predlog

Niš prestonica evropske kulture 2025: Podneta inicijativa za kandidaturu

0

Nišvil džez festival pokrenuo je inicijativu za kandidaturu Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine

foto: Promo
foto: Promo

Nišvil džez festival je uputio predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine.

 

Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti . U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

 

foto: Promo

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. godina.

 

Procena Nisvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije biti upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature - i kao kandidat za članstvo a i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj)."

On takođe kaže:

 

Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura sto bi preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište, koncertne dvorane, galerije ...) a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektu od čijih je je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa" 

 

 

makonda-tracker