baletski igrač

Leonard Jakovina: Ispunio sam svoje snove (FOTO)

0
Mladi baletski igrač koji je zahvaljujući talentu, radu i harizmi postao svetska zvezda, ali i direktor Baleta Hrvatskog narodnog kazališta, dovodi ovaj ansambl posle 15 godina u Beograd
foto: Lukasz Wolejko-Wolejszo
foto: Lukasz Wolejko-Wolejszo

 

Baletski igrači retko kad postaju poznati, čak i kada su zvezde u svetu plesa. Tridesettrogodišnji Zagrepčanin Leonard Jakovina, koji je i direktor Baleta Hrvatskog narodnog kazališta, ima ono nešto što ga čini interesantnim i široj javnosti, pa se njegove fotografije i priče o ličnoj intimi često nalaze na stranicama selebriti štampe. Jakovina je sa samo 15 godina, posle baletskog obrazovanja u Zagrebu, otišao u Minhen, a potom i u Berlin, gde je postao vrhunski umetnik.

 

Doživeo je da ga jure paparaci, a televizije snimaju emisije o njemu. Igrao je u četrdesetak produkcija, a o njegovoj interpretaciji Don Žuana, priča se već dugo. Na sledeći Beogradski festival igre posle 15 godina pauze dovodi Balet HNK, na čijem je čelu.


Story: Dugo ste radili u inostranstvu. Kakvo iskustvo nosite iz Nemačke i šta je ono što pokušavate da prenesete u vaš rodni grad?


- U Nemačkoj sam godinama boravio. Prvo sam završio Baletsku akademiju u Minhenu, a zatim sam u njihovoj Operi dobio svoj prvi angažman. Nakon toga, karijeru sam nastavio u berlinskom Državnom baletu. Moje iskustvo predstavlja plod dugogodišnjeg rada sa vrhunskim pedagozima i koreografima. Svako od njih ostavio je trag u mom umetničkom sazrevanju i na tome sam neizmerno zahvalan. U zagrebačkom Baletu želim da uspostavim kreativan i konstruktivan rad. Važno je međusobno poverenje, uz red, rad i disciplinu.


Story: Prekinuli ste karijeru u Berlinu da biste preuzeli funkciju direktora Baleta HNK-a u Zagrebu. Kako ste se odlučili na taj korak?


- To je bila zdrava i logična odluka. Ispunio sam svoje snove kao igrač, a put me je vodio na mnoge svetske pozornice. Ponosan sam ostvarenim i vreme je za novo životno poglavlje.


Story: Kakav je danas repertoar Baleta HNK-a?


- Podjednako može da zadovolji ljubitelje klasike, neoklasike, modernog i savremenog izraza. Trudimo se da pratimo reakcije publike i rekao bih da smo u tome uspeli. Ovo je moja treća sezona. Zatekao sam tehnički izvanredan ansambl, koji sam osvežio odličnim mladim igračima. Oni su se dobro uklopili i uneli novu snagu, koja je uvek dobrodošla i interesantna publici. Zagrebački ansambl je internacionalan, imamo preko deset raznih nacionalnosti, a stranci čine gotovo pola ansambla. Biram igrače po kvalitetu i zadovoljan sam što se dobri igrači sve duže zadržavaju, jer to znači da imamo interesantan i raznovrstan repertoar. Vrhunske profesionalce mogu zadržati jedino zanimljivi i atraktivni koreografski rukopisi.


Story: Dve mlade hrvatske koreografkinje, Maša Kolar i Marjana Krajač, pre nekoliko dana imale su zanimljivu premijeru sa igračima vašeg ansambla? Kakve su reakcije?


- One su, na zadovoljstvo publike, postavile dve različite koreografije, o čemu svedoče i ovacije na premijeri . Prvi deo uradila je Marjana Krajač, a reč je o savremenoj postavci koju prati veoma originalna savremena muzika. Drugi deo obojen je sasvim drugačijom energijom, a potpisuje ga Maša Kolar na svima poznati, ali ovoga puta posebno aranžiran Ravelov Bolero. Ponudili smo našoj publici savremene kompozicije praćene pažljivo kreiranom scenografijom i minimalističkim, ali elegantnim kostimima. To su svakako hrabre postavke za nacionalni teatar i veoma sam srećan što su naišle na takvo odobravanje zagrebačke publike.


Story: To je ono što će videti i publika na Beogradskom festivalu igre?


- Gostovaćemo u Beogradu nakon 15 godina,i to upravo sa ovim naslovima, jer želimo da predstavimo nova autorska dela naših koreografa. Prethodnog puta predstavili smo beogradskoj publici Stašu Zurovca, jednog takođe mladog hrvatskog koreografa koji je nakon toga često i uspešno radio u Srbiji.

 

foto: Lukasz Wolejko-Wolejszo

 


Story: Šta za vas predstavlja pojavljivanje na Beogradskom festivalu igre?


- Beogradski festival ima veliki značaj na međunarodnoj sceni i ogromno je zadovoljstvo i priznanje za jednu trupu, da bude deo njegovog programa. Smatram kako je izuzetno važno da se zagrebački Balet predstavi, a verujem da će ostvariti lep uspeh i ostaviti istinski zanimljiv trag zahvaljujući posebnim, ženskim koreografskim rukopisima dve talentovane autorke. Želja mi je da ova naša saradnja preraste u tradiciju.


Story: Kakva je publika u Zagrebu i kakve reakcije očekujete u Beogradu?


- Zagrebačka publika je fantastična i ona naprosto obožava balet. Verno prati naš repertoar i aplauzima nagrađuje naše igrače. S nestrpljenjem očekujem susret sa beogradskom publikom i nadam se da će naše gostovanje naići na topao doček i veliko interesovanje.


Story: Kakvi su vam dalji planovi? Hoćete li ponovo igrati?


- Uvek radimo na unapređivanju kvaliteta i građenju identiteta trupe. Trenutno sam fokusiran na posao direktora, ali možda uskoro odlučim da ponovo zaigram na sceni.

 

 

 

 

makonda-tracker