Branislav Trifunović: Robert de Niro hvali naš film

0
Glumac Branislav Trifunović otkriva kako se provodio na njujorškom festivalu Tribeca na kome je nagrađen film Tamo i ovde, u kome igra jednu od glavnih uloga
foto: Petar Đorđević
foto: Petar Đorđević

Jedan od uspešnijih mladih glumaca, Branislav Trifunović, iza sebe ima blistavu karijeru na kojoj bi mu pozavidele mnogo starije kolege. Dugačkoj listi pozorišnih i filmskih uloga nedavno je dodao još jednu briljantnu, onu u filmu Tamo i ovde, koji je prikazan, a zatim i nagrađen u takmičarskom programu prestižnog filmskog festivala Tribeca u Njujorku. Američko-nemačko-srpski film nagrađen je kao najbolji u kategoriji ostvarenja čija se radnja dešava u Njujorku, Best New York Narrative, a srpska premijera ovog ostvarenja planirana je za septembar. Tridesetjednogodišnji umetnik poreklom iz Kruševca studirao je glumu u Novom Sadu u klasi profesora Petra Banićevića, a danas živi i radi u Beogradu. Potiče iz glumačke porodice, brat je popularnog Sergeja i sin Tomislava Trifunovića. Već dve godine u vezi je sa voditeljkom Aidom Alilović koja mu je velika podrška, ali i podstrek.
Story: Kakve ste utiske poneli iz Njujorka nakon tako značajne nagrade?
- Prvo što mi je palo na pamet kada smo se vratili, bilo je ono osećanje koje nas je sve zaokupljalo dok smo odlazili u Njujork, a to je da nismo apsolutno ništa očekivali, već smo samo želeli da publika vidi film. Prošlo je mnogo bolje nego što smo mislili: umesto četiri, imali smo šest rasprodatih projekcija, dobili smo desetak kritika u najznačajnijim filmskim novinama i čini mi se da smo uradili jedan posao dobar i za našu državu.
Story: Da li ste očekivali nagradu?
- Bili smo u takmičarskom programu koji ima tri selekcije, a četvrta je bila nagrada publike. Reditelj Darko Lungulov nije nam čak dozvoljavao ni da se šalimo na taj način, zabranio je sve reči koje počinju sa n. Nakon dve projekcije, počeli smo u tišini da se nadamo jer je bilo očigledno da je publika dobro prihvatila film.
Story: Kako ste se provodili kada niste bili zaokupljeni obavezama?
- Šetali smo i obilazili znamenitosti. To je bila savršena prilika za one koji ranije nisu dolazili u taj grad, a pošto sam imao priliku da tokom snimanja tamo boravim, ovog puta utvrđivao sam gradivo. Vreme smo provodili i u društvu pevačice Sindi Loper koja je velika zvezda i svojom pojavom uvek skreće veliku medijsku pažnju.
Story: Jeste li upoznali možda još neke holivudske glumce?
- Viđali smo nekoliko poznatih glumaca poput Denija Glovera, a ono što je nama svima najvažnije jeste činjenica da se Darko upoznao sa Robertom de Nirom, osnivačem festivala, koji mu je rekao da je čuo divne stvari o našem filmu. 
Story: Zbog čega je premijera filma u Srbiji zakazana tek za septembar?
- Film je zatvorio ovogodišnji FEST, u junu će biti prikazan na Novosadskom festivalu, posle toga nas očekuju još nekoliko velikih stranih festivala. Kada sve to prođe, biće premijerno izveden i kod nas.
Story: Kako je domaća publika reagovala tokom zatvaranja ovogodišnjeg FEST-a?
- Prvo nas je iznenadila činjenica da je Sava centar bio rasprodat i prepun. Bilo je iznenađujuće dobro. Čini mi se da su se Amerikanci smejali malo više i na drugim scenama u odnosu na domaću publiku. Najbitnije je da su i jedni i drugi prepoznali film i da se Tamo i ovde svuda gleda.
Story: Kako je izgledala saradnja sa supružnicima Sindi Loper i Dejvidom Torntonom? Koja je razlika između njih i domaćih zvezda?
- Sindi je tamo izuzetno poznata, ali ona je krajnje profesionalna i bez zahteva koji izlaze iz okvira normalnog. Nijednog trenutka nije bila hirovita. S druge strane, Dejvid je možda jedan od najboljih kolega s kojim sam radio. Mislim da normalniju, duhovitiju i talentovaniju osobu odavno nisam sreo. Divno je i to što se on prema meni odnosio kao prema sebi ravnom, iako je radio sa glumcima s kojima ja verovatno nikada neću. Izuzetno mi je prijalo kada mi je jednom na snimanju rekao kako mu je bilo zadovoljstvo da radi sa mnom. Odlično smo sarađivali i uspostavili prijateljski odnos koji nizašta ne bih menjao. Što veći glumac, to je veći čovek. On sebe nije shvatio kao zvezdu, već je tako posmatrao naš film.
Story: Kada se očekuje premijera filma Čekaj me, ja sigurno neću doći Miroslava Momčilovića u kome takođe imate značajnu ulogu?
- Film je trenutno u postprodukciji i biće premijerno prikazan na festivalu u Novom Sadu. Na osnovu reakcija ljudi koji su ga do sada videli, mogu da kažem da je veoma zanimljiv. Svi su pozitivno iznenađeni i odlično su reagovali pa nemam bojazni kada je ovaj projekat u pitanju.
Story: Kakva je vaša uloga u ovom filmu?
- Igram lokalnog zgubidana i repera koji se zaljubljuje u devojku koja je vatreno navijala za Zvezdu, ali je u međuvremenu za to izgubila interesovanje. Ne znajući za tu činjenicu, Nemanja postaje opsesivni navijač tog tima. To je priča o ljubavnom petouglu u kome se svako zaljubljuje u svakoga. Film je duhovit i potresan, tužan i lep, a ima temu koja do sada nije obrađivana na ovim prostorima.

Moni Marković

makonda-tracker