najveća zvezda filmskih susreta

Žarko Laušević: Nagrada Ćele-kula je bila melem na ranu...

0
Godine 1993. do mene je stigao glas da sam dobio priznanje „Ćele-kula“ u Nišu. To je za mene bio melem na rane
foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

 

Ovacije koje je Žarko Laušević pobrao od niške publike nakon projekcije filma „Smrdljiva bajka“ dugo neće biti nadmašene, a ni najverniji posetioci Filmskih susreta ne pamte ovoliko oduševljenje gledalaca mnogo godina unazad.


Nisam mogao da sakrijem uzbuđenje i u meni su bila pomešana osećanja. Godine 1993. bio sam na nekom drugom mestu kada je do mene stigao glas da sam dobio nagradu „Ćele-kula“ (današnji gran-pri Naisa). To je za mene bio melem u tom trenutku. Činjenica da je, i pored svega i mimo svega što mi se tada desilo, jedna „grupica“ od 2.500 ljudi bila uz mene, mnogo mi je značila. I to se nekako sublimiralo preksinoć, čak i u neku neprijatnost, da sam osećao da moram to da prekinem i skratim. To su impresije koje se još nisu slegle - priča Laušević.

Žarko Laušević tajno u Beogradu 

 

 

Komentarišući ulogu klošara u filmu „Smrdljiva bajka“, Laušević ističe da je tu rolu prihvatio oberučke.


 U to vreme bilo je nekih drugih ponuda, ali su sve one bile asocijacije na nešto što mi se dešavalo. Bile su neka konekcija sa mojim prethodnim životom i onda mi se nije na to išlo. Zato sam se oberučke uhvatio za nešto što sam mislio da nema veze s mojim životom, što je bila zabluda. Čovek će u svemu i posle svega pronaći sebe, jer od sebe se ne može pobeći. Znam, fizički izgled, kostimografija, delovalo je drugačije, ali iznad svega i iza svega ostaje emocija koja se ne može sakriti, nešto što određuje umetnost, to je esencija. Baveći se stolerajom, vozeći taksi, radeći šta god u životu... Ono što određuje jeste ta emocija koja će, ako nešto vredi, stići do onoga kome je namenjena. Ona je stigla kao rezultat tog filma i ja sam zadovoljan, ne zbog sebe, koliko zbog teme koja je stvarno vredna pomena i vredna filma - kaže Žarko.

 

Pogledajte kako Žarko Laušević izgleda danas!


Govoreći o književnoj karijeri, on je nagovestio mogućnost novog romana.

 

 Osećam da sam dužan da još nešto kažem. Mislim da bi trebalo da završim tu priču - zaključio je popularni glumac.

 

 

 

 

makonda-tracker