u susret bračnom jubileju

Milan Lane Jovanović: Želimo još veću porodicu

1
Proslavljeni fudbalski as Milan Jovanović Lane objašnjava kako je po završetku karijere, sa suprugom Natašom stvorio porodičnu oazu u Novom Sadu i posvetio se mirnom stilu života, studiranju i vaspitavanju trojice sinova
foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Bogata sportska karijera Milana Jovanovića (35) završena je pre dve godine kada se posvetio drugim životnim prioritetima koje je, sticajem okolnosti, tokom aktivnog bavljenja fudbalom morao da stavi u drugi plan. Pošto ništa u životu nije želeo da dobije nezasluženo ili zahvaljujući tome što je poznat, odlučio je i da fakultetsku diplomu stekne kao fudbalski penzioner, a za sada mu dobro ide i trenutno je na trećoj godini. Sa suprugom Natašom uživa u Novom Sadu gde odgajaju trojicu svojih sinova Lazara (9), Dušana (8) i Miloša (4). Iako se zvanično rastao sa fudbalskim terenom, popularni Lane ne prestaje da trenira za svoju dušu i održava zdrave životne navike kako bi naslednicima služio kao najbolji primer u životu.

- Nakon što sam završio karijeru, nisam mnogo promenio svoj stil života. Bavim se sportskim aktivnostima, vežbam u teretani, to mi prija i ispunjava me. Posvetio sam se studijama jer mi je u ovom današnjem vremenu invazije lažnih diploma zapravo bio izazov da se školujem čestito. Sada sam na trećoj godini studija i ponosno mogu da kažem da znam svakog svog kolegu i profesora, kao i da sam svaku ocenu pošteno zaslužio. Poručio bih svima da nikad nije kasno za obrazovanje i od njega ne treba odustajati – kaže Jovanović za Story.

Iako je tokom karijere često menjao adrese, rođeni Bajinobaštanin mir je pronašao u najvećem gradu severne srpske pokrajine, jer mu laganiji životni ritam, kako sam kaže, sada više godi. Od prvih dana karijere, dok još nije bio afirmisan igrač i velika zvezda o kojoj i danas svi pričaju, Milanova supruga Nataša bila mu je i ostala najveća podrška i ponela deo bremena njegove popularnosti i pritiska javnosti s kojim su se svakodnevno borili.

- Pre svega, naš tempo života bio je usklađen prema mojim obavezama. Sama činjenica da je moja supruga pristala na to i mnoge stvari žrtvovala, govori o tome da je ipak podnela neki teret. Naša ljubav počela je dok ja još nisam bio afirmisan fudbaler i ona je još u tom periodu bila veoma jaka – ponosno o svojoj supruzi i njihovoj ljubavi govori bivši sportista.

Nataša se nadovezuje na ova zapažanja i objašnjava čime ju je suprug osvojio.

foto: Privatna Arhiva

- Milan je pre svega bio uporan, zadivio me je i time što je jednostavan, inteligentan, ali i malo šašav – komentariše Nataša. S obzirom na to da je uz četiri muškarca ona jedina dama u porodici, kaže da je lako sa njima uspostavila dogovor da svi brinu o domaćinstvu.

- Svako ima svoja zaduženja i obaveze, pa udruženim snagama sve postižemo – govori uz osmeh Nataša.

Porodične trenutke Jovanovići provode u prirodi, posvećeni sportskim aktivnostima, a često putuju i u Lanetov zavičaj koji deca obožavaju. Talenat za sport već pokazuju dva starija sina, ali Milan ih ne opterećuje time da moraju da nastave njegovim stopama.

- Lazar i Dušan već dugo su u fudbalu, treniraju nekoliko godina, zasad uspešno, ali prerano je da pričamo o njihovom krajnjem dometu. Najvažnije je da budu u sportu – ističe Lane i objašnjava na koji način vaspitava naslednike:

- Danas se, nažalost, promovišu neki ideali koji su destruktivni i po mom mišljenju opasni. Moja supruga i ja trudimo se da sinovima usadimo trajne vrednosti, a to su pre svega poštenje, rad, upornost, samopoštovanje i solidarnost. Naši naslednici odrastaju kao njihovi vršnjaci, prolaze proces socijalizacije sa decom iz okruženja i ništa drugačije ne žive od njih. Vaspitanje je jedan permanentan proces u kom porodica ima veoma značajnu ulogu. Trudimo se da im često ponavljamo stvari za koje smatramo da su vrlo bitne za oblikovanje njihovih karaktera. Nije lako, ali veoma smo im posvećeni i neprestano smo uključeni u njihovo odrastanje – govori Lane.

foto: Privatna Arhiva

Milan i Nataša oduvek su maštali o velikoj porodici, a od toga nisu odustali čak ni kada su pre pet godina izgubili bebu. Zajedno su, kako kažu, prošli kroz taj bolan period u kom je najveće breme ponela fudbalerova supruga.

- Kada se to desilo, nismo poklekli i potom smo dobili još jednog sina. Pobedila je naša želja da imamo veliku porodicu. Voleli bismo da imamo još jedno dete – objašnjavaju njih dvoje.

Poznati supružnici najponosniji su na to što imaju veliku porodicu i šalju jasnu poruku svima:

- Momenat u kojem se zasniva porodica ipak je individualna odluka. Danas su produženo školovanje i lagodan način života presudni za to što se mladi odlučuju da kasno stupe u brak. Takođe, materijalna situacija ima veoma veliki uticaj na to da parovi sve češće ostanu pri tome da imaju samo jedno dete. Tako je svuda, ne samo u Srbiji. Sistemski mora nešto da se menja, jer smo civilizacijski u krizi. Porodica ponovo mora da se vrati na vrh liste vrednosti.
 

makonda-tracker