Svetlana Ceca Ražnatović: Moja deca prolaze kroz težak period

0
Dok svojim naslednicima Anastasiji i Veljku predočava najdramatičnije trenutke porodične istorije, folk diva otkriva da njeni najmiliji preživljavaju bolne emotivne momente zbog aktuelizovanja priče o pozadini i nalogodavcima ubistva njenog supruga Željka Ražn
Svetlana Ceca Ražnatović, foto: Dejan Milićević
Svetlana Ceca Ražnatović, foto: Dejan Milićević

Regionalna folk zvezda Svetlana - Ceca Ražnatović poslednjih nedelja vešto je dozirala svoje pojavljivanje u medijima. Posvetila se koncertnoj turneji i sa publikom je komunicirala univerzalnim jezikom – muzikom, a intervjui su čekali neka druga vremena. Da ne bi bila svrstana u novoustanovljenu i za javne ličnosti nelogičnu kategoriju medijske ćutnje, komunikaciju sa predstavnicima sedme sile održavala je samo izjavama ili kraćim osvrtima na aktuelne teme i to samo onda kada joj pristojnost i profesionalizam nisu dozvoljavali da ostane nema na znatiželju koja je urođena novinarskoj profesiji. Tako je bilo sve dok mediji iz celog regiona kao udarnu vest nisu objavili informaciju kako Tužilaštvo Srbije ima dokaze da je Slobodan Milošević, u strahu od Haga i rušenja vlasti, krajem 1999. godine naložio ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.  Posle senzacionalističkih naslova na ovu temu, folk zvezda Svetlana - Ceca Ražnatović svakodnevno je dobijala na desetine zahteva za intervju. Olako baratanje informacijama od državnog značaja, međutim, ima i svoju bolniju stranu. Malobrojni su oni koji su se zapitali kako na ovakva nagađanja reaguju neki novi klinci, tinejdžeri Anastasija (16) i Veljko Ražnatović (17,5) koji nisu bili svedoci najdramatičnijeg momenta svoje porodične istorije. Komandant Srpske dobrovoljačke garde ubijen je 15. januara 2000. godine, ali misterija ovog nesrećnog događaja u beogradskom hotelu Interkontinental još nije u potpunosti razrešena. I umesto u državne institucije, oči javnosti ponovo su uprte u njegovu udovicu, folk zvezdu Svetlanu – Cecu Ražnatović (40) koja čak ni nekoliko dana u kontinuitetu ne može da razmišlja samo o svojoj karijeri jer joj se u medijima uvek nameće ponovljena tema muževljevog ubistva koje je dovoljno bolno i bez stalnih medijskih osvrta na taj nemili događaj. Svoja najbolnija osećanja koja je doživela tim povodom, Ceca je još 2001. godine opevala u baladi Zadržaću pravo koja govori o Željku. - Zadržaću pravo svoje da im ne dam da me bude, da ni za šta više nisam za ulicu ni za ljude. Da me niko ne vidi i da nikog ne vidim. Da ne pitam nikad ko je, zadržaću pravo svoje, ne pitam jer znam da nisi ti. Da im ne dam da me guše dok se s tobom tajno viđam u metrou svoje duše. Zadržaću pravo svoje da se sunčam u svom mraku – stihovi su koji najbolje opisuju ono što pevačica oseća i gotovo petnaest godina posle gubitka svog životnog saputnika. Bol koji ne jenjava nije mogla da sakrije ni tokom ekskluzivnog intervjua za Story koji smo s njom vodili posle još jednog poslovnog trijumfa – spektakularnog koncerta u Vršcu održanog u subotu, 5. aprila, pred prepunom halom Milenijum.


Story: Kakve utiske imate posle nastupa u Vršcu?

- Svaki novi koncert, specifičan je na svoj način. Divno je videti toliko omladine u publici. To što su oni tako dobro prihvatili pesme koje su nastale čak i pre nego što su se rodili, samo mi je satisfakcija više i znači da ću dugo trajati. Generacija moje dece je moja najbrojnija publika.

Story: Dobili ste i pregršt poklona, među kojima se izdvaja onaj od dece iz doma Vera Radivojević u Beloj Crkvi. Slušalo vas je nekoliko hiljada ljudi, ali u medijima opet dominiraju naslovi koji u prvi plan stavljaju vaše rane iz prošlosti. Kako komentarišete najnovije spekulacije o nalogodavcu ubistva vašeg supruga Željka Ražnatovića Arkana?

- Sve dok se zvanične institucije tim povodom ne oglase, neću ništa da govorim, ali ako to bude zvaničan stav države, imaću šta da kažem. Do tada, raznorazne spekulacije apsolutno me ne interesuju.

Story: Da li je aktuelizovanje priče o pozadini ubistva vašeg supruga ponovno kopanje po ranama koje nisu zaceljene?

- Tako je, ali ne samo po mojim, već i po ranama moje porodice. Deca mi prolaze kroz veoma težak period, sve to gledaju i proživljavaju na svoj način. Anastasija i Veljko bili su veoma mali kada im je otac ubijen i sada su prinuđeni da posmatraju kako evociram najtužnije uspomene.

 Story: Čini se da se u vama konstantno osvežava ta neprolazna bol koju ste osetili Željkovim gubitkom?

- Apsolutno! To je bol koja nikad ne jenjava. Stalno je tu, samo što čovek s tim nauči da živi.

Story: Možete li da zamislite koliko bi Željko danas bio ponosan kada bi mogao da vidi Anastasiju i Veljka?

- Ja se negde nadam, a možda se i samo tešim jer mi je  tako lakše, da on sve gleda odnekud i da mu je drago pošto nema šta da zameri ni meni ni njima.

Story: Deca su vam izrasla u vredne tinejdžere kojima je škola na prvom mestu. Mislite li da bi njihov otac bio ponosan i zbog te činjenice?

- Moraju oni još mnogo da uče, ali svakako bi bio ponosan.

Story: Šta vas najčešće pitaju o Željku?

- Sve žele da znaju, pogotovo kada se neke stvari u vezi s njim medijski eksploatišu. Pitaju me da: Da li je mama bilo ovako ili onako i onda razgovaramo, ali sve to ostaje u domenu porodice.

Story: Ono što je, međutim, izašlo izvan tih okvira bile su neke druge informacije kada je reč o vašem privatnom životu. Piše se da opet renovirate kuću?

- Ne smem ni merdevine da unesem kroz kapiju jer ispada da se odmah nešto spektakularno dešava u mom domu. Kuća kao kuća, uvek u njoj ima nešto da se renovira, ali ovog puta ništa nije revolucionarno.

Story: Kako provodite dan kada nemate obaveze?

- Gledam filmove, slušam muziku i ne kuvam. Ne volim da izlazim, sve svoje prijatelje pozivam u kuću i tu mi je najlepše.

Story: Kako funkcionišete sa decom otkako su se vratili sa Kipra i školovanje nastavili u Srbiji?

- Moja deca se razlikuju i mada su od istih roditelja, dijametralno su suprotne ličnosti. Trenutno su u nagorim godinama pa je na sceni stalni sukob mišljenja. I ja sam kao tinejdžerka prolazila kroz razne faze i potpuno ih razumem.

Story: A kada vodu teraju samo na svoju vodenicu?

- Nekad idem uz njihovu vodu, a drugi put sam kontra. Imam i ja svoju vodenicu, pa ko duže izdrži. Šalu na stranu, najteži zadatak svima nama koji imamo decu jeste da budemo uspešni roditelji. Nadam se da ću taj zadatak ispuniti na pravi način. Želim da u tom smislu budem ponosna i na sebe i na njih dvoje.

Story: Smeta li vam ponekad preterana medijska eksponiranost vaše dece?

- Apelovala sam na sredstva javnog informisanja da doziraju njihovu prisutnost u javnosti, ali ne vredi. Moja deca zloupotrebljavaju se putem društvenih mreža i to je veoma ružno jer iskrivljene interpretacije sadržaja koji oni plasiraju često dospevaju u medije. Veljku je nedavno hakovan Instagram i postavljena je jedna fotomontaža. Ukoliko se nešto slično ponovi, biću prinuđena da takav slučaj prijavim policiji. Neko se grubo šali na račun moje maloletne dece.

Story: Piše se i o lepim stvarima koje se tiču vaših naslednika. Tako, na primer, Veljkova veza sa Mašom Terzić svakodnevno puni stranice štampe.

- Oni su veoma mladi, ali uživaju u svojoj ljubavi i ne rade ništa što ne priliči i ostalim tinejdžerima. Zaokupljeni su i društvenim mrežama, ali ponavljam - to ne znači kako rade nešto loše i da bilo ko sme da ih zloupotrebljava.

Story: Pa nađite vi dečka i onda ćemo samo o tome pisati.

- Ma nemojte, molim vas! Ne treba mi dečko, zaokupljena sam ljubavlju prema poslu.

Story: Na koncertima uvek na simpatičan način najavljujete svoje pesme pa tako uz numeru Tačno je, obično kažete: Kada sam rekla da u ovoj pesmi ima biografskih momenata, jedne novine odmah su objavile da je Ceca prevarila dečka.

- Volim da se našalim sa publikom pa im svašta i ispričam. Nisam neko ko vara kao što to opisujem u pesmi Dobro sam prošla. Ona definitivno nije autobiografska.

Story: Sledi vam koncertna pauza do sredine maja?

- Da, ali imam dosta privatnih obaveza u tom periodu. Prvo ide rođendan moje sestričine Helene pa nam potom blizanci Ilija i Petar pune godinu dana. Sledi i Viktorov rođendan, zatim Anastasijin pa moj. Biće veselja, Bogu hvala. Sve je to uvod u veliku decembarsku proslavu Veljkovog punoletstva.

Story: Stiče se utisak da je on već počeo pripreme za punoletstvo?

- Priprema se on već tri godine, ali to mu ništa bitnije neće promeniti status u kući.

Story: Pisalo se da ste tokom nedavnog boravka u Švajcarskoj, gde ste nastupali, spavali u apartmanu kraljice Elizabete?

- Nikada se nisam eksponirala time gde spavam, šta nosim, gde kupujem stvari, pa neću ni sada.

Razgovarao: Nikola Rumenić

 

makonda-tracker