Harison Ford: Želim da postanem nevidljiv

Slavni glumac Harison Ford nedavno se oženio svojom dugodišnjom devojkom Kalistom Flokhart sa kojima ima usvojenog sina Lijama, a i pored porodičnog slavlja ne odusustvuje sa snimanja novog filma Cowboys and Aliens
0
1 / 8 Foto: Red Dot

Šezdesetsedmogodišnji američki glumac i filmski producent Harison Ford 15. juna zavetovao se na večnu ljubav svojoj dugogodišnjoj devojci, četrdesetpetogodišnjoj Kalisti Flokhart. Nakon osam godina zajedničkog života holivudske zvezde su konačno i zvanično postali supružnici. Njih dvoje sklopili su brak na glamuroznoj svadbenoj ceremoniji u Novom Meksiku, a venčanju su prisustvovalui samo njihovi najbliži prijatelji, kao i usvojeni desetogodišnji sin Lijam. Slavnom holivudskom glumcu ovo je treći brak: bio je oženjen sa Melisom Matison i Meri Margaret, a sa svakom ima po dvoje dece Malkoma i Džordžija, i Bendžamina i Vilarda, kao i troje unučića Eli, Džuliju i Etana. Ford je publici širom sveta poznat po ulozi Hana Soloa u originalnoj verziji trilogije Ratovi zvezda, kao i po kultnom serijalu o avanturisti Indijani Džonsu. Takođe, obeležio je svetsku kinematografiju u filmovima Blade Runner, Witness, Patriot Games i Celar and Present Danger. Tokom četiri decenija duge karijere ostvario je značajne role u holivudskim blokbasterima Presumed Innocent, The Fugitive, Air force One i What Lies Beneath. Pet njegovih filmova ušli su u nacionalni filmski registar, a na listi Empajera, Harison Ford je 1997. godine uvršten na The Top 100 Movie Stars of All Time.

Harison je rođen u Čikagu, a njegova majka, Irkinja Doroti i otac Kristofer, Rus, jevrejskog porekla, uvek su sina usmeravali ka umetnosti, jer su se i sami bavili glumom. Slavni glumac je u toku svoje bogate karijere dobio brojne nagrade, pa je tako osvojio i Zlatni globus 1985. godine, a kasnije je nekoliko puta bio nominovan za istu nagradu. Ford je za ulogu u filmu Svedok bio nominovan za oskara, a nagrašen je priznanjem BAFTA. Zlatni globus dobio je 2001. i 2003. godine. Trenutno se prikazuje njegov film Extraordinary Measures, a Ford odmah posle venčanja nastavlja snimanje ostvarenja Cowboys and Aliens.

Koliko vam nagrade znače u životu i karijeri?

- Radije bih da živim od onoga što radim i da imam vremena da budem sa svojom porodicom. Ne privlače me uloge koje obično donose nagrade. Nemam očekivanja na tom polju.

Izjavili ste da glumci moraju da cene svoj posao, ako žele da budu poštovani, šta ste pod tim tačno mislili?

- Ja sam u filmskoj industriji zbog novca i kada to kažem, mislim na najpozitivniji mogući način. Kada sam ušao u ovaj posao, radio sam pod ugovorom za studio koji me je plaćao 150 dolara nedeljno. Naučio sam jednu stvar, a to je da studiji ne poštuju osobu koja je voljna da za njih radi za tu sumu i tako sam shvatio da je vrednost na koju procenim svoj posao jednaka poštovanju koje ću zauzvrat dobiti.

Želite li da ponovo snimite još jedan nastavak filma o Indijani Džonsu, s obzirom na to da su prethodni bili veoma gledani?

- Moguće je ako uspemo da razvijemo priču za manje od 18 godina koliko nam je trebalo za prethodni nastavak. Ako tada još budem živ, moći će da računaju na mene.

Zbog čega ste odlučili da se bavite glumom, da li ste se ikada pokajali?

- Izabrao sam glumu kao životno zanimanje isključivo zato što sam bio neuspešan u svemu ostalom što sam pokušao.

Možete li za sebe da kažete da ste srećan čovek?

- Biti srećan je nešto što se uči. Često iznenadim sebe govoreći: To je to, pretpostavljam da sam srećan. Imam kuću, karijeru koju volim i sve češće osećam sreću svakim svojim atomom. Ako postoji još nešto potrebno za sreću, javite mi.

Zbog čega nikada ne pričate o privatnom životu?

- Strašno se osećam kada me ljudi znatiželjno gledaju na ulici. Ponekad bih želeo da budem nevidljiv.

Čime vas je Kalista osvojila, a kako ste vi nju?

- Imao sam šezdeset godina kada sam zavoleo Kalistu. Bio sam iznenađen zato što sam otkrio da sam sposoban da ponovo nekoga volim i imam dugu vezu i ozbiljno se povežem. Uz svoju decu u privatnom životu, kao i na poslu, učim na svojim greškama.

Svojevremno ste izjavljivali da želite da organizujete venčanje na travi, da li je to tačno?

- Nisam razmišljao o zelenom venčanju.

Plašite li se starenja?

- Znate da ste ostarili kada ispred svih imena u vašem imeniku stoji dr.

Ksenija Konić

makonda-tracker