Njegovo ime prva je asocijacija za virtuoznost na violini

Jovan Kolundžija: Žene i muzika čine me srećnim

0
Virtuoz koji će na koncertu 12. novembra na Kolarcu obeležiti pet decenija umetničkog rada, otkriva kako se zarazio zvukom violine, kada je zaslužio prvi aplauz i na koji način se izbrusio na više hiljada koncerata širom sveta.
foto: Promo
foto: Promo

Ime Jovana Kolundžije godinama je prva asocijacija za virtuoznost na violini. Šezdesetosmogodišnji maestro nastupa 12. novembra na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije i dirigentom Stankom Jovanovićem, a specijalni gost koncerta kojim obeležava 50. godišnjicu rada biće jedan od najboljih mladih violinista današnjice Jurij Revič.

 

Story: Kako ste se zarazili muzikom?

Sa šest godina, slušajući radio, čuo sam prvi put zvuk violine koji me do danas prati. Tom doživljaju raskoši i neopisive lepote zvuka tog instrumenta bilo je nemoguće odoleti i tako sam počeo da sviram, tragajući za tim tonovima koji su se duboko urezali u moju svest. Zamolio sam roditelje da mi nabave instrument i tako je sve počelo."

Story: Koji su vaši omiljeni kompozitori, a koji najveći izazov za sviranje?

Omiljeni su mi Mocart, Brams, Čajkovski, Krajsler, a najzahtevniji je Johan Sebastijan Bah, koji je ujedno i najveći izazov."

Najlepša virtuozna i dela filmske muzike obeležiće...

 

Story: Prvi aplauz dobili ste od majke, a koji vam je bio najdraži?

Sigurno da je to bio aplauz na mom prvom takmičenju Henrik Vijenjavski u Poznanju u Poljskoj, gde je u žiriju sedeo i moj budući profesor, jedan od najvećih violinista svih vremena Henrik Šering.

 

On me je ubrzo posle toga pozvao u Meksiko Siti na veliki majstorski kurs koji je trajao četiri meseca. Nakon toga sretali smo se godinama po mnogim gradovima i imao sam priliku da puno toga naučim od njega. Kruna svega bio je naš zajednički koncert u Beogradu, svirali smo Bahov koncert za dve violine."

foto: Promo

Story: Šta biste izdvojili kao ključne tačke vaše karijere?

Svakako da je na početku svake internacionalne karijere važno osvajati nagrade na prestižnim takmičenjima, gde su važni impresariji koji vas kasnije angažuju po mnogim turnejama po svetu. Ako tu fazu brušenja savladate kako treba, stvari idu svojim tokom, a to je u mom slučaju više od 4.000 koncerata širom sveta."

Story: Godinama ste nastupali sa sestrom Nadom, imate ćerku Katarinu, u trećem ste braku sa suprugom Miljanom. Reklo bi se da su žene u vašem životu izuzetno važne?

Okružen sam ženama, uz nabrojane tu je i moja majka i ništa sebi lepše ne bi mogao da poželim."

Story: Tradicija je da svirate na Kolarcu u decembru. Hoće li tako biti i ove godine ili će ovaj koncert kojim obeležavate zlatni jubilej zameniti vaš prednovogodišnji nastup?

Ovaj koncert 12. novembra na Kolarcu u isto vreme je i tradicionalni, pomeren unapred zbog obaveza Simfonijskog orkestra RTS."

Tradicionalni decembarski koncert Jovana Kolundžije

 

Story: Kako ste odabrali repertoar za obeležavanje pola veka svog umetničkog rada?

Kompletan program koncerta je, mogao bih reći, u čast violine. Pored najvirtuoznijih dela Sen Sansa, Sarasatea i Paganinija, inspiraciju za najlepša dela filmske muzike dobio sam slušajući izvedbu Perlmana."

makonda-tracker