od 25. do 29. januara

U susret Beogradskom festivalu igre: Čuveni Emilijano Pikoli održaće kurs u Beogradu

0

Kurs je namenjen različitim uzrastima učenika koji pohađaju profesionalne baletske škole u Srbiji, kao i mladim igračima.

foto: Promo
foto: Promo

 

 

U susret 15. Beogradskom festivalu igre, jedan od vodećih evropskih pedagoga klasičnog baleta, maestro Emilijano Pikoli iz Italije održaće u Beogradu majstorski kurs od 25 do 29 januara 2018. godine. Majstorski kurs se treću godinu za redom realizuje zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa ciljem podsticanja razvoja i edukacije mladih igrača u Srbiji.

 

Emilijano Pikoli je diplomirao u Baletskoj školi Opere u Rimu, pod vođstvom Elizabete Terabust. Radio je sa brojnim poznatim pedagozima, uključujući Dereka Dina, Viktora Litvinova i Masima Morikonea. Još za vreme školovanja, ostvario je zapažene uloge u Burnonvilovom „Napulju“, Mjasinovom „Grku Zorbi“, Pistonijevoj „La Stradi“, Prebilovom „Don Kihotu“ i „Krcku Oraščiću“, kao i u koreografijama Maura Bigoncetija i Dereka Dina. Svoj prvi profesionalni angažman je dobio u Operi u Nici, gde je igrao u koreografijama Frederika Aštona, Džona Kranka i Leonida Mjasina.

 

Nastupao je često i u Areni u Veroni. Nakon boravka u Italiji, ponovo se vraća u Francusku, i to u Balet Kapitol iz Tuluza, gde je igrao u svim klasičnim produkcijama, ali i u postavkama Jiržija Kilijana, Uve Šolc, Pitera Martinsa, Žorža Balanšina, Hansa van Manena... 

 

Emilijano Pikoli je često član žirija baletskih takmičenja u Italiji i inostranstvu, dok su mnogi njegovi učenici danas igrači u Baletu Opere u Rimu i Baletu Teatra San Karlo u Napulju, ili učenici prestižnih škola.

 

Maestro Pikoli, će u Beogradu svakodnevno voditi po tri časa klasičnog baleta i repertoara, sa ciljem da deci i mladim igračima približi nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta kao i najsavremenije trendove evropske baletske škole i savremene scene.

 

Delegacija EU šesti put zaredom daje podršku Beogradskom festivalu igre koji promoviše razmenu umetnika i pedagoga između Srbije i Evropske unije kao i edukaciju mladih talenata u Srbiji i time podstiče evropske vrednosti poput multikulturalnosti, raznolikosti i solidarnosti između nacija i generacija.

makonda-tracker