Goca Tržan: I pored dijabetesa ne odustajem od vantelesne

2
Pevačica priča o bolnom suočavanju sa saznanjem da joj je zdravlje ugroženo i otkriva kako joj je novonastalo stanje dodatno pospešilo želju, ali i mogućnost da svom vereniku Radomiru - Raši Novakoviću podari dete
Goca Tržan, foto: Andreja Damjanović, Story press
Goca Tržan, foto: Andreja Damjanović, Story press

Iskrenost po kojoj je prepoznatljiva na domaćoj estradnoj sceni, mnogo puta obila se o glavu pop pevačici Goci Tržan (39), ali je zahvaljujući njoj u više navrata i pomogla drugima da nađu rešenje za svoje životne probleme. Sada kada je saznala da boluje od dijabetesa, pomoć je potrebna i njoj, mada se i dalje trudi da svojim primerom upozori i posavetuje sve one koji prolaze kroz slične zdravstvene poteškoće. U intervjuu za Story, Tržanova priča kako su na vest o bolesti reagovali njeni bližnji i strahuje li da će se ovaj zdravstveni problem naslednim faktorom preneti na njenu ćerku Lenu. Ona ističe da joj je verenik Radomir - Raša Novaković (25) najveća podrška u mučnim trenucima s kojima se suočila nakon jednog naizgled sasvim običnog pregled kojim je želela da otkrije razloge nemogućnosti da zatrudni sa svojim partnerom.

Story: Kako ste saznali da bolujete od dijabetesa?

- Otišla sam kod fiziologa, doktora Dejana Čubrila, na detaljne preglede koji bi pospešili moje pokušaje da ostanem u drugom stanju. Htela sam da otkrijem šta nije u redu, uradila sam analize krvi i utvrđeno je da imam povišen insulin, kao i da je njegova vrednost mnogostruko veća nego što bi smela da bude. Imam takozvanu insulinsku rezistenciju.

Story: Kako se to odrazilo na vaš svakodnevni život?

- Zbog toga sam bačena na vrlo grubu i rigoroznu dijetu. Sada sam već počela normalnije da se hranim, ali dvadesetak dana bila sam na surovom režimu ishrane i pod terapijom koja mi je držala insulin pod kontrolom. Lekari prognoziraju kako ću za šest meseci prestati sa terapijom i da će se sve regulisati.

Story: Bitno je naglasiti da je dijabetes bolest s kojom se prilično normalno živi...

- Da, ali može da izazove razna oštećenja organa. Cirkulacija je mnogo slabija nego što bi smela da bude, izaziva inflamatorne procese u organizmu i jednostavno nije zdravo da insulin bude toliko povišen. Većina gojaznih ljudi kojima se traži voda, a ne znaju zašto, verovatno ima insulinsku rezistenciju, samo što je to ljudima nepoznato jer nisu dobro informisani i o tome se ne priča.

Story: Kada ste obelodanili da ste bolesni, kako su reagovali vaši bližnji?

- Nije to ništa što se ne leči. Ne primam insulin pošto mi se već previše luči i moram da ga držim pod kontrolom. Ishrana mi je uobročena i ne smem da jedem ni premalo, ali ni previše.

Story: Na kakvom ste tačno režimu ishrane?

- Prvih dvadeset i pet dana čistila sam organizam i dnevno konzumirala dvesta grama mesa uz određene salate, jednu jabuku i prepisanu terapiju. Nakon toga meso mi se smučilo i rekla sam doktoru: Uzmem li još jedno parče, ispovraćaću ga. Sad već mogu normalnije da jedem, ali moram da pijem mnogo čaja od đumbira i uzimam dosta cimeta koji ispušta šećer. Izuzetno mi je zahtevno to što moram da vodim računa o hemijskom sastavu svega što unosim u organizam.

Story: Brinete li zbog ćerke Lene budući da je dijabetes nasledan?

- Ne, zato što ovo nije klasičan dijabetes. Dijabetes tipa dva najčešće se razvija zbog prevelikog stresa, preterane iritacije pankreasa izazvane čestim obrocima ili potpunim gladovanjem. Ne čuvam je ništa posebno, osim što sam joj objasnila kako ne može da jede sve i svašta u velikoj količini.

Story: S obzirom na to da fizička aktivnost i te kako pomaže, da li vežbate?

- Naravno, tu vrstu aktivnosti nikada ne prekidam.

Story: Šta je u vašem slučaju bio okidač da obolite?

- Najverovatnije stres, a i to što sam u trudnoći jela mnogo više nego što bih smela.

Story: Da li je Raša i u ovoj situaciji u potpunosti uz vas?

- Da. Čak se i solidarisao sa mnom pa je maltene gladovao, tačnije dvadeset pet dana jeo je istu hranu kao i ja.

Story: Sledeće godine ponovo planirate da odete na vantelesnu oplodnju koja vam do sada nije uspevala?

- Nadam se da će nam moje trenutno zdravstveno stanje pomoći da ostanem trudna prirodnim putem. Ako se to ne dogodi, onda ćemo u januaru krenuti sa pripremama za veštačku oplodnju.

Story: Kako mislite da će vam trenutno zdravstveno stanje pomoći da zatrudnite prirodnim putem kada vam je dijagnostikovan dijabetes tipa dva? Verujete li da će vam pomoći čišćenje organizma?

- Da, ali za vantelesnu oplodnju odlazi se na hormonske terapije i ozbiljne pripreme. Ne funkcioniše to tako što odete kod doktora i on vam napravi dete iz epruvete.

Razgovarao: Nikola Rumenić

makonda-tracker