Viki Miljković: Žao mi je što pre nisam postala majka

2
Folk pevačica Violeta-Viki Miljković dve godine nakon udaje priča o tome koliko joj je brak promenio život, navodi osobine koje je u njoj probudio jednoipogodišnji sin Andrej i otkriva kada će biti spremna da po drugi put postane mama
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Kada se 1993. godine pojavila na muzičkoj sceni, jedna od najpopularnijih folk pevačica, tridesetpetogodišnja Violeta - Viki Miljković, već sa prvim pesmama osvojila je srca publike. Uprkos popularnosti koju je stekla zahvaljujući velikim hitovima, zbog svog stabilnog privatnog života tamnokosa pevačica nikada nije bila na meti tračeva. Svoju petnaestogodišnju ljubav sa harmonikašem i kompozitorom Draganom Taškovićem Tašketom krunisala je brakom 31. maja 2007. godine, a samo četiri meseca kasnije, zaljubljeni supružnici dobili su sina Andreja. Materinstvo je u Violeti probudilo neke nove, do tada nepoznate emocije koje pevačica sada nesebično deli i sa poklonicima svoje muzike, a tako je bilo i na njenom najnovijem albumu koji je nedavno objavila za Grand produkciju.
Story: Koliko se vaše nove pesme razlikuju od prethodnih?
- Prolazim kroz poseban i izuzetno lep period u životu koji mi označava prekretnicu, kako u karijeri, tako i u privatnom životu. Otkako sam postala mama, osećam se predivno i dešavaju mi se samo lepe stvari. Moje obaveze su drugačije pa su se samim tim promenile i moje navike. Zbog materinstva napravila sam dužu pauzu između prošlog i novog albuma. Želela sam da novi CD nosi divnu muziku koja bi u potpunosti opisala moja trenutna osećanja. Sve pesme imaju pozitivnu poruku. Ima onih na koje je publika već navikla da ih čuje od mene, ali biće i nekih novih, modernijih. Taške je, kao i na mojim prethodnim albumima, bio producent i aranžer većine pesama. Novina je to što sam počela saradnju sa Željkom Joksimovićem koji je komponovao nekoliko pesama, a tekstopisci su Marina Tucaković i Dragan Brajović Braja.
Story: Kako komentarišete to što se vaš stari hit Koka kola i danas neprestano vrti na radio-stanicama i u diskotekama?
- Drago mi je zbog toga, primetila sam da su ponovo aktuelne neke stare pesme. Koka kola je bila hit 1994. godine i ta numera je obeležila moju karijeru. Publika je posle zavolela i pesme Godine, Crno na belo, Loša sreća... Na mojim koncertima, pevaju ih i deca koja su u vreme njihovog snimanja imala po dve godine.
Story: Vaše nove pesme prati i dosta svedeniji imidž. Kako ste se odlučili na tu promenu?
- Album nosi jednu urbanu i modernu priču pa zahteva da ga prati svedenija varijanta odevanja. Na prošlom albumu bilo je takvih pesama za koje sam morala da biram atraktivniju odeću sa više detalja.
Story: Da li vam poslovna saradnja sa suprugom pomaže ili odmaže u radu?
- Svakako da pomaže. Normalno je da ponekad dođe do sukoba mišljenja, ali kod nas se kreativni razgovor nikada ne pretvara u žustru raspravu ili polemiku. Dragan i ja smo uglavnom istomišljenici, a u retkim situacijama kada nam se stavovi mimoiđu, pustimo da vreme učini svoje.
Story: Da li je i u kojoj meri brak uneo promenu u vaš zajednički život?
- Ništa nije drugačije, samo što nam se u međuvremenu rodio sin Andrej pa nam je život malo zahtevniji i naporniji, ali i mnogo lepši.
Story: Koliko se vaš odnos prema poslu promenio s obzirom na to da ste novi album snimili kombinujući rad i obaveze koje nameće meterinstvo?
- Ne mnogo. Pored posla, sada moram da odvojim vreme za dete i porodicu. Dobra organizacija je ključ svega i kada osmislim kojim ću redosledom da realizujem obaveze, sve ide lako. U čuvanju Andreja pomažu nam moja mama, Draganovi roditelji, ali i žena koja vodi računa o njemu kada smo mi zauzeti.
Story: Reaguje li Andrej na vaš glas i sliku kada vas vidi na televiziji?
- Oduševi se kada me ugleda na ekranu, a čim snimak prođe, buni se jer bi hteo još da me gleda. Nedavno smo zajedno listali časopis u kojem je naša zajednička fotografija. Prepoznaje me i osmehuje se.
Story: Kako vaspitavate sina, da li ste patrijarhalni ili modernijih shvatanja?
- Više mi se dopadaju neka patrijarhalna načela ophođenja prema deci. Andreja svi u kući obožavamo, još je mali pa nam dođe kao neka igračka. Svakako da mu nije sve dozvoljeno i učimo ga da roditelji nisu tu da bi ispunjavali sve njegove želje. Objašnjavamo mu šta je ispravno, a šta nije jer je još mali da bi to sam uvideo.
Story: Da li vas vaše kume Sanja Đorđević i Ceca Ražnatović savetuju o roditeljstvu?
- Samo donekle, a kada nam dođu u posetu, obožavaju da se igraju s Andrejom i odobravaju sve njegove postupke.
Story: Postoji li profesija kojom biste voleli da se vaš sin bavi?
- Jedino što bih volela jeste to da bude uspešan u onome čime odluči da se bavi. Još je rano da pričamo o tome, sve zavisi od toga za šta bude bio talentovan. Primećujemo da obožava muziku, uživa da igra, voli loptu, knjigu, ali to je sve normalno za njegov uzrast. Ponekad pomislim kako ne bih imala ništa protiv da krene stopama moga oca i bude učitelj.
Story: Čime vas mališan uvek oduševi?
- Veoma je umiljato dete i voli da se mazi, što mi je najlepše. Svaki put kada dođem kući,  toliko jako me zagrli da pomislim kako će me udaviti. Voli sve ljude, pozitivan je i to me čini izuzetno srećnom.
Story: Šta vam se u životu promenilo otkako je Andrej došao na svet?
- Uneo je vedrinu u moj život i izmenio pogled na mnoge stvari koje je možda i ranije trebalo da shvatim. Sve što se promenilo, tako je trebalo da bude pa žalim što se ranije nije desilo.
Story: Kako se Andrej slaže sa Jelenom, Draganovom ćerkom iz prvog braka, koja je već tinejdžerka?
- Fenomenalno! Jelena je na raspustu i trenutno je kod nas. Nisu se videli od Nove godine jer ona živi u inostranstvu, a u Srbiju dolazi samo za vreme letnjeg odmora kada ne ide u školu. Andrej non-stop trči za njom, obožavaju se i uživaju u vremenu koje provode zajedno.
Story: Jeste li spremni da po drugi put postanete majka?
- Naravno, ali sada za to nije pravo vreme.
Story: Čega se najviše plašite?
- Čovek ozbiljnije razmišlja kada postane roditelj. Kao majka strepim i od onoga o čemu pre rođenja deteta nisam ni pomišljala. Stalno želim da budem uz sina. Ponekad se čak uplašim sopstvenih misli i poželim da se otrgnem od njih.
Story: Možete li da kažete da ste ispunili sve svoje devojačke snove, s obzirom na to da ste, između ostalog, kupili i kuću o kojoj ste maštali kada ste došli u Beograd?
- Mogu da kažem da sam ostvarena žena. Imam divan brak, dete koje obožavam, uspešnu karijeru i materijalno sam dobro obezbeđena. Imam mnogo planova, nikada ne mirujem i stalno sebi postavljam nove ciljeve koji se u početku čine nedostižnim, ali ih na kraju uvek ostvarim.
Story: Šta je najbolji recept za srećan brak kakav imate sa Draganom?
- Na prvom mestu je velika ljubav. Bez nje, sve ostalo može da se poremeti. Poverenje i razumevanje takođe su deo recepta za uspešnu vezu.
Story: Postoji li nešto što biste promenili kod svog supruga?
- Ne bih ništa menjala. Dragan ima mnogo i pozitivnih i negativnih osobina, što je dobro. Sve one čine život dinamičnim i normalnim. Kada bi među nama sve bilo idealno, ne bismo funkcionisali.
Story: Da li biste mu ikada oprostili prevaru?
- Prevaru ne bih oprostila ni u kakvom smislu i ona za mene znači izdaju. Ja sam veoma predana osoba koja nikoga ne bi izdala ili povredila. Mogu da uradim nešto nepromišljeno, ali ne u toj meri da nekog izdam ili prevarim.
Story: Uprkos nepisanom pravilu da na estradi ne postoje iskrena prijateljstva, imate mnogo prijatelja među kolegama.
- Nemam ih mnogo, ali one koje imam, pravi su i iskreni prijatelji. U mnogo čemu odskačem iz klišea, očuvala sam dugogodišnju vezu sa Tašketom, karijeru ne gradim na skandalima, a iskreno postupam i prema kolegama.  
Story: Obavljate li kućne poslove kao što su kuvanje, pranje, čišćenje?
- Obožavam da kuvam, ali za to nemam dovoljno vremena. Kuvanje mi je veoma inspirativno i nikada se ne pridržavam recepata, već jelo kreiram po sopstvenom nahođenju. Volim kolače, ali ne znam da ih pravim. Peglanje me smiruje, ali to radim veoma retko, dok sudove nikako ne volim da perem. Pre ću skuvati ručak za deset ljudi, nego da operem sudove posle ručka.
Story: Kako održavate vitku liniju, posle porođaja vrlo brzo ste smršali?
- Tokom trudnoće ugojila sam se 25 kilograma, ali uspela sam brzo da povratim staru liniju. Nekada sam išla na gimnastiku, a pre trudnoće na aerobik na koji planiram ponovo da krenem. Često u šali kažem kako mi pored Andreja nikakva rekreacija nije potrebna.

Ksenija Konić

makonda-tracker