kultura

Zeitgeister – Prošlost, sadašnjost i budućnost: Šima Niaravani i Gelert Tamas uskoro u Beogradu

0

Šima Niaravani i Gelert Tamas biće gosti dvodnevne konferencije pod nazivom Zeitgeister – Prošlost, sadašnjost i budućnost, koja predstavlja svečanu završnicu obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa Švedske i Srbije.

foto: Ester Sorri
foto: Ester Sorri

Oni će u ponedeljak 4. decembra i u utorak 5. decembra od 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) u dinamičnoj seriji razgovora suočiti sa Dubravkom Stojanović, Biljanom Srbljanović, NJ.E. Janom Lundinom, ambasadorom Švedske, Vesnom Maldaner i Filipom Balunovićem. Debate će moderirati glumica Bojana Maljević i istoričarka Olga Manojlović Pintar.

Namera konferencije ZEITGEISTER (nem. Duhovi vremena) jeste da rasvetli različite aspekte prošlosti, sadašnjosti a na kraju i budućnosti kroz dekonstrukciju i dubinsku analizu političkih, ekonomskih, kulturnih i istorijskih veza između Švedske i Srbije. Kroz tri debatna kruga, posvećena slavnoj ili manje slavnoj prošlosti, sadašnjosti koju delimo i budućnosti koja nas čeka, namera nam je da istražimo sličnosti i razlike koje između naše dve zemlje postoje.

ZEITGEISTER je samo jedan u seriji događaja koje Ambasada Švedske organizuje u okviru programa Švedskosrpski 100 a u saradnji s Udruženjem KROKODIL, Kreativnim mentorstvom, KC Gradom i Jugoslovenskom kinotekom. Cilj programa Švedskosrpski 100 jeste osvetljavanje tema koje svi na ovaj ili onaj način prepoznajemo ali i produbljavanje razumevanja između dve zemlje kroz dijalog i debatu, što je umeće kojim se Šveđani izuzetno ponose.

Šima Niaravani je švedska glumica i spisateljica. Debitovala je sa devetnaest godina, u monodrami izvedenoj u Švedskom narodnom pozorištu, koju je napisala, režirala i u njoj igrala. Od tada je glumila u više od četrdeset filmova, TV serija i pozorišnih komada, za koje je dobila mnoštvo nagrada, kao što je Švedska nagrada za komediju, Počasna nagrada grada Stokholma itd.

 

foto: Promo

Rođena 1985, Niaravani je izbegla iz Irana tokom rata između Irana i Iraka, kad je imala četiri godine, i godinu dana je sa ocem živela skrivajući se u glavnom gradu, Teheranu. Postala je poznata po pisanju i javnom govoru o društvenim temama. Godine 2016. učestvovala je na sastanku UN-a u Parizu – COP 21, i javno je kritikovala švedskog premijera, za kog je inače glasala, jer nije vešt pripovedač.


Trenutno piše svoj prvi igrani film i snima TV seriju, nastavljajući sa tematizobanjem društvenih struktura u Švedskoj i ostatku Evrope.


Gelert Tamas je švedski pisac, novinar i reditelj dokumentarnih filmova. Njegove čitane knjige, novinski članci i filmovi su predmet diskusije i u Švedskoj i u inostranstvu. Tamasova nagrađivana dokumentaristička knjiga o rasizmu i ksenofobiji u Švedskoj na početku 1990-ih, Lasermannen, jedna je od najprodavanijih esejističkih knjiga u Švedskoj ikada, a prevedena je na više od deset jezika. Njegov poslednji dokumentarni film, Taikon 2015, oslikava život švedske aktivistkinje za ljudska prava i prava Roma – Katarine Taikon, a poslednji roman ”Swedish hatred” istražuje odnos između krajnje desnice i militantnog islamizma u Švedskoj. Za svoje novinarske članke, knjige i dokumentarce, Tamas je dobio čitav niz nagrada, kako u Švedskoj, tako i širom sveta.
 

makonda-tracker