EKSKLUZIVNO ZA STORY

Ren Šmit: Ne bi trebalo svima dozvoliti da nose oružje

0
Američka glumica Ren Šmit, koja igra glavnu žensku ulogu u velikom projektu televizije Fox Izgnanik, na premijeri u Rimu samo za naš magazin otkrila je detalje sa snimanja, kako se slagala s drugim kolegama, kao i lične stavove o globalnim problemima
foto: Profimedia, Fox
foto: Profimedia, Fox

Protekli mesec obeležila je svetska premijera serije Izgnanik (Outcast), koja je na globalnom nivou oborila sve rekorde. Rađena je po strip serijalu pisca Roberta Kirkmana, autora kultnog televizijskog hita Okružen mrtvima, a u Srbiji je premijerno prikazana na televiziji Fox. Serija Izgnanik prati Kajla Barnsa, koga igra Patrik Fjudžit, mladića kome je ceo život obeležen opsednutošću demonima. On otpočinje putovanje kako bi pronašao odgovore i povratio normalan život. Jedina spona sa svetom jeste njegova sestra Megan, čiji lik je dočarala atraktivna Ren Šmit (33).

 

Prvo prikazivanje upriličeno je mesec dana ranije u Rimu, a magazin Story imao je ekskluzivnu priliku da jedini iz regiona razgovara s glavnim akterima. Tom prilikom, zvezda u usponu Ren, koja tumači glavnu žensku ulogu, za Story je otkrila kako ona vidi seriju, zanimljivosti sa snimanja i obelodanila kontroverzne stavove, posebno kada je reč o zemlji iz koje dolazi, Americi.

 

Story: Kako vidite odnos između Megan i njenog brata Kajla, oko koga se vrti radnja serije?

 

- Moj lik je balans između Kajla i ostatka sveta. Megan mu stalno popuje i tera ga da se otvori, zanoveta mu, jednostavno takva je dinamika njihovog odnosa. Ona pokušava da ga zadrži i da ga izvuče iz njegovog dobrovoljnog izgnanstva. Zanimljivo je glumiti tako nešto.

 

Story: Rastrzana je između muža i brata?

 

- To su interesantni odnosi. Svi optužuju Kajla da je uradio nešto što se ne uklapa u ono što Megan misli o njemu kao osobi, kao o svom usvojenom bratu, a ne treba zanemariti uslove pod kojima su se oni upoznali. Zanimljivo je i to što svi u životu imamo nekog ko se nalazi u sredini, kao što je moj lik između Kajla i svog muža. Megan ne želi da donosi crno-bele odluke kada je reč o Kajlu, jer ne zna u šta da veruje. Ona zna stvari a ne može da ih kaže.

 

Story: Pošto ste imali dosta direktnih scena s Patrikom Fjudžitom, kako biste ga opisali kao kolegu?

 

- Patrik se privatno razlikuje od lika koji tumači. Među nama se na audiciji javila hemija i sve je teklo glatko. On je jednostavan i s njim se radi bez poteškoća. Ne mogu da zamislim da neko kaže: Ah, taj Patrik, baš ga mrzim... (Smeh). On je baš super.

 

Story: Smatrate li kontroverznim scene nasilja nad detetom? Šta mislite o tome?

 

- To je specifičan kontekst. U tim scenama videli smo da Kajl radi sve što treba kako bi pomogao mališanu, a tek onda poseže za krajnjim merama. Nije baš da se raduje što treba da napadne dečaka. Više se fokusira na to da ga spreči da ubije svoju porodicu.

 

Story: Šta mislite kako će ljudi reagovati na takav vid nasilja?

 

- Iskreno, pojma nemam. To je veoma interesantno pitanje. Deo američke kulture podrazumeva i to da je svima dozvoljeno da nose oružje, a ne bi trebalo da bude tako.

 

foto: Profimedia, Fox

 

Story: Da li verujete u egzorcizam ili demone?

 

- Ne. Pošto niste Italijanka, mogu tako da odgovorim. U Rimu i Vatikanu postoje takve priče i verovanja koja sežu daleko u prošlost. Ovde je primetno prisustvo sujeverja, a to mogu da razaznam jer dolazim iz mesta gde ga nema. Odgajana sam u religioznoj porodici, prezviterijanskoj, tako da meni đavo i nije neka tema jer ne pričamo preterano o njemu. Kao tinejdžerka, nisam bila zaluđena okultnim niti opčinjena vešticama i vampirima. Jedino sam kupila satanističku Bibliju u lokalnoj knjižari i mislila sam kako je to super, pošto nije bilo poželjno da je imam. Posle nekoliko godina, istraživala sam religiju i tom prilikom pročitala jednu dobru knjigu Sema Harisa gde on piše kako hrišćani, posebno američki, iz vere biraju samo ono što im se sviđa dok ostalo guraju u stranu, govoreći kako nema potrebe da se veruje u to. Ne zanima ih i ne odgovara im.

 

Story: Kad potpisujete ugovore za snimanje, da li kompletan scenario dobijate unapred?

 

- Sve zavisi od projekta do projekta. Tokom rada na seriji Boardwalk Empire dobijala sam stranice koje su bile u vezi samo s likom koji sam igrala, tako da nisam znala šta je sa ostalima. Verujem da su se producenti i autori plašili da nešto ne procuri u medije. U ovom konkretnom slučaju dobijali smo scenario po epizodama, retko kad dva. Ne znam kako drugi, ali ja ne volim da znam mnogo unapred. I tokom ovog razgovora mi ne znamo šta će se desiti za pet minuta, u takvim situacijama je osvežavajuće raditi.

 

Story: Kakav je autor Robert Kirkman kao saradnik?

 

- Fenomenalan. Razgovor s njim uvek je dobar, nikada nemate osećaj da on ima skrivene motive.

 

Story: Kako biste opisali rad na seriji: zabavan ili zastrašujući?

 

- Ne znam. Moj lik suočava se s teškim i intenzivnim stvarima, nekad mi je bilo iscrpljujuće, a nekada mi je telo tražilo više. Sa svima koji su angažovani u projektu volela sam da radim, a posebno s Dejvidom Denmanom koji igra mog muža i sa Skotom Porterom koga svi znaju iz projekta Friday Night Lights. Nadam se da ću sledeće sezone imati više scena i s ostalim glumcima.

 

 

makonda-tracker