FASHION INTERVJU

Mladen Milivojević Baron: Vojvodina kao nadahnuće

0
Poznati domaći kreator nije siguran da li će se do kraja života baviti modom, ali sada, dok proživljava svoje najkreativnije razdoblje, crpe energiju i inspiraciju iz Novog Sada
foto: Nemanja Atanacković
foto: Nemanja Atanacković

Otkad je 1996. godine u Novom Sadu osnovao svoju Modnu agenciju Baron, poznati kreator Mladen Milivojević niže lepe uspehe. Naime, njegova agencija tada se bavila isključivo organizacijom modnih revija na teritoriji Novog Sada, a već sledeće godine počeli su sa organizovanjem sajmova, potpisali ugovor sa kompanijom Miss Yu i time stekli pravo da priređuju takmičenja izbora za mis Novog Sada, mis Vojvodine, mis mala princeza i mister YU. Ubrzo potom Mladen je svoje dizajnersko umeće pokazao brojnim stajlinzima, a od 1999. godine sarađuje s modnim agencijama iz Milana i Atine. Danas se njegove kreacije s posebnom pažnjom očekuju na Srpskoj nedelji mode, a pored toga što stvara haljine i venčanice, stručnjaci kažu da je savršen u izradi odela.
 

Story: Kako ste i kada odlučili da će moda biti vaš životni poziv?
- Još uvek nisam odlučio da li ću se ovim poslom baviti do kraja života, ali znao sam da ću ga raditi duži period već posle prve organizovane modne revije 1996. godine.
 

Story: Šta vas najviše inspiriše i gde pronalazite ideje?
- Zasigurno to su plodne ravnice Vojvodine i Novi Sad, sve različitosti ovog podneblja, arhitektura i neiscrpni svakodnevni kolorit s kojim se susrećemo svi koji živimo na ovim prostorima.
 

Story: Pratite li trendove ili samo lični osećaj?
- Pratim trendove minimalno, koliko moram zbog posla, da bih što lakše plasirao neke komade garderobe na tržište, ali isključivo se vodim ličnim osećajem i intuicijom.
 

Story: Da li je lepota relativna stvar ili ipak postoje kodeksi?
- Imam sreću da lepotu vidim i pronalazim u svemu, tako da su mi samim tim lepši i posao i život. Ali da, ona je relativna i različita u očima posmatrača.
 

Story: Koliko je u današnje vreme važno da i muškarci uvek budu perfektno obučeni?
- Oduvek su pripadnici jačeg pola vodili računa o oblačenju, bar je takvo iskustvo s mojim kolekcijama, samo što se u poslednje vreme više pažnje poklanja detaljima, što i čini jedan kompletan stajling perfektno odevenog muškarca.
 

Story: Kako je izgledala vaša prva kreacija?
- Bila je smišljena i sašivena za jedan dan, bez razmišljanja šta
se može desiti ako sve ne bude izgledalo kako očekuje publika osobe za koju je kreacija pripremljena.
 

Story: Da li je rad sa ženama težak i jesu li one te koje uvek znaju šta hoće?
- Nikako nije težak, jer sam u situaciji da se s takvim ženama ne susrećem. Svaka saradnja je opuštena, na obostrano zadovoljstvo i interes da kreacija zablista na osobi i, kako moji klijenti znaju da kažu, da im miluje dušu...
 

Story: Koje materijale preferirate i sa čim uglavnom radite?
- Za muška odela uglavnom su to vuna i pamuk, kod žena osim čipke koja je uvek mešavina, koristim svilu, pamuk, saten i lan.
 

Story: Da li ste tokom svoje karijere imali uzore?
- Nikada nisam imao idole u svetu mode, samo poštovanje za dizajnere čiji rad cenim i čije kreacije nosim.
 

Story: Volite li danas da pomažete mladim talentima?
- Uvek sam otvoren za svaki vid saradnje i pomoći svima koji žele da se oprobaju ili ostvare u ovom poslu, jer znam koliko je meni bilo teško na početku bez saveta, pomoći i sugestije nekog iz ovog posla.
 

Story: Čiji rad vam se posebno dopada?
- Cenim rad Elija Saba i brendova Dsquared i Dolce & Gabbana.
 

Story: Šta mislite o domaćoj modnoj sceni?
- Imamo izuzetno talentovane i vredne dizajnere i mislim da je domaća modna scena na zavidnom nivou kada je reč o talentu i radu. Nažalost, zbog finansija nema odjeka na svetskoj modnoj sceni.
 

Story: Koja su vaša načela od kojih nikada ne odstupate?
- Mušterija nije uvek u pravu. Naime, uvek treba ispoštovati klijenta i saradnike i nikada ne uraditi stvar po svaku cenu.
 

Story: Kakvi su vam planovi za naredni period?
- Brojne organizacije svadbi, priprema dve modne kolekcije,
organizacija Izbora za mis Vojvodine, a potom i mis Srbije...

makonda-tracker