Monika Beluči: Lepa ne znači glupa

1
Zanosna glumica Monika Beluči koja u svojim četrdesetim godinama pleni senzualnošću i ženstvenošću otkriva šta je za nju lepota, zbog čega voli Evropu i kako je uspela da ostane normalna osoba
foto: Red Dot
foto: Red Dot

Kako doživljate predrasude da je lepa žena neminovno i glupa?
- To je poput maske koju treba da razbijete i pokažete da iza toga stoji nešto drugo. Zato što sam lepa, svi misle da sam i glupa.
Kako se izboriti protiv takvih brzopletih zaključaka?

- Ne treba izigravati žrtvu. Treba da pokažete ko ste vi zapravo i da naterate druge da vam priđu i otkriju vašu ličnost.
Koliko vam je lepota pomogla u glumačkoj karijeri?

- Znam da svaka lepota izaziva određenu znatiželju. Oskar Vajld je rekao da lepota drži pažnju samo pet minuta. Ukoliko ne postoji ništa drugo čime bi ste privukli pažnju, vaša popularnost će biti svedena na pet minuta slave. Ne mislim da bih napravila ovakvu karijeru samo na osnovu lepote. Reditelji vas ne zovu zbog izgleda već zbog talenta.
Kada glumite, čemu najčešće težite?

- Kroz svoje filmove mogu da istražujem samu sebe, ponekad i druge. Uvek se trudim da budem u drugačijim situacijama, gde se prvenstveno mogu dokazati sebi.
Niste postali žrtva sopstvene popularnosti. Kako ste uspeli da ostanete čvrsto na zemlji?

- Bitno je razgraničiti stvari. Znati šta je trenutak glamura, u kome sam zvezda, glumica. Kada se vratim kući, nemam potrebu da se šminkam i idem okolo sa podočnjacima. Naučila sam da pravim razliku između svog fizičkog lika i onoga kakva sam osoba.
Zbog čega ste izabrali da živite u Evropi?

- Volim energiju koju ima Amerika, ali ja sam žena i prija mi kvalitet života u Evropi. U Evropi ljudi znaju razliku između glumice i osobe, nisu opsednuti godinama, niti težinom. Ovde glumci rade i traju dugi niz godina, što u Americi nije slučaj.

Vanja Radenković

makonda-tracker