Intervju

Frančesko Kafizo: Džez je univerzalni jezik

0
Mladi i talentovani italijanski saksofonista, Frančesko Kafizo, nastupiće u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u petak 30. oktobra od 23 časa.
Frančesko Kafizo, foto: Promo
Frančesko Kafizo, foto: Promo
Kafizo
La Banda 31. Beogradskom džez festivalu

Budući da ste odrasli u sicilijanskom gradu Vitoriji, na koji način ste se susreli sa džez muzikom u tom okruženju?

Frančesko Kafizo:



Počeli ste da svirate jako rano i Umbria džez fondacija Vas je, kada Vam je bilo dvadeset godina, imenovala za ambasadora italijanskog džeza. Kakav je osećaj postići toliko mnogo za tako kratak vremenski period? Da li je teško nositi se sa tom titulom?

Frančesko Kafizo:

Nedavno ste objavili ambiciozni projekat pod nazivom “3”, u pratnji dva mala i jednog velikog orkestra. Možete li nam reći nešto više o samom projektu i o glavnoj inspiraciji za njegovo kreiranje? 

Frančesko Kafizo:

Poznanstvo sa Vintonom Maralisom je dosta uticalo na Vaš rad i dalji napredak kao džez muzičara. Na koji način je ovo veliko muzičko prijateljstvo oblikovalo Vaše kreativno stvaralaštvo? 

Frančesko Kafizo:

U Beogradu ste 2005. nastupali u okviru Umbria džez vindous festivala. Da li biste mogli da uporedite svoj rad nekada i sada, budući da će ove godine beogradska publika imati prilike ponovo da Vas čuje?

Frančesko Kafizo:

Imali ste prilike da nastupate širom Amerike i Evrope. Da li biste mogli da uporedite ove dve džez scene?

Frančesko Kafizo:


Neki od ovogodišnjih učesnika na Beogradskom džez festivalu su: Migel Zenon, Rudreš Mahantapa, Džejms Brednon Luis, Toni Malabi i Kristof Lauer. Kakvo je Vaše mišljenje o ovim muzičarima i čiji biste koncert preporučili domaćoj publici?

Frančesko Kafizo:

Na 31. Beogradskom džez festival nastupićete sa Vašim sekstetom “La Banda”. Koja je glavna razlika između ovog sastava i prethodnih manjih bendova sa kojima ste imali prilike da sarađujete?

Frančesko Kafizo:
makonda-tracker