Zdravko Čolić: Harizma je moje oružje

0
Miljenik ženskog pola, Zdravko Čolić, priča o tome koliko uživa u roditeljstvu, kako se suočava sa pubertetskim problemima starije ćerke i na koji način reaguje kada ga nazovu seks simbolom bivše Jugoslavije
Zdravko Čolić, foto: Story press, privatna arhiva
Zdravko Čolić, foto: Story press, privatna arhiva

Usred snimanja spota za pesmu Esma, zbog kojeg je obišao nekoliko lokacija među kojima su Beograd, Mokra gora i Petrovaradin, a čija se premijera očekuje početkom marta, legendarni pop pevač Zdravko Čolić (62) priča koliko je ponosan na svoj 14. po redu studijski album Vatra i barut. Ipak, pored uspešne karijere, pevač je mnogo više ponosan  na svoju porodicu, suprugu Aleksandru i ćerke Unu Zvezdanu (12) i Laru (7). Više od četiri decenije pevačkog staža uvek je povod za evociranje uspomena na koje se ovaj šarmantni umetnik i ovog puta s radošću osvrće, ali akcenat mu je ipak na onom najlepšem – ulozi oca.

Story: S obzirom na to da ste jedini muškarac u kući, kako je stalno biti okružen ženama, pogotovo sada kada su vam ćerke pred pubertetom?

- Starija je već u pubertetu pa se supruga i ja suočavamo s tim problemom. Jedno je bilo kad smo o tome slušali, a nešto sasvim drugo kada to doživljavamo. Priznajem da sam tu nevešt i Aleksandra se mnogo više bavi našim ćerkama. U Uninim godinama deca su prilično povodljiva, gledaju šta će im prijateljica reći... Ponekad sam time zatečen, ali moram da budem strog i supruzi držim stranu jer u suprotnom dete koristi oba roditelja. Una je povukla temperament na Čoliće, ima tog inata i strasti u sebi, jedino što je kod mene ostala i ta neka skromnost. Valjda smo tako živeli u ono vreme, dok moju ćerku uglavnom zanima kupovina, na šta treba da utičem i smanjim joj tu želju. Treba da shvati kako neke stvari mora da zasluži. Draže mi je da dobije dobre ocene pa da joj šoping bude nagrada. Eto, sada se suočavam s takvim problemima.

Story: U vašem slučaju tek su vam pedesete donele krupne životne promene jer ste tada postali otac Une Zvezdane i Lare.

- Pre nego što sam se oženio Aleksandrom, imao sam dve veze. Ne mislim da je ikada kasno za ženidbu i zasnivanje porodice. Kada je o tome reč, bolje je ikad nego nikad i ne mislim da je vrsta profesije uticala na to da dugo vodim momački život. Bio sam poznat po svojoj galantnosti, što nije razlog zašto pre nisam uplovio u bračne vode. Mislim da je to sudbina. Neko odmah pronađe idealnu ženu, završi fakultet i zasnuje porodicu. Moja pokojna majka, koja je želela da se oženim, uvek je govorila: E moj Zdravko, da si završio fakultet, pa se lepo zaposlio, onda žena... Bilo joj je drago što pevam i to joj je prijalo, ali moja popularnost bila je i opterećujuća za naš mali stan na Grbavici, ispred kojeg su dva puta krečili zidove na stepeništu. Dolazile bi ekskurzije, devojke su se tamo potpisivale i ostavljale pisma, a maltretiranja novinara i zivkanja telefonom vremenom su postala zamorna. Ali, bez obzira na naše želje, život ide u pravcu u kom ide i mi tu ne možemo ništa.

Story: U medijima često za vas kažu da ste bili najveći seks simbol bivše Jugoslavije. Koliko je uopšte izgled zaslužan za vaš uspeh?

- Kada imaš 25 godina, ljudi te možda gledaju na taj način. Danas sam ipak u nekim godinama, ali u muzičkom smislu neka lepršavost i određena vrsta zavođenja sa pozornice još postoje.

Story: Dakle, tajna vašeg uspeha nije u izgledu, već u šarmu?

- Glavno moje oružje je pozitivna energija koju pokušavam da prenesem glasom i nekim svojim izrazom. To je najvažnije. A lepih i zgodnih muškaraca sa mišićima ima koliko hoćete.

Story: Ima li simbolike u tome što ste novi album nazvali baš po pesmi Vatra i barut ?

- Slučajno je tako ispalo i uvek je problem sa naslovima. Iako mi se prvo svideo naziv Opušteno skroz, što je Bajagin tekst, kad na internetu upišem tu reč, pojavi se desetak narodnjaka koji su bili hit. Nisam želeo da se ponavljam, a Vatra i barut delovalo mi je pomalo provokativno i pamtljivo. To smo ona i ja, ja sam crno, ona je crvena... što ima veze i sa mnom. Melodija je moja, a Marina Tucaković je napisala tekst.

Story: Autor ste devet pesama na ovom albumu.

- Na poslednjih pet albuma potpisujem kompozicije. Na CD-u Kad bi moja bila, Goran Bregović i ja komponovali smo osam pesama, na albumu Okano uradio sam jedanaest, na Čaroliji dve - tri su moje, zatim sledi Zavičaj na kom potpisujem devet, a na prošlom albumu oko desetak. Ipak, uvek sam više voleo da pevam tuđe pesme nego svoje. U poslednje vreme nedostaje mi velikih hitova i prirodno je da čovek ako je muzikalan sam stvara pa makar ta muzika bila i lošija od one koje stvaraju hitmejkeri. Ponekad jednostavno ne ide, a dešava se i da imam previše drugih obaveza. Na primer, na albumu Čarolija imam samo dve tri svoje pesme jer sam privatno imao više drugih obaveza. Najveći krivac za moje stvaralaštvo je Bregović koji je krajem devedesetih rekao: Čolo, vidiš da nema ništa sa strane, sedi i radi. To je bilo stvarno teško razdoblje, vreme raspada Jugoslavije i tog nesrećnog rata. Seo sam i radio kod kuće. Doneo sam mu dvadeset muzičkih tema, odabrali smo osam i napravili album.

Story: Kako to da niste ranije počeli da stvarate. Jeste li tada sumnjali u sebe?

- Radio sam još osamdesetih godina pesme kao što su Oktobar je, počinje sezona kiša, Što si prepotentna... ali ja sam lenčina koja voli da izlazi, čita i putuje. Kada ne moram, radije ću platiti nekome nego sesti i raditi. Nemam strpljenja za to. I moja starija ćerka je talentovana, ali je moraš terati, kao i mene. Ipak, ako zaista ima potrebu, čovek se sam disciplinuje.

makonda-tracker