Vesna Milanović: Budite najpre ljudi, pa tek onda novinari

0
Vesnu Milanović javnost zna kao dugovogodišnjeg novinara, kao PR-a Grand produkcije i odnedavno kao autora i voditelja emisije Iz profila i Halo halo na GRAND TV. Pročitajte kakva je Vesna privatno, kako se opušta, kakav je njen odnos sa Sašom Popovićem, kol
Vesna Milanović, foto: Z. K. Munja
Vesna Milanović, foto: Z. K. Munja

Koliko ti bogato novinarsko iskustvo pomaže kada su u pitanju ličnosti koje dolaze u emisiju?

- Emisija Iz profila je ozbiljna emisija, jer zadire u intimu naših javnih ličnosti, ali nikako na banalan, već veoma emotivan način. Jer, oni u ovoj emisiji govore o svemu što su od rođenja, pa do današnjih dana doživeli. Kako u karijeri, tako i u privatnom životu. S tim u vezi, iskustvo i taj novinarski nerv  pomažu mi da osetim kada sagovornika treba pustiti da govori, a kada mu pitanjima pomoći da se, žargonski rečeno, otvori.

Kroz novinarsku karijeru si radila sa svima koji nešto znače u šou biznisu, ali si isto tako poznata kao neko ko nema dlake na jeziku. Da li gosti imaju tremu od pitanja koje ćeš im postaviti?

- Svi mi, koji se bavimo ovim poslom, poznajemo se veoma dobro. Tačno se zna ko je kakav i šta od koga možete očekivati. Tako i moji gosti znaju da ja, u razgovoru sa njima, nikada neću preći granicu dobrog ukusa. Jer, ja sam pre svega dobar domaćin, ali i novinar koji će sve pitati, ali nikako pitanjem povrediti i uvrediti sagovornika. To sebi nikada ne bih dozvolila – ni kao čovek, ni kao novinar.

Kakve su bile reakcije posle tvoje prve emisije sa Zoricom Brunclik, budući da na Youtube kanalu imate skoro 20.000 pregleda?

- Reakcije su sjajne. Priznajem da sam tako nešto i očekivala, jer sam već u montaži znala da će se emisija sa Zoricom dopasti gledaocima i izazvati pozitivnu reakciju. Jer, ona je zaista bila sjajna i pokazala je koliko je zapravo velika. Ni jednog trenutka nije pobegla od sebe, niti od svog života. I onog kada se nije imalo, i ovog sadašnjeg lepo i udobnog. Još draža mi je činjenica da smo emisiju uradile u trenutku kada ona slavi 40 godina više nego uspešne karijere i  kada je svojom pričom podstakla ljude da se u životu treba boriti  bez obzira na to kako i u kojim uslovima se živi.

Na koji način praviš odabir gostiju i da li će među vašim sagovornicima biti političara, sportista, glumaca…?

- Naravno, moji gosti će biti i iz sveta sporta, kulture, politike… Svi oni koji su u svojoj karijei i životu imali šta da kažu i koji su respektovani u poslu kojim se bave. Njihova ulaznica za emisiju jeste zapravo naklonost i ljubav koju imaju kod većine gledalaca.

Publika te zna i iz žirija Zvezda Granda. Da li ste vi ikada imali tremu pred kamerama?

- Saša Popović često ume da kaže pevačima – Onaj ko zna da peva, taj ima tremu, jer se plaši da li će to što zna da radi dobro i odraditi. Onaj ko nema pojma, on i nema tremu, jer zna da ne zna. Tako je bilo i sa mnom. Na samom početku mog javnog pojavljivanja imala sam grčeve u stomaku i knedlu u grlu. Dok ne počne emisija. Ali, već nakon prvog izgovorenog  dobro veče nekim čudom bi sve nestajalo i ja sam bila na svom terenu.  Tako je i danas posle toliko godina.

Publika te poznaje isključivo iz medija. Hoćeš li da otkriješ onima koji te ne poznaju kakva je Vesna Milanović privatno?

- Nema razlike. Pa ti me poznaješ dobro, znaš koliko i privatno volim da pričam (smeh). Volim da se družim i imam bezbroj prijatelja. Nisam od onih, koji misle da je u životu dovoljni imati dva prijatelja i da su samo oni pravi. Ja ih imam mnogo i sve ih podjednako volim. Volim da putujem, da izlazim, da čitam, pišem, gledam filmove… Obožavam i da kuvam.

Budući da je tvoj posao PR-a vezan za javnost, najčešće te srećem dok telefoniraš ili šalješ mejlove. Kako izgledaju trenuci kada se opuštaš i da li u životu PR-a postoji trenutak kada gasi telefon?

- Telefon ne isključujem nikada, osim u slučajevima kada mi iscuri baterija. Ali to je samo na nekoliko minuta, tačnije do prvog štekera. Obožavam da sa svoje tri najbolje drugarice pijem kafu pored neke reke i da pričamo satima. O svemu. To me opušta i uživam da provodim vreme sa njima. A ono što posebno volim, to je trenutak kada dođem kući i kada me na vratima dočeka veselo mahanje repićem mog bišona Moce. Bukvalno se topim od miline. Svi oni koji imaju pse, znaju o čemu govorim kada ovo kažem.

Radiš kao PR Grand produkcije, ali i kao PR i desna ruka Saše Popovića. Šta je teže od ta dva – raditi PR za ličnost ili za kompaniju?

- Desna ruka Saše Popovića je Žika Jakšić, leva je njegova sekretarica Dejana Mijuk, a ja sam neko ko se trudi da u javnosti štiti njihove interese. I firme, i njega lično kao direktora kompanije, ali i kao Saše Popovića. Ništa od ta dva nije teško, ali je veoma odgovorno i stresno. Jer, ja kao novinar odlično znam da sa mojim kolegama nije uvek lako.

Kakav je Saša Popović kada su odnosi s javnošću u pitanju? Hoće li da posluša tvoj savet kada vam se stavovi razmimoilaze?

- Svi koji su ikada imali bilo kakav kontakt sa tvojim i mojim  poslodavcem odlično znaju koliko je Saša Popović profesionalan. Tako da, kada za pretpostavljenog imate takvog čoveka, nije teško raditi za njega, niti sa njim. Naravno, bude i situacija kada nam se stavovi mimoilaze, ali zdravim rasuđivanjem i poznavanjem posla koji radimo, veoma brzo dođemo da zdrave odluke i najboljeg rešenja za našu firmu i njega lično.

Profesionalno si ostvareni i korektna prema esnafu. Koji je tvoj savet kolegama koji tek startuju u novinarstvu i PR-u?

- Budite najpre ljudi, pa tek onda novinari. Tek tada bićete cenjeni i uvažavani i sva vrata će vam biti otvorena. Jer, loš čovek veoma brzo postaje i loš novinar, budući da ga  izjeda zavist, ljubomora, zajedljivost i cinizam koji u poslu, ali ni u životu nikome nikada dobro nisu doneli.

Pored emisije Iz Profila radiš i format Halo, halo gde si u neposrednom kontaktu sa gledaocima. Šta je prednost jedne, a šta druge emisije?

- Za mene kao novinara i jedna, i druga emisija predstavljaju izazov. U emisiji Iz profila sam u poziciji jedan na jedan sa sagovornikom, što nimalo nije lako ukoliko preko puta vas sedi neko ko ne voli mnogo da priča. S druge strane, Halo, halo je živa emisija, temperamentna, sa mnogo gostiju i interakcijom sa gledaocima, što donosi neizvesnost, jer nikada ne znate šta vas i ko vas očekuje s druge strane ekrana. Ali, obe emisije radim sa velikom radošću i uživam u njima.

Halo, halo je  nešto potpuno drugačije od svega što si do sada radila, ali si se opet sjajno snašla. Da li je teško raditi živi program, budući da si vatreno krštenje imala na samom otvaranju televizije kada si celih 6 sati radila uživo?

- Živ program donosi veliku odgovornost, jer morate biti koncentrisani na ono što govorite, što govori vaš sagovornik i što vam upućuju gledaoci. Jer, šta god da izgovorite ili uradite, nema povratka, čuo je i video ceo svet. Upravo je to ono što podiže adrenalin i tera da mislite sto na sat i trudite se da svaku situaciju dočekate spremno, a da se pri tom svi zajedno, i gledaoci, i mi u studiju dobro provodimo. Znaš i sama o čemu govorim, jer svake subote imaš pet sati živog programa u Grand magazinu.

Piše: Ivana Đorđević (Grand revija)

makonda-tracker