Intervju: Queens of the Stone Age: Spremni smo za Exit avanturu

0
Član jednog od najpopularnijih rok sastava današnjice Queens of the Stone Age, Din Fertita, ekskluzivno za magazin Story govori o predstojećem nastupu na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali otkriva i kako planira da provede slobodno vreme tokom boravka u Srbiji

Rock@Exit, jednodnevni rok festival sa Queens of the Stone Age kao hedlajnerima na glavnoj bini Exita, biće održan 11. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, čime će otpočeti velika letnja Exit avantura. 

Sastav koji predvodi muzičar, multiinstrumentalista i muzički producent Džoš Hom predstaviće svoj najnoviji album  …Like Clockwork objavljen sredinom prošle godine. Ovaj, šesti po redu studijski album publika je sjajno prihvatila, a to dokazuje i njihovo pozicioniranje u samom vrhu Billboardove liste 200 najboljih albuma u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i nominacije za dve Grammy nagrade.

Queens of the Stone Age poznati su po saradnji sa mnogim relevantnim muzičarima, a lista saradnika na njihovom poslednjem albumu je impozantna, budući da su u njegovom stvaranju učestvovali Elton Džon, Trent Reznor, frontmen benda Nine Inch Nails, kao i Nik Olivijeri, Džejk Širs iz sastava Scissor Sisters i mnogi drugi.

Ovaj sastav do sada je osvojio mnogobrojna priznanja publike i kritike, šest puta nominovan je za Grammy nagrade, a klavijaturista i gitarista ovog poznatog rok sastava, Din Fertita,  za magazin Story govori o predstojećem nastupu na Petrovaradinskoj tvrđavi, o popularnosti benda širom sveta i otkriva kako planira da provede slobodno vreme tokom boravka u Srbiji. 

S: Šta ste do sada imali prilike da čujete o Exit festivalu?

- Razgovarao sam s nekim ljudima na tu temu i saznao kako možemo da očekujemo jedno zaista lepo iskustvo vredno pamćenja. Nadam se da će biti tako. 

S: Šta očekujete od ovog nastupa i publike?

- Nadam se da ćemo sa vašom publikom podeliti jednu noć koju ćemo svi zajedno dugo pamtiti. Na turneji smo od prošle godine, ali svima nam je i dalje veoma uzbudljivo da izađemo pred posetioce i s njom podelimo našu muziku. Takođe, izvešćemo i numere koje nismo dugo svirali, što će svakako biti uzbudljivo za sve nas. Ja sam spreman, bend je spreman i jedva čekamo nastup na Exitu! 

S: Osim što ćete tom prilikom predstaviti svoj najnoviji album pod nazivom ...Like Clockwork, da li ste pripremili još neka iznenađenja?

- Iako imamo malo vremena do 11. juna kada ćemo svirati u vašoj zemlji,  trudimo se da uvežbamo još neke pesme koje nismo izvodili tokom protekle godine i nadam se da će do tada sve biti spremno.

S: Mnogi misle da gitarska muzika nije dovoljno komercijalna. Koji je vaš recept za popularnost i kako uspevate da već godinama zadržite milione fanova širom sveta?

- Voleo bih da imam pravi odgovor na to pitanje. Mislim da na kraju dana svi osećamo kako stvaramo prave pesme kojima se povezujemo sa publikom. Pravimo muziku koju ljudi vole da slušaju i žele da budu deo nje. Takođe,  osećam da mi kao bend imamo izuzetno dobru povezanost sa našom publikom. Mnogi koji su dolazili na naše nastupe pre deset ili petnaest godina i dalje posećuju koncerte na kojima sviramo. Zaista je poseban osećaj kada shvatite da već dugo veliki broj fanova prati vaš rad. Čini se da je njihov broj u konstantnom porastu,  a mnogi i dalje dolaze i postaju deo nas i onoga što mi radimo. Ta činjenica pruža nam izuzetnu motivaciju. 

S: Da li znate nešto o srpskoj muzičkoj sceni?

- Zapravo, ne znam ništa o tome. Recite mi, voleo bih da saznam! Šta je ono što bih morao da znam o vašoj muzici? (Smeh)

S: Predlažem da sami istražite i saznate nešto o tome kada posetite našu zemlju!

- Naravno! (Smeh) Zaista bih voleo da iskoristim slobodno veče i izađem negde gde ću moći da čujem vašu muziku!

S: A da li ste bili u prilici da čujete nešto o našem čuvenom noćnom životu?

- Ne mnogo, ali nadam se da će nam neko sve to pokazati kada stignemo u Srbiju.

S: Dakle, izdvojićete malo slobodnog vremena da isprobate našu nacionalnu hranu, piće i noćni život?

- Naravno, ja sam spreman! Nadam se da ćete nam pokazati sve ono što bi trebalo da vidimo! (Smeh)


Razgovarala: Tijana Radovanović

TAGOVI: Exit 2014123
makonda-tracker