Ivana Rabrenović: Moda me je preporodila

Stilistkinja i modna urednica magazina Story Ivana Rabrenović priča o tome kako je došla na ideju da kreira majicu za Dizajnerski mesec, otkriva zašto je u Nataši Bekvalac spoznala svoju muzu i kome je sve promenila imidž
2
1 / 2 Foto: Luka Šarac

Ovogodišnji Dizajnerski mesec otvara jedan od najvažnijih odevnih predmeta svih pripadnica nežnijeg pola – majica koju je za pop zvezdu Natašu Bekvalac kreirala stilistkinja i modna urednica magazina Story Ivana Rabrenović. Ova dvadesetdevetogodišnja Beograđanka svojom inventivnošću, kreativnim i originalnim pristupom odeći uticala je na modni stil brojnih ličnosti s javne scene koji su dobrim delom zahvaljujući i svom imidžu izgradili uspešne karijere. Ivana je u svet mode zakoračila sasvim slučajno kada je pre osam godina na nagovor svoje najbolje prijateljice Jovane Božović radila kostim za jednu televizijsku seriju. Kao veliki izazov koji je uspešno savladala i za koji je dobila brojne pohvale, ambicioznoj Ivani taj posao otvorio je vrata modnog sveta u kojem je pronašla svoje zanimanje. Ivani je karijeru obeležila i saradnja sa Marijom Šerifović na Evroviziju, a potom je vizuelni identitet osmislila voditeljskom paru ove prestižne muzičke manifestacije u našoj prestonici, Jovani Janković i Željku Joksimoviću. Pronalazeći savršene odevne kombinacije mnogim televizijskim licima, estradnim umetnicima i glumcima, ova simpatična plavuša našla je inspiraciju da počne i sama da kreira. Nakon prošlogodišnje torbe koju je predstavila u Dizajnerskom mesecu, Ivana je za novo leto predstavila i majicu.     

Kako ste došli na ideju da kreirate baš majicu?

- Zato što je to komad odeće koji najčešće kupujem i nosim. Uostalom, on nam je svima najpotrebniji.

Zašto vam je inspiracija za njeno stvaranje bila Nataša Bekvalac?

- Nale je jedna od mojih najboljih prijateljica, pa je nekako bilo logično što je umela da me inspiriše. Smatram da je ona osoba koja zavređuje najveću pažnju na našoj javnoj sceni kada je reč o modi. Rekla bih da je ona kao moja lutka kojoj ništa ne manjka i na njoj sve izgleda savršeno. Tako sam je videla i pre nego što smo se upoznale. Posmatrajući njene javne nastupe, želela sam da joj promenim imidž, a onda smo se slučajno i srele. Bilo je to pre šest godina kada me je reditelj Aleksandar Kerekeš pozvao da Nataši osmislim stajling za ekranizaciju pesme Ponovo. Bilo mi je drago, mada me je Nataša istovremeno plašila i nervirala. Pre prvog susreta zamišljala sam je kao lepu isfoliranu Novosađanku, a pošto ni ona o meni nije imala lepo mišljenje, na naš prvi susret došla je sa svojom mamom. Nije nam mnogo vremena trebalo da nađemo zajednički jezik i shvatimo kako smo srodne duše.

Kao Natašin stilista, možete li da kažete da je ona zahtevna ili vas bespogovorno sluša kada je reč o odevanju?

- Uglavnom me sluša, ponekad me iznervira, ali je u principu dobra. U početku je bila veoma poslušna i kad je sredimo, ne pogleda se u ogledalo, ali danas, kada se bolje razume u modu, voli i ona da se pita. 

Jeste li se konsultovali sa Natašom pre nego što ste počeli da kreirate majicu ili ste je samo iznenadili?

- Odavno sam je ubedila da je brutalka, kako popularno zovemo ovaj model majice, najmoćnija odevna stvar koja može da bude i sportska i elegantna, pa sam u dogovoru s njom izabrala majicu, dok je desen bio iznenađenje.

Da li je na ovakav model majice uticala njena praktičnost ili podržavate mišljenje da savršenstvo leži u jednostavnosti?

- Ova majica je sve: praktična, jednostavna i odlična za spavanje!

Šta vas je inspirisalo za odabir ovog desena?

- Volim pruge i cveće. To je jedino objašnjenje.

U kombinaciji s kojim odevnim predmetima može da se nosi vaša majica?

- Odlično ide uz sve modele farmerki među kojima su baggy, slim fit... Takođe, lepo se slaže sa Zvonkovom suknjicom, Darkovom torbom i teta Veričinom haljinom.

Da li belo-crna kombinacija na njoj ograničava odabir ostalih odevnih predmeta s kojim može da se kombinuje ili otvara mogućnost za bezbroj kombinacija?

- Može da se nosi sa odećom raznih boja, ali preporučujem da uz nju birate odevne komade u crnoj ili beloj boji.

U kojim prilikama može da se nosi ovakva majica?

- Može da se nosi u teretani u kombinaciji sa donjim delom trenerke ili šortsom. Lepo ćete izgledati i ako je obučete za neku dnevnu varijantu sa farmerkama, pamučnim pantalonama ili suknjicom, a ukoliko takvom autfitu dodate dosta nakita, može da bude preporuka za večernji izlazak. U vanrednim situacijama, ova majica je odlična zamena za pidžamu.

Koji nakit najbolje pristaje uz vašu majicu?

- Biserna ogrlica koju nosi Nataša na našim zajedničkim fotografijama, ali možete da izaberete bilo koji komad nakita iz radnje Accessorize.

Stoji li lepše vaša majica u kombinaciji sa štiklama ili sa ravnom obućom?

- Savršena je u obe varijante, ali takođe može da se nosi sa patikama i kad ste bose.

Jeste li, dok ste dizajnirali majicu, razmišljali o tome kako može da se uskladi sa torbom koju ste kreirali prošle godine?

- Na neki način jesam jer su oba odevna predmeta u crno-beloj kombinaciji pa smatram da oni i te kako mogu da se nose istovremeno. Ubeđena sam da su crna i bela, kada se ponesu zajedno, savršenstvo koje nikada neće izaći iz mode.

Da li je torba prvi odevni predmet koji ste dizajnirali?

- Zvanično jeste, a za moj ulazak u svet dizajnera najzaslužnija je glavna i odgovorna urednica magazina Story Beba Dragić, koja me je na to nagovorila. Pre torbe i majice, kreirala sam namenski za određene javne ličnosti. Recimo, osmislila sam odela za nastup Marije Šerifović i njene prateće vokale na takmičenju za Pesmu Evrovizije, potom razne sakoe, haljine, šortseve, suknje... Za odeću koju osmišljavam biram svilu i materijale sa šljokicama.

Razmišljate li o svojoj kolekciji i šta bi sve ona podrazumevala?

- Naravno, ali nemam hrabrosti i želje da je uradim sama, već čekam da se kockice slože pa da druga polovina moje kreativne ličnosti, stilistkinja Jovana Božović, i ja zasučemo rukave i finiširamo svoj dugogodišnji rad. Reč je o večernjim haljinama i venčanicama.

Kad ste počeli da se bavite modom?

- Pre osam godina. Moja najbolja prijateljica, stilistkinja Jovana Božović, ubedila me je da uradim kostim za jednu televizijsku seriju. Taj posao motivisao me je da se pokrenem iz četvorogodišnje učmalosti tokom koje sam sedela kod kuće, bila u depresiji, gledala sve latinoameričke serije i mnogo se ugojila. Pošto je moj angažman na televiziji privukao pažnju u svetu mode, usledili su pozivi za saradnju na TV reklamama, a angažman s rediteljem Aleksandrom Kerekešom podrazumevao je i rad s brojnim ličnostima na javnoj sceni.

Kome ste sve pomogli da izgradi svoj novi modni stil?

- Pored Nataše Bekvalac i Marije Šerifović, radim i sa Ognjenom Amidžićem, bila sam angažovana i na novoj seriji Žene sa Dedinja, sarađivala sam kao stilista na TV Košava, kao i na televizijskim emisijama Piramida, Karaoke obračun, Amidži šou...

Na osnovu čega procenjujete odeću koju nekome predlažete da ponese?

- Svakako da su presudne fizičke predispozicije, ali događaj za koji se neko sprema takođe je važna odrednica odeće koju biram, kreiram i predlažem.

Za koje modne kreatore možete da kažete kako biste voleli da se nikada nisu pojavili na javnoj sceni, a koje svakodnevno spominjete ili njihova dela koristite kao inspiraciju?

- Na one čiji mi se rad ne dopada naprosto ne obraćam pažnju, a oduševljava me inventivnost Vivijen Vestvud, otmenost kreacija Koko Šanel, jednostavno savršene linije modne kuće Lanvin...

Da li se dobar ukus gradi vremenom ili se čovek s njim rađa?

- Čovek mora da ima neke predispozicije za dobar odabir bilo čega pa i odeće, ali na modni ukus svakako može da se utiče. Kao što može da se nauči korektno pevanje, tako se utrenira i kombinovanje savršenih odevnih kombinacija.

Koje su boje, deseni i modeli  hit ovoga leta?

- Uvek je hit ono što nam se dopada i što nam najbolje stoji. Ako nekome ciklama nijansa ne stoji lepo, ona može da bude najveći modni hit, ali na toj osobi biće totalni promašaj.

Da li je IN biti drugačiji pa makar i po svaku cenu?

- Da.

Šta za vas znači moda: posao ili zadovoljstvo?

- Najpre je bila zadovoljstvo koje se pretopilo u posao. Danas bih je definisala kao posao kroz koji provejava zadovoljstvo.

Zašto preferirate sportski stil odevanja?

- Zato što se u takvoj garderobi najbolje osećam.

Da li može da se kaže kako su cipele u vašem stanu više ukrasi nego odevni predmeti?

- Definitivno je tako. One su u mojoj kući zaista samo ukrasi. Imam veoma mnogo pari cipela koje često kupujem samo zato što su prelepe, a potom ih nikad ne obujem nego ih koristim za snimanja.

Šta je vaš modni fetiš?

- Ja sam klasična žena, pa je i moj odgovor takav: torbe i cipele.

Jasmina Antonijević

 

makonda-tracker