Ivana Rabrenović: Od papirnih lutkica do lutki s naslovnih strana

1
Modni urednik magazina Story i stilista brojnih javnih ličnosti, Ivana Rabrenović, ne voli da se pojavljuje u medijima i do sada je odbijala da priča o sebi i svom radu, ali je za naš sajt pristala da otkrije deo svog rada i sebe
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Ivana Rabrenović je osoba čije se mišljenje u modnom svetu poštuje, a pored toga što odlično radi posao stiliste za brojne javne ličnosti, kreira fantastične stavari. Torba koju je dizajnirala za Natašu Bekvalac uskoro će moći da se kupi u sklopu dizajnerskog meseca magazina Story. Ivana je rođena šestog septembra u Beogradu, a od malih nogu maštala je jedino o tome da se bavi modom i stilom. Iako je studirala novinarstvo, znala je da će biti stilista i kreator, a kao modni urednik magazina Story promenila je i kroz editorijale prikazala u novom svetlu brojne poznate ličnosti. Sarađuje sa Marijom Šerifović, grupom Flamingosi, Natašom Bekvalac, Aleksandrom Radović, Lepom Brenom i mnogim drugima.
Story: U kom periodu života ste shvatili da želite da se bavite modom?
- Sa svojom drugom polovinom, najboljom drugaricom Jovanom Božović, od sedme godine života bila sam opsednuta papirnim lutkicama kojima smo se igrale i kreirale odeću za njih... I to je baš trajalo, sve dok jednog dana nismo shvatile da svi naši vršnjaci već izlaze i imaju ako ne dečka ili devojku, onda bar simpatiju, a da nas dve i dalje seckamo kreacije za naše lutke... Tada smo uvidele da sa nama nešto nije u redu, da se moramo otarasiti naših papirnih zanimacija i igru pretvoriti u realnost. Imale smo 15 godina, a naš novi cilj bio je da upišemo kostimografiju.
Story: S obzirom na to da ste studirali na fakultetu za medije, šta je prevagnulo da se otisnete u svet mode i stajlinga?
- Fakultet za novinarstvo i medije sam upisala jer, paradoksalno, nisam uspela da upišem kostim, pa mi je bilo svejedno. Nešto kasnije, počela sam da studiram i istoriju umetnosti.
Story: Poznato je da sarađujete sa Natašom Bekvalac i u potpunosti ste joj promenili imidž. Šta vam je bila inspiracija?
- Za Naleta i ne treba posebna inspiracija. Šta da god da joj obučem, divno joj stoji. Stalno pokušavam da izguram neke nove ideje i novi fazon u želji da svaki put izgleda drugačije. Iako se u prvi mah buni, ponekad nešto zanoveta, uglavnom se preda, ali realno - nema baš neko pravo glasa.
Story: Za dizajnerski mesec magazina Story kreirali ste torbu za Natašu Bekvalac, za koju su čitaoci pokazali ogromnu zainteresovanost. Šta vam je poslužilo kao nadahnuće?
- Pošto inače radim sve u poslednjem momentu, imala sam samo jedno veče da se pozabavim time. Spasili su me moji divni frendovi Gale, Aleksandra, Beba i Srna, koji su sa mnom dočekali jutro i pomogli mi da se setim svih naših mudrosti, odnosno rečenica koje su bitne našoj hipi komuni... Neke od njih neće svi razumeti, a tako je i bolje. Znači, inspiracija za torbu je u stvari naša intimna konverzacija, a lajt motiv, recimo da je prijateljstvo. Što bi rekla Nataša, ko razume – shvatiće.
Story: Bili ste glavni stilista grupe Flamingosi u periodu dok su nosili roze odela, kakva je bila vaša saradnja?
- I sada radim sa Ognjenom i Marinkom i sa njima imam najbolju saradnju, jer su njihove ideje i moje ideje i u svemu se slažemo. Na njima izguram svaku svoju zamisao jer razmišljaju baš kao i ja i ne ustručavaju se da eksperimentišu. Ognjen je moj najbolji drug, možda smo čak i pretvoreni jedno u drugo (smeh).
Story: Stilista ste velikog broja poznatih iz šoubiznisa: od Nataše Bekvalac, preko Ognjena Amidžića, do Marije Šerifović, koju ste oblačili za Evroviziju. Sa kim vam je najlakše da radite?
- Sa svima mi je lako, jer su oni uglavnom moji bliski prijatelji koji mi veruju i koji me slušaju... Dosta puta im kažem, kada me iznerviraju, da će završiti u gasnoj komori koju planiram da napravim i sve ih pozovem što bi bila sjajna priča za Story (smeh).
Story: A sa kim vam je najteže?
- Najteže mi je da radim sa onima koji me ne slušaju, koji neće da mi se prepuste i koji ne shvataju da njihov imidž i stajling nisu njihov, nego moj blam ili kompliment i da je bolje da mi veruju. Naravno da ne želim sebe da osramotim, a samim tim ni njih.
Story: Da li je istinita ona tvrdnja da su najveće zvezde najlakše za saradnju?
- Definitivno. Što su veće zvezde, to imaju manje kompleksa i lakše se prepuštaju stilistima. Uvek imam probleme samo sa nekim nebitnim ljudima... Recimo, kada sam oblačila Zdravka Čolića za snimanje spota, a ne znam da li postoji veća zvezda od njega kod nas, nisam imala nikakavih poteškoća. Nije se čak ni pogledao u ogledalo, dovoljno mu je bilo moje mišljenje. Isto je tako i sa Lepom Brenom.
Story: Kako radite sa zvezdama koje su ponekad razmažene, da li je vaša reč uvek poslednja?
- Ne znam ni jednu razmaženu zvezdu… Možda je Nataša samo malo komplikovana, ali ja svakako imam poslednju reč.
Story: Ko je po vama najbolje stilizovana javna ličnost u Srbiji?
- Najbolje stilizovana osoba kod nas je... Uuuu, to mi je bas teško da odredim jer mi se niko ne dopada, pa čak ni one koje ja oblačim (smeh). Neka bude Ana Nikolić, jer Jovana Božović uspeva dobro da se bori sa njom. Pored toga, Ana super izgleda. Možda bih mogla da pomenem i Natašu Bekvalac, iako je možda sramotno da hvalim samu sebe ali to moram da kažem jer će me ona ubiti (smeh). Zapravo, najbolje stilizovane javne ličnosti su moja najbolja drugarica, stilistkinja Jovana Božović i moja najlepša kuma Kristina Bekvalac, u čiju senku, kad god se one pojave, padaju svi ostali.

Ksenija Konić

makonda-tracker