosti, održaće radionicu „Tipovi fizičkog pokreta: Od jednostavnog do teškog‟.

 

 

makonda-tracker